Geliefd mens ...

Wekelijkse inspiratie door Nanda Ziere - 12 juli 2020

Geloof ik? Vroeger zou ik ‘nee’ geantwoord hebben, maar ik ben het anders gaan zien. Dus ja, ik geloof. Met het schrijven van deze brief creëer ik tijd om te vertragen. Ik hoop dat het lezen jou uitnodigt om te overdenken wat en waarin jij gelooft.

Ervaringen
Ik leef een heel gewoon leven: ik kook tomatensoep, fiets naar de markt, lees een boek en help iemand oversteken. Al doende leer en ontdek ik wat niet en wel bij mij past. Een proces waarin mijn ervaringen mijn dagen kleuren en ik gaandeweg een zienswijze ontwikkel op wat mij houvast geeft in het leven.

Souplesse
Door samen te leven, spiegel ik me aan anderen. Ik merk dat ik vaak uitga van hoe ik het zie en dat ik nogal eens vergeet dat mijn ervaringen heel anders kunnen zijn dan die van een ander. Ik probeer niet vastgeroest te zijn in mijn overtuigingen. Er is zo vaak iets wat me verrast of wat nooit eerder tot me is doorgedrongen. Je kunt natuurlijk ook niet alles weten, niet alles gezien hebben of bevatten. Dat waarvan ik denk dat het waar is voor mij wil ik regelmatig overdenken. Geloven is iets wat steeds in beweging blijft en om souplesse vraagt.

Vertrouwen
En soms twijfel ik, want wat kan ik doen aan die betere wereld voor alle (!) mensen? Aan een leefbare aarde die er niet is ten dienste van de mens, maar waarbij de mens – en ik dus ook – te gast mag zijn. Dichtbij (en in mij) is het soms al zo’n klus … Dan weet ik niet wat ik moet doen of laten. Hans Alma schrijft in haar boek Het verlangen naar zin over God als ‘een dialoog voeren met de stem van het mogelijke’. Ik merk dat als ik weer in mogelijkheden kan denken, mijn twijfel vaak wel weer behapbaar wordt. Geloven is voor mij het proces van geworteld zijn in en gevoed worden door vertrouwen en realiteit.

Vragen
Geloven is geen zeker weten en er is heel weinig in het leven dat ik kan sturen of controleren. Het leven kan prachtig zijn en licht, maar ook – en soms zelfs tegelijkertijd – broos en moeilijk. Ik maak daarom tijd voor vragen als: wat heb ik geleerd over liefde? Hoe word ik weer zacht vanbinnen? Waarop durf ik te vertrouwen? Hoe kan ik loslaten? Met wat voed ik mijn dankbaarheid? Waarmee heb ik me verzoend? En ook: heb ik vandaag al gelachen?

Tijd
Door over dat soort vragen na te denken, kom ik ook weer bij het gevoel hoe bijzonder het is dat ik er ben. Dat ik vanmorgen weer wakker ben geworden. Ik nog tijd heb gekregen. Ik kon denken aan jou. Het is genade. Voelen dat ik een wonder ben, net als jij, ontroert me. ‘Geliefd mens’ staat er boven deze brief. Die twee woorden maken duidelijk waar ik in geloof: dat ieder mens geliefd is.

Het is heel fijn om na te denken over waar ik in geloof en het op te schrijven. Ik kan het je aanraden. In gesprek zijn met je eigen gedachten, de tijd nemen om te wachten wat er oplicht.


 

Bert Wiegman


Nanda Ziere

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap