Vanaf 1 juli starten we voorzichtig weer met erediensten en andere samenkomsten. Daarbij houden we rekening met de coronamaatregelen. Voor meer informatie zie apgen.nl/coronavirus.

Wat bezielt ze?

Uit het herfstnummer 2019

Column Tim de Wit: Wat bezielt ze?

‘Links onderkruipsel.’ ‘Zionist.’ ‘Fakenews-machine.’ Zo maar even wat fanmail die ik op regelmatige basis binnenkrijg via het populaire, sociale medium Twitter. Al vraag je je soms af waar het woord ‘sociaal’ vandaan komt.


Als correspondent voor de NOS krijg ik te maken met een hoop kritiek. Dan weer ben ik te links, dan weer te rechts. “Daar moet je tegen kunnen als je ervoor kiest om met je kop op tv te komen”, zeiden ze van tevoren al tegen me. En inderdaad, je huid wordt er vanzelf dikker van.


Als verslaggever van de publieke omroep balanceer je de hele dag op het dunne koord van neutraliteit. Want in bijna elke keuze die je maakt, schuilt een verkapt waardeoordeel, in elk shot in een reportage, elke zin die je uitspreekt. Toch probeer ik, door altijd beide kanten van het verhaal te vertellen, zo neutraal mogelijk verslag te doen. Mijn mening is irrelevant. Ik ben er om kijkers te informeren, ze beter te laten begrijpen wat er in Groot-Brittannië gebeurt. Als ik de hele dag mijn mening zou willen opdringen, was ik wel in de politiek gaan werken. Of bij Greenpeace.

Vroeger schreeuwden mensen kritiek naar hun tv. Of liepen ze leeg tegen hun partner. Tegenwoordig grijpen Twitter-gebruikers direct naar hun telefoon of laptop om hun ongecontroleerde woede rechtstreeks over ons correspondenten heen te storten. In het begin maakte het me klein, bedeesd, ongemakkelijk. Ik kon soms uren naar het plafond staren en me afvragen hoe ik ermee moest omgaan. Waarom wensen mensen me van alles toe zonder dat ze me kennen? Wat bezielt ze?
Moeilijk.

Vaak blijkt reageren toch beter te werken dan negeren. Niet hun woede met mijn felle verontwaardiging beantwoorden, maar met een open hand het gesprek aangaan. Al is het maar om hen te laten beseffen dat ‘de NOS’ geen complottheorieën-verspreidende machine is, maar bestaat uit mensen die naar eer en geweten elke dag hun uiterste best doen om het nieuws zo goed mogelijk te brengen. En gaat dat weleens fout? Uiteraard. Net als op elke werkvloer.

Regelmatig verdwijnt de woede en ontstaat er begrip. En dan blijkt dat achter al die ziedende Twitteraars óók vaak heel gewone mensen schuilgaan. Die die dag net iets te lang in de file stonden. Of die vanwege een huilbaby geen oog dicht hebben gedaan. “Zo had ik het niet bedoeld” is altijd een uitermate prettige reactie om te krijgen. En uiteraard lukt het niet bij iedereen. Maar ik blijf gewoon begrip kweken. In de hoop dat we ooit nog eens echte ‘sociale’ media krijgen.

 

Column Tim in VANDAAG


TIM DE WIT

woont in Londen en is correspondent voor de NOS en Trouw