Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn er tot 1 juli geen erediensten en andere bijeenkomsten. Voor meer informatie zie apgen.nl/coronavirus.

13 december

Kerstkrans

De kerstkrans is een bekende versiering voor kerst. Maar waar komt hij vandaan? De Germanen vierden midden in de winter het feest van de zonnewende: de terugkomst van de zon, het licht. Vanaf dat moment werden de dagen weer langer.

De Germanen haalden dan groene takken, zoals hulst, maretak, sparren en dennen in huis als tekenen van leven. Ze schikten ze in een cirkel, in de vorm van de zon en noemden het een zonnewiel.

Het zonnewiel kreeg tweeduizend jaar geleden een nieuwe betekenis. Het teken van het wiel verwijst sinds die tijd naar Jezus, het licht der wereld. Denk maar aan de grote ronde ramen in kerken. Dat zijn een soort grote, sierlijke zonnewielen. Kerstkransen werden daarom vaak aan de buitendeur gehangen. Vroeger verwees dat naar de oude betekenis van het zonnewiel, tegenwoordig doen mensen het vooral omdat ze het mooi vinden.

Je kunt kant-en-klare kerstkransen kopen, maar zelf maken is veel leuker! Ga jij voor een traditionele kerstkrans met veel dennengroen, maak je er een van kerstballen of kies jij voor een krans met verse bloemen?


Heb jij een kerstkrans?

Deel 'm bij ons op Facebook

Bekijk de andere challenges

 

challenge-22-titel.png