Actueel

Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!

Geplaatst op 16 mei 2019

Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride in Utrecht (2018)

Boot van Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride (2018)

De Utrechtse Canal Pride staat op 1 juni weer op het programma en ook het Apostolisch Genootschap vaart weer mee. Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap, schreef een open brief en verwijst naar de omstreden Nashville-verklaring. “Geloof en gay gaan prima samen”, aldus Pijl.

Lees het artikel van Emiel op DUIC.nl »

 


In vrijheid kiezen: volg het voorbeeld van de Ierse burgervergadering

Geplaatst op 3 mei 2019

In vrijheid kiezen - George Gelauff

Op 5 mei vieren we de vrijheid met het thema In vrijheid kiezen. Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib schrijft in de jaarthematekst: ‘In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je een mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering.’ Ware woorden. Alleen wordt het steeds moeilijker om je goed te informeren in deze tijd van desinformatie en alternatieve feiten.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Utrecht Canal Pride - kom aan boord!

Geplaatst op 30 april 2019

Utrecht Canal Pride 2019 - Kom aan boord!

We varen mee met een eigen apgen-boot tijdens de Utrecht Canal Pride op 1 juni. Zo laten we iedereen zien dat we staan voor diversiteit en gelijkwaardigheid én dat we vinden dat alle liefde gevierd mag worden! We hebben dit jaar plaats voor 40 personen.

Wil je meevaren? Geef je dan tijdig op via apgenpride@hotmail.com.

 


Wees niet bang voor grenzen

Geplaatst op 16 april 2019

Wees niet bang voor grenzen

Het lijkt soms onbegonnen werk, vrede en verbinding tot stand brengen in een tijd waarin polarisatie steeds verder lijkt te gaan. De ene demonstratie door gele hesjes is nog niet afgelopen of de volgende dient zich aan. Na de provinciale verkiezingen staan sociale media en de kranten vol met stevige uitspraken over Forum voor Democratie. De minister van onderwijs dreigt een islamitische school te sluiten wegens mogelijke terroristische banden. Koren op de molen van reaguurders. Wat moet je dan met ‘Vrede verbindt over grenzen’, het thema voor de komende Vredesweek?

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Het antwoord op deze verkiezingsuitslag? Meer doorkijkers!

Geplaatst op 22 maart 2019

Doorkijkers

De verkiezingsspeech kwam fors binnen. Ik hoorde ‘onze boreale wereld’. Dat is het favoriete codewoord voor raszuiverheid van oud Front National-leider Jean-Marie Le Pen (Marc Chavannes, De Correspondent). Ik hoorde spreken over universiteiten, journalisten, kunstenaars en bestuurders die ons ondermijnen. Dat doet denken aan hetzes die elders in de wereld gevoerd worden, in te veel landen. Ik hoorde woorden als doodscultuur en zelfhaat, het ging over veldslagen winnen. Ik heb grote moeite met deze uitspraken, ze passen niet bij mijn religieus-humanistische waarden.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Laten we één zijn

Geplaatst op 15 maart 2019

Aanslag moskee Nieuw-Zeeland

Met groot erbarmen denken we aan alle slachtoffers van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland. Aan hun familie, vrienden en bekenden en iedereen die getuige is geweest van de verschrikkelijke aanslagen. En zeker ook aan de leden van de islamitische gemeenschappen in Nieuw-Zeeland die een onnoembaar verlies hebben geleden.

Ook denken we aan de islamitische gemeenschap in Nederland waar dit als een grote schok zal zijn gevoeld. Laten we niet bang worden, maar met kracht het geluid van compassie en solidariteit blijven uitdragen. We zijn één mensheid, we leven met elkaar op één wereld, we horen bij elkaar.

Spreek je steun uit op onze Facebookpagina »

 


Solidair met de klimaatmars

Geplaatst op 11 maart 2019

Ymke Jongeneel liep namens Apostolisch Genootschap mee met klimaatmars op 10 maart

Ymke Jongeneel trotseerde het weer voor het klimaat en droeg een vlag met honderden handtekeningen.

