Vanwege een technische storing is het historisch archief momenteel niet te benaderen. Voor specifieke vragen kunt u zicht richten tot Remi Lucassen, archief@apgen.nl

Wekelijkse inspiratie

© Hollandse Hoogte / Annemiek Mommers (deze afbeelding is auteursrechtelijk beschermd en mag niet verspreid worden)

Durf te geloven in jezelf

Wekelijkse inspiratie door Etienne van der Horst - 21 juli 2019


Gesprekken met jezelf en met anderen geven diepgang aan je geloof en ze vergroten je vertrouwen op de werkzaamheid ervan in het dagelijks leven. Laatst vroeg ik aan een paar jongeren in welke idealen zij geloofden.


Wendy zei dat je je verantwoordelijk kan voelen om een ander (en jezelf) met compassie en respect te behandelen. Pieter vulde aan: ‘…en dat vanuit het vertrouwen dat ieder mens een liefdevol mens kan zijn of worden.’ ‘Dit laatste gaat niet vanzelf’, zei Sam, ‘het gaat om geloven en werken.’ ‘Vanuit wie ik ben’, vertelde Gert-Jan, ‘zet ik eigen accenten en maak ik eigen keuzes.’ Ik zei dat het belangrijk is me te realiseren dat ik niet alleen ben op deze wereld. De verbinding met de ander en ‘dat wat ons overstijgt’ is voor mij essentieel. We kwamen erachter dat geloven een werkwoord is.

We proberen in de praktijk van het leven onze idealen hoog te houden. Maar de realiteit is soms ruw en hard. Geloof omvat ook ‘het werken’ en dus ben je automatisch ‘actor’ in de realiteit van alledag. Ik probeer de ander te behandelen zoals ikzelf behandeld wil worden. Dat is mij in mijn opvoeding meegegeven, maar ik ervaar het niet altijd uit anderen. Het leven heeft ook schaduwkanten. Het is zoals het is, je kunt er niet onderuit. En tegelijkertijd kun je er iets naast zetten, omdat je er deel van bent.

Het vraagt durf om het verschil te maken. Durf te geloven in jezelf. Je zelfbeeld speelt daarbij een rol. Het is levenskunst om niet afhankelijk te zijn van de verwachtingen van andere mensen. Iedereen heeft een andere kijk op wie jij bent en hoe de wereld in elkaar steekt. Realistisch naar jezelf durven kijken helpt, een beetje mild zijn ook. Het wordt dan makkelijker om raad van anderen ter harte te nemen. Je hebt jezelf (en de ander) nodig om je idealen waar te maken, om aan het werk te gaan. Dat geeft vertrouwen en versterkt het geloof in jezelf.


Raak ik uit balans, dan helpt het om te relativeren. Het vraagt om balans tussen ideaal en realiteit. Je kunt iets ‘van waarde’ meer gewicht geven, zodat iets anders ‘minder belangrijk’ wordt. Waar leg ik het zwaartepunt, wat vind ik belangrijk? Uit balans zijn vraagt om een antwoord. Mijn antwoord is: het geloof in een leefbare wereld voor ons allen en voor onze kinderen en kleinkinderen. Als ik dat voor ogen houd, leef ik mijn ideaal in de realiteit van het dagelijks leven. Ik creëer ‘keer op keer de mogelijkheid voor een nieuwe werkelijkheid’: het moment waarop theorie praktijk wordt, dat mijn geloof zichtbaar is in mijn doen en laten.


 

Etienne van der Horst


Etienne van der Horst

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap