Treur niet? Daar ga jij niet over!

Uit het winternummer van 2018/2019

Treur niet? Daar ga jij niet over!

Filosoof Babs van den Bergh wordt een beetje opstandig van het lied Treur niet van Diggy Dex en JW Roy en zegt: “Daar ga jij niet over.”

“De oproep aan aanstaande nabestaanden om niet te treuren, is dierbaar maar verwarrend. Rouwen is namelijk een proces dat je nauwelijks in de hand hebt en niet vooraf kan sturen. Ook niet als dat gevraagd is door de aanstaande overledene. Voor wie je het nu, en ook straks, zo graag goed wil doen.

Hoe vaak zul je niet zeggen: ‘Dit had hij heel mooi gevonden.’ Of: ‘Oh, wat zou zij hier om hebben gelachen.’ Rouwen is het leven bekijken door de ogen van de overledene. Als het na deze opdracht een tijdje moeilijk valt niet te treuren, dan zal dat voelen als falen.

Onder het mom van loslaten wordt er iets vastgelegd: ‘Treur niet en wees gelukkig zonder mij.’ Dat is dierbaar omdat er liefde uit spreekt. Maar ook pijnlijk, omdat je de afstand voelt tussen degene die moet gaan en zij die hier nog een tijdje zullen blijven.

Memento mori is altijd goed, net als het leven vieren. Maar verdriet moet er ook mogen zijn.

Op zijn sterfbed zei mijn oude vader: ‘Huil nu maar niet, Babsje. Ach, huil ook maar wel.’ Toen liet hij mij, en het leven, pas echt los.””


Wat vind jij van het lied?

Ben je het eens met filosoof Babs, of vind je het juist een mooie boodschap waar Diggy Dex en JW Roy over zingen?Reageer op Facebook