#klimaatmars

 


Ruimer kinderpardon dichterbij gekomen

Geplaatst op 22 januari 2019

Opinieartikel over het kinderpardon door George Gelauff

In de regeringscoalitie is een meerderheid ontstaan om een ruimer kinderpardon toe te passen. Goed nieuws voor veel mensen die zich hiervoor sterk hebben gemaakt in de afgelopen tijd.

Het wel of niet uitzetten van kinderen is een moreel dilemma. Reageren wij met compassie, of zijn deze kinderen het kind van de rekening?

Het Apostolisch Genootschap roept op met compassie te reageren en heeft ook een oplossing.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Wij geloven in gelijkwaardigheid (2)

Geplaatst op 10 januari 2019

Opinieartikel over Nashville-verklaring door George Gelauff

George Gelauff, programmaleider Maatschappelijke Betrokkenheid bij Apostolisch Genootschap:

“De Nashville-verklaring heeft mensen gekwetst en beïnvloedt de beeldvorming over religie. Kerken zoeken vaak juist naar wegen om aan te sluiten bij de maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Geen eenvoudige opgave, wel een die ingevuld moet worden als deel van een mensheid waar we allemaal onderdeel van zijn, Nashville-ondertekenaar én LBTHI’er.”

Lees het artikel »

 


Wij geloven in gelijkwaardigheid

Geplaatst op 7 januari 2019

Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride in Utrecht (2018)

Boot van Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride op 16 juni 2018

Nu de Nashville-verklaring over homoseksualiteit zoveel ophef oproept, willen wij daar onze humanistische en religieuze overtuiging naast zetten.

Omdat we geloven dat alle leven uit één oorsprong voortkomt, willen we elk mens als gelijkwaardig zien en steeds weer zoeken naar wat ons verbindt.

Voor ons is daarom iedereen gelijkwaardig, zonder uitzondering. Geaardheid, in welke zin dan ook, speelt geen rol.

Wij vieren een huwelijk (of relatiebevestiging) tussen twee mannen of twee vrouwen dan ook op dezelfde wijze als een huwelijk tussen man en vrouw.

Wij voelen ons solidair met iedereen, waar ook ter wereld, nu in het bijzonder met alle lhbti-medemensen.

Bert Wiegman
Voorzitter van het Apostolisch Genootschap


Vicevoorzitter Jan Zwart en bestuursvoorzitter Bert Wiegman
hand in hand als statement

   

 

 


Lichtende kerstster wijst de weg naar Berg en Dal

Geplaatst op 18 december 2018

 apgen-actueel-fotoexpositie-vincent-boon-berg-en-dal.jpg

Villa Berg en Dal (Jacob van Lenneplaan 12) is op de kerststalroute niet te missen. Naast de bijna levensgrote kerststal hangt er in de toren een grote verlichte kerstster. In de sfeervol verlichte tuin kan een verrassende wandeling worden gemaakt.

Bij de kerststal vinden deelnemers kleine lantaarns om hun pad te verlichten. Onderweg kunnen ze via hun mobiele telefoon luisteren naar een verhaal, een gedicht en naar muziek. Aan het einde van de wandeling (die maximaal een half uur duurt) wacht een verrassing. Wie langs de minibieb wandelt kan een boek meenemen voor later thuis op de bank.

De kerststalroute is van 18 december tot en met 6 januari. Ook leuk met kinderen.

Lees meer over de wandeling op apgen.nl/kerststal »

 


Kerstchallenge: wat betekent kerst voor jou?

Geplaatst op 1 december 2018

Kerst... feest van het kind in een kribbe heel lang geleden? Of ook een feest voor nu, in jouw wereld, heel dichtbij?

Tot aan de kerstdagen hebben we iedere dag inspiratie voor jou, waarmee je zelf betekenis kan geven aan de kerstperiode. Een uitdaging om kerst eens anders te beleven.

Bekijk de challenge en doe mee

 


VANDAAG beste magazine van 2018

Geplaatst op 23 november 2018

VANDAAG magazine is in de prijzen gevallen! We maakten in 2018 het beste tijdschrift in de categorie ‘magazine’.

