2013 - Speel je mee? 


Dit was de opdracht

Ontwerp een bal waarmee je andere kinderen uitnodigt om mee te spelen! Maak een mooie tekening en schrijf daar iets bij waardoor andere kinderen zich welkom voelen om met jou te komen spelen. Het winnende ontwerp wordt echt gemaakt. 

Jij krijgt die bal natuurlijk zelf. Maar je mag hem ook weggeven. Aan alle kinderen uit je klas, of je team, of  je vriendjes. Namens jou sturen we ook alle weeskinderen in het dorpje Matamba in Tanzania een eigen bal, zodat ze niet meer met lekke ballen hoeven te spelen.  

Winnend ontwerp   

Damyan Kabel (9) uit Heerde is de winnaar van de vierde jongerenwedstrijd Maak wat je raakt!

Damyan ontwierp een voetbal met twee verschillende helften. Op de ene helft houden zwarte en witte kinderen elkaars hand vast. Op de andere helft staat de wereld afgebeeld met de tekst: Samen V voor iedereen. En 'V', zo noteerde Damyan op het wedstrijdformulier, 'staat voor 'Vrede'. 

Op dat wedstrijdformulier moest iedereen ook invullen wie hij of zij met zijn bal wilde uitnodigen. Damyan noemde zijn nieuwe buurmeisje, van wie hij toen de naam nog niet wist: 'Dan kan ze meteen andere kinderen leren kennen.'

editie 4 - 1     

Damyan Kabel met zijn winnend ontwerp

Damyan kreeg op 26 mei 2014 op zijn eigen school zijn eigen bal in handen. Meteen daarna gaf hij hem symbolisch weer weg aan father Albert uit Tanzania in Afrika, coördinator van het huisvestings- en scholingsproject voor weeskinderen project in Matamba: voor ieder weeskind een eigen bal. Ook Damyans nieuwe buurmeisje, van wie hij inmiddels de naam wél kent - Nienke - kreeg een bal.


editie 4 - 2


Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken dient uw browser cookies te accepteren