Verslagje JongCon 22 november 2020

10.53:
Het is bijna zover… nog een kabeltje vervangen - voor de zekerheid - en we kunnen live. Een technisch team zit klaar in Baarn op het Dienstencentrum om de online aftrap uit te zenden. Via YouTube Live kunnen jongeren (en ouderen!) meekijken.

11.00:
Het is nog even wachten tot we kunnen beginnen. Inmiddels zitten zo’n 90 jongeren klaar in de Zoom-sessie. Zo’n 550 mensen kijken mee via YouTube Live (zelfs vanuit Zwitserland). Leuk om te zien dat iedereen elkaar enthousiast begroet en een mooie online sessie toewenst.

11.05:
Een speciaal voor het jongerenprogramma gemaakte tune klinkt (beluister hem in zijn geheel in het promofilmpje onderaan deze pagina).

Landelijk voorganger Monique van Strien, al jaren vanuit het bestuur de drijvende kracht achter de jeugdverzorging, opent de online aftrap.


Ze benadrukt de actualiteit van het thema van JongCon20: ‘Be there’. Juist in deze uitdagende tijd is de vraag ‘Waar sta jij?’ heel actueel. Hoe kun jij er op een goede manier zijn voor jezelf, voor de mensen om je heen en voor de wereld? Mede vanwege het feit dat de jongerenconferentie fysiek niet door kon gaan, is het programma nu uit elkaar getrokken. Op diverse data en locaties zijn er events voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar.

11.10:
We kijken en luisteren naar Diandra, die vanuit huis The Climb zingt en zichzelf op gitaar begeleidt. Prachtig! De songtekst vind je hier.


11.15:
Monique introduceert onze spreker van de ochtend: Lammert Kamphuis.

Lammert Kamphuis is spreker, auteur en stand-up filosoof (lees meer). Hij is bekend van The School of Life, Lowlands en houdt ook prikkelende lezingen voor ons nieuwe iederal-programma.


Toen Lammert op weg was naar Baarn, bedacht hij: ja, we hadden op 15 maart met 1000 man in het NBC in Nieuwegein kunnen zitten. Maar dat ging niet door vanwege corona… dat is toch wel erg jammer!

Meteen betrapte hij zichzelf erop: ik ben nu bezig met toen, en dus niet in het nu. Waar is mijn aandacht voor dit moment? Het is soms behoorlijk lastig om er op dit moment te zijn. Spijt over het verleden of hoop op de toekomst kan ons uit het ‘nu’ halen. Dat zorgt voor onrust en stress.

Filosofen kunnen ons heel goed helpen om na te denken over ons bestaan. Bijvoorbeeld Marcus Aurelius (121-180), die zei: “Oefen je om in het hier en nu te zijn.”

Lammert vraagt aan ons hoe goed we vinden dat we in het moment kunnen leven, op een schaal van 5 sterren. Wat blijkt: de meesten van ons hebben daar best wel moeite mee.

We zitten onszelf in de weg als we kijken naar wat er niet is. Geniet daarom van wat je wel hebt en wat er nu is! Lammert: “Ik nodigde een keer een grote groep vrienden uit voor een verjaardagsfeestje. Er kwamen maar 7 vrienden… wat een teleurstelling. Ik bleef hangen bij alle mensen die er niet waren, in plaats van dat ik er een feest van maakte met wie er wel was.”

Epicurus is een favoriet van Lammert. Deze Griekse filosoof (341-270 voor Chr.) geeft ons bruikbare adviezen. Bij de ingang van de tuin van Epicurus’ leerschool stond: ‘Vreemdeling, wees welkom. Hier is genot ons hoogste goed.’ Het genot van leven in het nu. Onze ontevredenheid komt voort uit onze verlangens, niet uit onze situatie.

In de chat noemt iemand: ‘You miss the sun when it starts to snow’ (uit het lied Let Her Go van Passenger). Inderdaad, roept Lammert.

Bevraag je verlangen: stel het komt uit? Word ik dan gelukkig? Of is het een kortstondige bevrediging? En omgekeerd: word je eigenlijk wel ongelukkig als het niet uitkomt? Maak het verlangen kleiner en relativeer het… dan is er weer ruimte voor geluk! Oefening: neem even afstand van wat je al hebt en verlang ernaar. Geluk is verlangen naar wat je al hebt.


Weer een vraagje voor de jongeren die meedoen via Zoom: Welk verlangen zou je wel los willen laten omdat het je weg zit?

Verschillende verlangens werden genoemd, zoals het verlangen naar vrienden en naar geliefd zijn; het verlangen naar vroeger; het verlangen naar houvast en het constante verlangen naar meer.

Lammert zet de grote hoeveel keuzes die we vandaag de dag hebben af tegen vrijheid. Studiekeuze, banen, woonplaatsen, partners: als we zoveel opties hebben, willen we ze allemaal proeven. En je houdt alle opties open vanwege een fear of missing out. Want misschien was er nog wel iets beters.

We vinden het moeilijk om ons vast te leggen, omdat we bang zijn onze vrijheid te verliezen. Maar werkt het niet precies omgekeerd? Lammert haalt een regel aan van volgens hem - met een knipoog - ‘de grootste Nederlandse filosoof van de 20e eeuw’: Andre Hazes. ‘Je zegt ik ben vrij, maar je bedoelt: ik ben zo eenzaam’ (uit: Geef mij nu je angst).

Vrij willen zijn kan dus ook zorgen voor een onverbonden leven. Terwijl onze relaties juist het allerbelangrijkste zijn in ons leven.

Je kunt ergens vrij van zijn (los van komen), maar vrij zijn om iets te kunnen doen. Vanuit de laatste soort vrijheid kun je je ergens aan verbinden (committeren). Realiseer je dus dat je door te kiezen juist vrijer kunt worden!

Lammert sluit nog af met een leerzame quote die hij laatst tegenkwam: ‘Het beste is de vijand van het goede!’ We worden steeds uitgedaagd door te streven naar meer, beter, anders. Heb gewoon aandacht voor het hier en nu, dat wat goed is.

Waar verbind jij je aan? Be there!

11.54:
Dankzij de interactiemogelijkheden en de energieke aanwezigheid van Lammert Kamphuis vloog zijn speech voorbij. Filosofie kan dus ook heel eigentijds en inspirerend zijn!

Monique van Strien bedankt Lammert en overhandigt hem het eerste fysieke exemplaar van het jaarboek Leven in liefde.

Vervolgens blikt Monique vooruit naar het jongerenprogramma, waarmee we deze decembermaand van start gaan en dat we in 2021 voortzetten. Een Year of JongCon.11:57:
De korte promovideo van de Year of JongCon begint. De tune heeft componist en onze bandleider Laurens Goedhart speciaal gemaakt voor het jongerenprogramma. Wist je dat de stemmen die met de gitaar meezingen door zangers via hun telefoon zijn ingezongen?

We hopen je te zien bij onze vervolgevents!

12.05:
Diandra laat tot slot weer een prachtig lied horen: Mooi van Marco Borsato.

Op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Abonneer op nieuwsbrief jongeren