Dezelfde mensen


“Ik was op Malta. In een bloedhete container zat een vrouw met zes kinderen, haar man was op zee verongelukt. Ze zat daar maar. We spraken elkaars taal niet. Ik heb haar alleen maar af en toe aangekeken en haar hand gepakt, woordeloos proberen te zeggen hoezeer ik met haar meeleefde en hoe erg ik het vond.”

Het leven van Annerieke Berg-de Boer, een 43-jarige moeder van vijf kinderen uit Zeewolde, nam in 2015 een onverwachte wending toen het nieuws over de vele vluchtelingen op de Middellandse Zee volop in de kranten stond. Ze werkte parttime als verpleegkundige op een psychogeriatrische woongroep en studeerde journalistiek. De kranten berichtten over een grote boot met vluchtelingen die op de Middellandse Zee verging. Negenhonderd mensen verdronken. “Mijn man en ik gingen op zoek naar een goed doel om aan te doneren, maar er bleek niemand te helpen daar.” De vakantie naar Malta stond voor Annerieke en haar man toevallig al geboekt. Ze besloten om zelf te gaan helpen en begonnen met het inzamelen van kleding en baby-artikelen. “Ik had heel erg het gevoel van dit kan niet en dit mag niet. Het gebeurt in onze achtertuin. Ik ga daar op vakantie. En ik zie dit niet voor niets. Het ligt binnen mijn verantwoordelijkheid en binnen mijn mogelijkheid, dus moet ik iets doen. Zo voelde dat echt, ik had niet echt een keus.”

Acht weken later kwamen er twee grote zeecontainers vanuit Nederland in Malta aan en coördineerde het echtpaar – nu officieel als Stichting Bootvluchteling - het uitdelen van alle goederen in het vluchtelingenkamp.
“Ik heb zoveel mooie mensen ontmoet. En gezien hoe gelijk we zijn. Ik had altijd het idee dat het echt anders is als je in Afghanistan woont of in Syrië, dat het een ander soort mensen is. Maar dat is helemaal niet zo. Het zijn gewoon dezelfde mensen met dezelfde zorgen, ruzietjes, verliefdheden. Zoals ik met die moeder op Malta woordeloos dezelfde taal sprak. Weg hokjes, vakjes en stereotypes.”


Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken dient uw browser cookies te accepteren