Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn er tot en met 1 juni geen erediensten en andere bijeenkomsten. Voor meer informatie zie apgen.nl/coronavirus.

Impressie JongCon 2019

9.48 uur
Een smalle tunnel waarin paars en blauw licht scheen bracht me naar een grote hal. Kleine tafels stonden in de ruime ruimte en aan deze tafels spraken jongeren met elkaar. Over verwachtingen van de dag, situaties waar ze in zaten en vriendschap. Achterin de hal, op een podium, stond ‘Maak wat je raakt’ in grote lichtgevende letters. En hoe deze zin centraal stond in de hal, zo stond het ook op deze dag centraal. Want wat raakt een jongere in een tijd van een schijnbaar perfecte wereld? Daarover ging deze jongerenconferentie.

IMG_2892-1024x576.jpg


10.24 uur

Er was veel te doen en te zien. Zoals een groot krijtbord met de vraag: ‘Wat raakt jou?’. Dit zorgde voor een verzameling van jongeren die een antwoord op deze vraag beschreven of tekenden. Ook waren er VR-brillen die je naar een andere plek brachten: diep in de zee. Je kon meedoen aan een quiz over duurzaamheid en ik hoorde enthousiast geroep wanneer een vraag goed was beantwoord. Om iets voor half 11 werd omgeroepen dat we een plekje konden gaan zoeken voor de eerste presentatie van de dag.

Ik liep met vrienden en vreemden naar de zaal en toen ik eenmaal zat doofden de lichten langzaam. Eén schijnwerper bleef aan, gericht op Mensje. Zij begon te zingen: ‘In ons hectisch dagelijks leven, waar een ieder heel veel moet, vergeet je soms weleens te kijken, naar wat er werkelijk toe doet.’ 

IMG_2919-1024x576.jpg


Bert Wiegman, gastheer van de jongerenconferentie en bestuursvoorzitter van het Apostolisch Genootschap, heette iedereen daarna welkom. Hij haakte in op de boodschap die in het lied van Mensje zat: kijk naar wat er werkelijk toe doet. Vind wat je raakt. En als je dat gevonden hebt, houd het dan stevig vast en koester het.


IMG_2970-1024x576.jpg

10.47 uur
Daarna begon de presentatie van de eerste spreker: Daan Roosegaarde. Hij is kunstenaar, ontwerper en innovator en liet ons veel van zijn inspirerende projecten zien. Hij sprak over het ‘Space Waste Lab’: zijn idee om ruimteafval op te ruimen. Hij lichtte de werking van de ‘Smog Free Tower’ toe: een soort grote stofzuiger die smog opzuigt en schone lucht uitblaast. En hij liet het Roosegaarde Fietspad zien. Dat is een verlicht fietspad, geïnspireerd op het kunstwerk ‘De Sterrennacht’ van Van Gogh.


IMG_2988-1024x576.jpg


Hij vertelde over nog veel meer ingewikkelde, maar heel innovatieve en inspirerende projecten. De kernboodschap was dat we moeten durven dromen. Daan heeft een verlangen om te blijven verbeteren en dat is wat hij doet. Volgens Daan is creativiteit ons grootste kapitaal en dat moeten we gaan gebruiken om de wereld mooier en beter te maken.

11.38
Met de wijze woorden van Daan in ons hoofd gingen alle aanwezigen naar de eerste creatieve sessie. Voor deze dag kon je kiezen uit 22 verschillende workshops waarin je aan het denken of doen werd gezet met het thema: ‘Maak wat je raakt’. Na de sessie wachtte een uitgebreide lunch op ons. Daar sprak ik veel jongeren die ik lang niet had gezien of voor het eerst zag. Er heerste een goede sfeer: er werden woorden gewisseld, opnieuw woorden geschreven op het krijtbord en jongeren gingen virtueel op avontuur met een VR-bril.

15.28
De dag werd afgesloten door een blonde jongen die vol energie het podium op kwam. ‘Ik ben Kevin Weijers en ik ben benieuwd: steek je hand op als je geen idee hebt wie ik ben of wat ik doe.’ In zo’n beetje de hele zaal gingen handen omhoog. Hij vond het niet vreemd dat bijna niemand hem kende. Hij zei dat hij de komende 20 minuten ons ging meenemen in zijn verhaal.


jongcon2019-verslag-kevin-weijers-3.jpg


Met tachtig experimenten gaat Kevin de wereld rond. Hij vertelde ons dat je soms slechts een kwartslag hoeft te draaien en dat je dan iets compleets anders ziet. Dat de meeste dingen die je denkt die gaan gebeuren enkel in je hoofd zitten. Ook stelde Kevin ons een challenge voor: 21 dagen niet klagen. Daarvoor kregen we allemaal een wit polsbandje. Hij daagde alle jongeren uit om voor jezelf een challenge te verzinnen. Dat mocht de 21 dagen niet klagen challenge zijn, maar ook iets anders. Iets wat je geraakt heeft deze dag, en hoe je dat concreet kan maken. Daarbij gaf hij als laatste tip: ‘Maak het plan voor je challenge pas achteraf. Dan weet je wat er wel en niet goed is gegaan’.

16:03
Met deze oproep ging iedereen naar huis. Tijdens deze dag had ik de ruimte om te ervaren wat mij raakt. Maar hetgeen wat mij het meest raakte is niet eens wat er georganiseerd was, maar wat er wel ontstond: verbondenheid. De glimlach die mij gegeven werd door een vreemde, een knuffel van een goede vriend die ik lang niet had gezien. Dat ik er niet alleen voor sta, ik niet als enige wanhopig op zoek ben naar het ongrijpbare, onbeschrijfbare deeltje van wat in ieder van ons zit: dat raakte mij.

IMG_2917-1024x576.jpg


Tekst: Lotte Rolleman

Fotografie: Marlijn van Rossum