De jury van de Grand Prix Content Marketing vindt dat het magazine kwalitatief goed in elkaar zit. Het magazine scoort volgens de jury op alle fronten: een sterke formule, passende vormgeving en kwalitatief hoogwaardige inhoud; tekst én beeld. Een magazine dat aantoonbaar vanuit de strategie is gemaakt én dat je in uitvoering pákt.

We zijn hier natuurlijk supertrots op! Ben je benieuwd naar VANDAAG magazine?

Lees meer over VANDAAG en vraag het magazine gratis aan »

 


Pardon, het gaat om kinderen

Geplaatst op 9 november 2018

In de Bethelkerk in Den Haag is een doorlopende kerkdienst aan de gang, zodat de kinderen Tamrazyan niet uitgezet kunnen worden.

Het wel of niet uitzetten van kinderen in deze situatie is een moreel dilemma. Reageren wij met compassie, of zijn deze kinderen het kind van de rekening?

George Gelauff roept ons op met compassie te reageren en heeft ook een oplossing.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Jeugd vindt respect ‘wel diep gaan’

Geplaatst op 8 november 2018

Dertig jongeren, een rabbijn, een imam en landelijk voorganger Monique van Strien waren in Amersfoort in dialoog over respect. Het AD deed er verslag van.

Lees het artikel in het AD »

 


Inspirerende portretten op Berg en Dal – een reportage van RTV-Baarn

Geplaatst op 5 november 2018

En weer was RTV-Baarn te gast op Berg en Dal: dit keer om het verhaal te horen achter de foto-expositie die Vincent Boon heeft ingericht. Emiel Pijl vertelt het verhaal achter de foto’s, die nog zeker tot 31 maart te zien zijn. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag, woensdag en donderdag of na afspraak.

 


Oproep tot bescherming van burgers in Jemen

Geplaatst op 2 november 2018

 apgen-actueel-fotoexpositie-vincent-boon-berg-en-dal.jpg

Nederlandse religieuze leiders vragen overheid om actie burgeroorlog Jemen

In Jemen is de menswaardigheid in het gedrang. 22 miljoen onschuldige burgers verkeren in nood omdat zij ontheemd zijn en gebrek aan voedsel hebben. De samenleving is machteloos, terwijl in Jemen uithongering als oorlogswapen wordt gebruikt en humanitaire hulp wordt geweigerd.

Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor menswaardigheid roepen diverse religies en levensbeschouwingen de Nederlandse overheid op tot krachtig leiderschap om het lijden van de mensen in Jemen te stoppen. Namens het Apostolisch Genootschap ondertekende A. Wiegman, bestuursvoorzitter, de oproep aan minister-president Rutte.

Lees de oproep aan Mark Rutte »

 


Continue kerkdienst voor Armeense familie Tamrazyan

Geplaatst op 31 oktober 2018

blur-burn-burning-278779.jpg

In het Bethel buurt- en kerkhuis in Den Haag is een doorlopende kerkdienst bezig voor de Armeense familie Tamrazyan. Zij wonen al negen jaar in Nederland maar worden toch uitgezet. Ook voor het kinderpardon zijn ze afgewezen ook al wonen de kinderen meer dan vijf jaar in ons land. Door een doorlopende kerkdienst te houden, dag en nacht, wordt voorkomen dat de familie wordt aangehouden.

Voorgangers en dominees uit vele kerken in Nederland preken continue. Theo Kiffers van het Apostolisch Genootschap heeft zich aangemeld om een dienst te houden. Deze is ingepland op 8 november van 20.00 tot 23.00 uur. Kom dan, of op een ander moment, langs om een mooie viering te hebben en de familie tot steun te zijn.

Adres:
Buurt-en-kerkhuis Bethel
Thomas Schwenckestraat 30
2563 BZ Den Haag

 

VANDAAG magazine genomineerd

Geplaatst op 19 oktober 2018

file.gifVANDAAG magazine is genomineerd in de categorie ‘Beste magazine’ van de Grand Prix Content Marketing 2018. De omschrijving van deze categorie: “Deze Bekroning is voor het magazine dat op alle fronten scoort; een sterke formule, passende vormgeving en kwalitatief hoogwaardige inhoud; tekst én beeld. Een magazine dat aantoonbaar vanuit de strategie is gemaakt én dat je in uitvoering pákt.”

