Vredesweek 2018


Vrede, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het helaas niet. Gelukkig zijn er op veel plekken moedige mensen die zich hiervoor inzetten. In Nederland en daarbuiten. Mensen die écht naar elkaar luisteren en mensen samenbrengen. 


Tijdens de Nationale Vredesweek, de actieweek van PAX, laten we samen met duizenden mensen zien dat het anders kan. In het hele land worden activiteiten georganiseerd: van vredeswandelingen tot lezingen en workshops. Alkmaar

Gemeenschap Alkmaar vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. 
Picassolaan 20
1816 MD Alkmaar

-Op zondag 16 september is er een vredesdienst met als Jan Zwart, landelijk voorganger van het Apostolisch Genootschap. Als gastspreker is Mathieu Hermans aanwezig. De dienst start om 9.30 uur aan de Picassolaan 20. 
-Op woensdag 19 september wordt de NPO documentaire 'Mijn Jodenbuurt' uitgezonden. Na afloop is er napraten. De documentaire start om 20.00 uur aan de Picassolaan 20. 
-Op donderdagavond 20 september is er een gespreksavond voor jongeren van 15 tot en met 21 jaar. Het gesprek start om 20.00 uur, adres is Picassolaan 20. 
-Op vrijdagavond 21 september kunnen jongeren van 6 tot en met 15 jaar met elkaar in gesprek over vrede. De groep 6 t/m 12 jaar start om 19.00 uur, 12 t/m 15 jaar om 19.15 uur. Picassolaan 20. 

Almelo

-Op 15 september organiseert de Ambassade van Vrede in Almelo een Walk of Peace. Deze start om 14.00 uur bij de Bleekkerk aan de Hofstraat 1. 
-Op zondag 16 september is er om 10.00 uur een Vredesdienst in de Bleekkerk. 
-Op woensdag 19 september geeft ds. Koos Sluiter de Lezing 'Picasso jaagt de Vrede na'. De lezing start om 20.00 uur, in de Schouw aan het Kerkplein 3. 
-In november wordt er een Vredesboom geplant in de Verzetsheldenbuurt. 

Amersfoort

Gemeenschap Amersfoort maakt al jaren deel uit van een Ambassade van Vrede, bestaande uit diverse levensbeschouwingen en religies. Daarnaast organiseren ze de gehele week diverse activiteiten:
-op vrijdag 21 september: Zingen voor vrede. Een avond met muziek van jeugdkoor 4Tunes en aandacht voor WWvK, start om 19.00 uur. 
-op zondag 23 september een bijeenkomst over het thema 'Generaties voor Vrede'. Ritmeester Renee Buining (Koninklijke Landmacht, nam deel aan vredesmissies in Bosnië, Afghanistan en Mali) en Rens van Duffelen belichten vanuit hun achtergrond het thema van de Vredesweek. De bijeenkomst is van 10.30 tot 11.30 uur.
Deze activiteiten vinden plaats in het gebouw van het Apostolisch Genootschap in Amersfoort, aan de Meridiaan 39.

Buiten deze activiteiten organiseert de Ambassade nog meer, informatie daarover is hier te vinden. 

Amsterdam Watergraafsmeer

Gemeenschap Amsterdam Watergraafsmeer vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. Ook organiseren ze op woensdag 19 september de workshop Verbindende Communicatie, van Bart Landstra. 
Archimedesweg 97
1098 JN Amsterdam

Apeldoorn

Op 20 september kun je naar het Apostolisch Genootschap in Apeldoorn voor een gezamenlijke maaltijd en de lezing 'Generaties voor Vrede' door Jan Zwart. De maaltijd is vanaf 18.00 uur, de lezing start om 20.00 uur en tussen de maaltijd en lezing door zijn er muzikale bijdrages. 
Rademakersdonk 801
7326 BM Apeldoorn

Daarnaast is er in Apeldoorn nog veel meer te doen. Bekijk het programmaboekje .  

Bussum

Al vier jaar organiseert gemeenschap Bussum samen met andere maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties uit de regio's Naarden, Bussum en Hilversumse Meent een Vredeswandeling. De wandeling vindt dit jaar plaats op zondag 23 september, van 11.30 tot 14.00 uur. 

Den Haag

Gemeenschap Den Haag vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. 
Loevesteinlaan 170
2533 AX Den Haag

Deventer

Op zondag 23 september organiseert het Apostolisch Genootschap in Deventer een eredienst met als thema 'Generaties voor Vrede'. De dienst start om 9.30 uur, aan de Schurenstraat 8 in Deventer. 

Dordrecht

Gemeenschap Dordrecht vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. 
Van Baerlestraat 130
3314 BL Dordrecht 

Emmen

De Ambassade van Vrede in Emmen organiseert diverse activiteiten in de Vredesweek: 
-op 17 en 19 september een film met filmgesprek
-op 20 september een dialoog over 'Generaties van Vrede' en een Sacrale Dansdag
-op 23 september een vredeszondag en een Walk of Peace
Informatie over de activiteiten is hier te lezen. 
Deze ambassade wordt gevormd door Emmen in Dialoog, het Humanistisch Verbond, de Grote Kerk Emmen en het Apostolisch Genootschap Emmen. Ook zijn er contacten met Amnesty Zuidoostdrenthe, Sedna Welzijngroep en Vluchtelingenwerk. 

Haarlem

Op dinsdag 18 september om 20.00 uur start het Concert voor Vrede. Het is een klassiek optreden van Romina Engel (viool), Anna Litvinenko (cello) en Sancer Lekkerkerk (piano). Toegang is vrij. Adres: Laan van Berlijn, 254 in Haarlem. 
Op zondag 23 september kun je luisteren naar het verhaal van Fadi uit Syrië bij 'Verhaal van een vluchteling'. Aanvang: 10.00 uur. Toegang is vrij. Adres: Laan van Berlijn, 254 in Haarlem.   

