Terug naar activiteitenoverzicht
19 januari 2020

Spinoza - een frisse kijk op het leven

Heerlen

Zoals veel filosofen in de 17e eeuw, hield Spinoza (1632 - 1677) zich bezig met emoties. Hij zocht een nieuwe ethiek. Hij kwam met een nieuwe, frisse kijk op emoties, die ons ook vandaag nog veel te zeggen kan hebben.

Gevoelens, emoties, hartstochten vormen ons leven. Spinoza noemt ze affecten. Een groot deel van zijn hoofdwerk, de Ethica, gaat over kennis van affecten. Geen steriele kennis, maar menselijk doorvoelde achtergronden van onze gemoedsbewegingen. 

Als enige filosoof maakt Spinoza een onderscheid tussen passieve en actieve emoties. De passieve emoties kunnen, onbegrepen, ons wanhopig maken. De actieve emoties voeren ons naar vrijheid en 'gerustheid van de ziel'.

In deze interactieve lezing probeert Jan Snel iets van Spinoza's unieke licht op emoties over te brengen, o.a. ook met piano en zang, en voorbeelden uit de literatuur.

Jan Snel

Jan Snel (1951) was natuurkundige en is musicus. Hij dirigeert verscheidene koren en is actief in het CoMa orkest Eindhoven. Andere muziekprojecten over o.a. Gershwin en Jobim zijn z'n 'passie'. Regelmatig geeft hij lezingen over workshops van Spinoza's filosofie. Naast Spinoza is hij ook fan van de Gilles Deleuze. 

Meer informatie

Meer informatie over de frisse kijk op emoties:
facebook: www.facebook.com/4daysapgen
Website: www.4-days.nl

Registratie is verlopen.

Waar en wanneer?

Dag
zondag 19 januari 2020
Tijd
11:00 uur
Locatie
Meezenbroekerweg 11A, Heerlen