Vorig jaar ontving de fotografie van Vincent Boon in VANDAAG al een nominatie.

Op 22 november horen wie gewonnen heeft …

 


Lezingen Steven Pont

Geplaatst op 3 oktober 2018

apgen-actueel-lezingen-steven-pont.jpg

Onze kinderen worden niet met een zelfbeeld geboren, hun zelfbeeld wordt vooral door de omgeving gemaakt. Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont legt in een serie lezingen uit hoe dat werkt. En hoe we dat zelfbeeld kunnen optimaliseren door kinderen extra uit te dagen.

Lees meer over de lezingen »

 


Foto-expositie Vincent Boon op Berg en Dal

Geplaatst op 30 augustus 2018

 apgen-actueel-fotoexpositie-vincent-boon-berg-en-dal.jpg

De fascinerende portretten van fotograaf Vincent Boon wekken nieuwsgierigheid naar het verhaal van de persoon in beeld. Zijn foto's vertellen ook zelf een deel van het verhaal. 

Vincent maakte deze foto's voor het magazine VANDAAG. In 2017 kreeg de serie portretten een nominatie voor 'Beste fotografie' bij de Grand Prix Content Marketing in de categorie print. 

Kom kijken! Van 8 september tot en met 31 maart 2019, Villa Berg en Dal, centrum voor ontmoeting en levenskunst, Jacob van Lenneplaan 12 in Baarn. Dinsdag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op afspraak. 


8 september: Open Monumentendag

Geplaatst op 23 augustus 2018

apgen-actueel-open-monumentendag-berg-en-dal.jpg

In het weekend van 8 en 9 september zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. 

Zo ook villa Berg en Dal in Baarn. Tijdens rondleidingen wordt het verhaal verteld van de historie van het huis en de bewoners. Kinderen kunnen een speurtocht doen en wie wil kan in de tuin wandelen en een boek lezen.

Parkeren is mogelijk op eigen terrein, ook voor fietsen is plaats. Heb je deze villa altijd al eens willen bekijken? Je bent op zaterdag 8 september welkom van 10.30 tot 17.00 uur, aan de Jacob van Lenneplaan 12. 


Bijen, bomen - en nu ook boeken!

Geplaatst op 16 juli 2018

apgen-actueel-minibieb-berg-en-dal.jpg

In de duurzame tuin van villa Berg en Dal kun je vanaf vandaag je wandeling langs bomen en bijenkasten onderbreken voor een goed verhaal. 

In de tuin staat een minibieb waar je boeken kunt lenen, omruilen of achterlaten. Zonder kosten of bibliotheekkaart, gewoon op basis van vertrouwen.

Minibiebs zijn een groeiend fenomeen. Op veel plaatsen in Nederland vind je kleine kasten of omgebouwde telefooncellen gevuld met boeken.

In de tuin van villa Berg en Dal zijn fijne zitplekken om lekker te lezen. Een boek meenemen naar huis mag natuurlijk ook. Als de hekken openstaan is iedereen van harte welkom voor een wandeling in de tuin of een kijkje in de monumentale villa. En nu dus ook voor een spannend boek!


Kijk wat er groeit en bloeit in de duurzame tuin van Berg en Dal

Geplaatst op 15 juni 2018

apgen-actueel-groei-en-bloei-tuin-berg-en-dal-baarn.jpg

Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassing. Het kan allemaal tijdens het Groei & Bloei Open Tuinen Weekend!

Ook onze vernieuwde, duurzame tuin bij villa Berg en Dal is dit weekend geopend. Berg en Dal had een klassieke tuin met bomen en gras. Met eigenlijk maar één kleur: groen. We wilden het anders: meer kleur, meer duurzaamheid en vooral wat moderner.

Het resultaat mag er zijn, met meer soorten planten en dieren. Bijenkasten hebben een vaste plaats en in de nieuwe houtwal leven egels en insecten. De wandelpaden zijn van olivijn: dat materiaal neemt CO2 op uit de lucht.

Bezoekers en belangstellenden zijn van harte welkom, dus kom vooral langs! Zaterdag 16 juni en zondag 17 juni is de tuin tussen 10.00 en 16.00 uur open.