Harderwijk

Gemeenschap Harderwijk vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede.
Veldkamp 76
3843 BJ Harderwijk 

Daarnaast organiseren ze de volgende activiteiten: 
-op 15 september een Walk of Peace, in samenwerking met de Protestantse Gemeente en het Humanistisch Verbond. Aanvang: 15.00 uur. 
-op 19 september een lezing door Boris van der Ham over de rechten van de mens. De lezing wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond en het Apostolisch Genootschap. Aanvang 20.00 uur, in de Catharinakapel in Harderwijk. 
-op 22 september een Concert voor de Vrede. Er is zang van Rosa Ligtermoet (sopraan) en spel van Geraldine Ligtermoet (viool), een vredeskinderkoor en diverse koren van het Apostolisch Genootschap Harderwijk. Aanvang: 19.00 uur. 
-Op 23 september een eredienst met Vrede als thema. Sprekers zijn Marten van der Wal, Jan Zwart (voorganger en landelijk voorganger Apostolisch Genootschap) en Joost van Puijenbroek (PAX). 

Tijdens alle bijeenkomsten is er een expositie te bekijken met schilderijen over de Rechten van de Mens. 

Heemskerk

Madelon Grant van PAX komt op woensdag 19 september de lezing 'De waarde van een religieuze gemeenschap' geven bij het Apostolisch Genootschap in Heemskerk. Aanvang: 20.00 uur, aan de Jean Monnetstraat 1. 

Heerenveen

Gemeenschap Heerenveen vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. 
Piet van der Hemstraat 2
8442 JT Heerenveen

Bij de avond van verhalen op 18 september staat het gebouw van het Apostolisch Genootschap in Heerenveen in het teken van 'Geboren en getogen'. Niet alleen komt dan de ervaring van Annelies Klinefelter aan bod, hulpverlener op Lesbos, ook is er een interview met Zakaria Hameed, een vluchteling uit Syrië. Deze avond start om 20.00 uur. 

Hilversum

Gemeenschap Hilversum vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. 
La Rivièrestraat 9
1222 EP Hilversum 

Leiden

Op woensdagmiddag 19 september is er een bijeenkomst over het belang van vrede in Leiden. Diaconaal-werker Ton Snepvanger, ds. Ellis Ezinga en Rob Tijdeman spreken en er is muziek van Casper van Dongen. Dit buurtinitiatief is een gezamenlijke actie van de Protestants Christelijke Kerk Leiden Zuidwest, de Rooms Katholieke Kerk Lam Gods en het Apostolisch Genootschap Leiden. De bijeenkomst start om 14.00 uur in Rosenburch aan de Vrijheidslaan. 

Meppel

Gemeenschap Meppel vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. 
Witte de Withstraat 2
7942 AG Meppel 

Purmerend

Gemeenschap Purmerend organiseert op 18 september een bijeenkomst met het verbindingsnetwerk van de gemeente Purmerend. Verschillende bevolkingsgroepen en religies zijn uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst geeft dr. George Gelauff een lezing. Hij is medeoprichter van het platform voor levensbeschouwing en religies in Delft. Een bruggenbouwer die verbinding zoekt tussen mensen van verschillende afkomst. De bijeenkomst start om 20.00 uur, Adres: Zonnelaan 2 in Purmerend. 

Schiedam

Gemeenschap Nieuwe Waterweg (Schiedam) werkt samen met diverse Ambassades van Vrede in Schiedam en Vlaardingen. Dit jaar organiseren ze voor het eerst een Walk of Peace in Schiedam. Deze vindt plaats op zaterdag 15 september en start om 14.00 uur bij de IKC Kethel school aan de Lindeijerstraat. 
Op 16 september draait de film Insyriated in het Wennekercinema. 

Soest

Gemeenschap Soest doet op zondag 16 september mee met de Walk of Peace. Om 14.00 uur start de wandeling bij De Plantage, Smitsweg 311. De burgemeester doet een openingswoord. De wandeling is ongeveer 5 kilometer en komt langs diverse locaties waar iets te doen, te zien of te eten en drinken is. 

Utrecht

Op zondag 23 september is er een Walk of Peace in de binnenstad van Utrecht. De wandeling start om 12.30 uur vanaf het plein bij de Ulu-moskee. 

Vlissingen

Gemeenschap Vlissingen is sinds 2012 Ambassade van Vrede. Dit jaar organiseren ze diverse activiteiten, zoals een tentoonstelling, een oecumenische vredesdienst en wordt de Vredesvlam onthuld. Meer informatie over de activiteiten zijn te lezen op de Facebookpagina van de Ambassade

Zaandam

Gemeenschap Zaandam vormt in de Vredesweek een Ambassade van Vrede. 
Oostzijde 82
1502 BJ Zaandam 

Zaandijk

Op zaterdag 15 september kun je ook meelopen met de Walk of Peace in Assendelft en Krommenie. Deze wordt georganiseerd door Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek, waar het Apostolisch Genootschap in Zaandijk deel van uitmaakt. De wandeling start om 14.30 uur bij OBS De Delta (Kreekrijklaan 4 in Assendelft). Onderweg wordt bij één van de kerken in Krommenie gepauzeerd. De wandeling duurt inclusief pauze ongeveer anderhalf uur en wordt afgesloten met een interreligieus gebed. Daarna is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te praten. Aanmelding is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. Dit kan bij Bert Valk (bertvalk53@telfort.nl). Deelname kost niks. 


Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken dient uw browser cookies te accepteren