Wekelijkse inspiratie

Finish Elfstedentocht Maarten van der Weijden © ANP / fotograaf Vincent Jannink

Veerkracht opdoen om (opnieuw) een liefdevol mens te worden

Wekelijkse inspiratie door Bert Wiegman - 30 juni 2019


De zogenaamd ongeldig verkozen burgemeester van Istanboel bleef erin geloven dat de cultuur van liefde sterker is dan die van angst. Zondag werd hij alsnog verkozen. Istanboel juicht want de democratie zegeviert. De vorig jaar te vroeg gestrande Maarten van der Weijden verrichtte deze week een onvoorstelbare prestatie door een Elfstedentocht te zwemmen! Op een geweldige manier zamelt hij geld in voor bestrijding van kanker. Het zijn aanstekelijke voorbeelden van mensen die hun leven in dienst stellen van een groter geheel. Dat vraagt visie en uithoudingsvermogen.

Tegenslag, wat nu? 

Soms wordt het ongedachte mogelijk. En soms loopt het anders. Wie ben je dan? Een jongere schrijft: “Bij mijn voorbereiding op de Roparun (een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam om geld op te halen voor mensen met kanker) kreeg ik weer last van een blessure. Ik ben nu best bang dat ik niet kan deelnemen, terwijl ik zo trots was dat ik de run mocht lopen en ik er ook heel veel energie in heb gestoken. Een flinke domper. Ik vind deze onzekerheid erg lastig. Hoe gaan jullie om met teleurstellingen? Hoe doen anderen dat als iets waarnaar ze uitkeken niet uitpakt zoals ze hadden gehoopt?”

Jouw antwoorden vinden

Er zijn situaties waar niemand wat aan kan doen, maar soms kun je ook flink teleurgesteld zijn in een vriend, je geliefde of in jezelf. Tijd, lenigheid en veerkracht zijn nodig om daarmee om te gaan. Het kan een zoektocht zijn een passend antwoord te vinden. De vraag is of je jezelf en de ander de tijd gunt om dat antwoord te vinden. Het vraagt durf en kracht om hulp te vragen en je kwetsbaar op te stellen. Durf en kracht om mee te veren als op een trampoline, diep door je knieën gaand, met soms een enorme inspanning om in balans te blijven. Om daarna weer op te veren en zelfs even helemaal los te komen.

Terug naar je kern

Naast veerkracht en hulp van lieve mensen om je heen vraagt het ook daadkracht om nieuwe keuzes te maken, wanneer de vorige niet meer passen. Het is goed jezelf de vraag te stellen waar je gelukkig van wordt en wat en wie je daarvoor nodig hebt. In een wereld waar de keuzes eindeloos lijken, is het belangrijk om soms terug te keren naar de kern van je zijn. Door hierbij stil te staan komt een andere kracht tevoorschijn: je zijnskracht.

Plek voor inspiratie

Zijnskracht kun je aanboren door in verbondenheid te leven. En daar inspiratie in te vinden om, ook na tegenslag, opnieuw te proberen een zinvol levend, liefdevol mens te worden. Apostolischen kennen een plek waar ze deze inspiratie kunnen vinden, zoals op een jeugdkring en in een eredienst. Hoe bijzonder is het als er een plek is waar je even kunt stilstaan en overdenken, zaken kunt opruimen die je hinderen voluit mens te zijn, om daarna weer verder te gaan. 

Ik geloof erin dat de verkiezing van een burgemeester die liefde en verbinding hoog wil houden, de gezwommen Elfstedentocht voor het goede doel en ónze liefdevolle inbreng er werkelijk toe doen.


 

Bert Wiegman


Bert Wiegman

Bestuursvoorzitter Apostolisch Genootschap