Heimwee in het heden

Uit het herfstnummer van 2018

apgen-vandaag-herfstnummer-2018-liedtekst-heimwee.jpg

Filosoof Daan Roovers bewondert hoe Ali B (met Ruben Annink) de liefde voor zijn kinderen bezingt in het lied Terwijl jullie nog bij me zijn.

“Ik vind dit echt een prachtig lied van Ali B en Ruben Annink. De nostalgie die erin doorklinkt: ‘Er komt een tijd dat jullie niet meer in bed kruipen wanneer jullie bang zijn’.

De heimwee die al in het heden zit. Heel knap verwoord, en liefdevol naar zijn kinderen. Het is heel herkenbaar.

Opvoeden is het mooiste wat er is, maar tegelijkertijd ook altijd pijnlijk. De Duitse filosoof Hegel, zelf vader, schreef: ‘Kinderen houden over het algemeen minder van hun ouders dan ouders van hun kinderen. De laatsten gaan de zelfstandigheid tegemoet en worden sterker. Ze hebben de ouders achter de rug.’ Dat ‘achter de rug’ - daarin schuilt een pijnlijke waarheid.

Op de dag dat mijn jongste zoon acht werd, waren zijn eerste woorden: ‘Nog tien jaar mama. Nog tien jaar! En dan mag ik alles zelf beslissen!’ Mijn kinderen, nu acht en tien jaar, zouden het liefst naar hun volwassenheid willen rennen, het kan ze niet snel genoeg gaan, terwijl Ali B zo mooi bezingt hoe je als ouder juist die kinderlijke aanhankelijkheid koestert.

Zij worden, wij verdwijnen. Ze hebben ons steeds iets minder nodig. ‘Ik mis jullie nu al’. Dat heeft Ali B goed gezien, en mooi bezongen.”