Wekelijkse inspiratie

© Pixabay; Dassel

Ik voel mijn ziel

Wekelijkse inspiratie door Kier van der Wal - 18 augustus 2019

Verbeeldingskracht, herinneren, dromen over later zijn heel bijzondere vermogens. Vanuit je herinnering een beeld vormen van iets wat nog staat te gebeuren. Hoe bestaat het, wat een wonder! We zullen er nooit in slagen ons diepste gevoel voor het onbeschrijfelijke wonder van bestaan te verwoorden: ontzagwekkend. Toch waag ik een poging en doe een appel op jouw verbeeldingskracht.

Gaat eens met me mee naar de Alde Feanen, een mooi natuurgebied in Friesland. Het gebied telt meer dan 100 soorten broedvogels en ruim 450 soorten planten. Met een beetje geluk zie je een zeearend, de visarend, het prachtige ijsvogeltje of een zwemmend hert. Een eeuwenoud veengebied, ooit een armoedige omgeving en nu: adembenemend. Het is een hete zomerdag en ik vaar ’s avonds in m’n bootje door dit gebied. De zon gaat langzaam onder. Het wordt stil, heel stil. De natuur gaat slapen, de vogels laten zich niet meer horen. Ik groet nog enkele bootjesmensen die de nacht doorbrengen met hun jonge kinderen in een paar werptentjes op de wal, de kleintjes slapen al … Ik vaar nog rustiger (ook vanbinnen) terug en voel me gelukkig. Ik voel m’n ziel …

Zo’n situatie draagt bij aan m’n geluk. Om de schoonheid van de aarde en de schoonheid van de mens. Het ontroert me dat deze gedachten en gevoelens zich in mij ontwikkeld hebben.                                    

Mijn leven is, net als dat van ieder mens, uit een onbegrijpelijke oorsprong ontstaan. Op enig moment is mijn hart gaan kloppen, op enig moment werd ik me bewust van de kracht van de liefde, op enig moment merkte ik dat ik leren kon van wat mij overkwam, op enig moment ervoer ik diep geluk: ik voel m’n ziel

De zoektocht naar geluk is van alle tijden. Kerkvorst Augustinus vroeg zich al af: ‘Vanwaar het kwaad’. Zowel in hemzelf als in ongewenste omstandigheden. Hij verwachtte het geluk te vinden in een leven na dit leven. Misschien wel omdat levensgeluk soms zo onbereikbaar lijkt. Want de werkelijkheid is ook dat we soms te maken krijgen met ongewenste omstandigheden. Omstandigheden die je ziel belasten, pijn doen, verdriet veroorzaken. De pijnlijkheden van het leven. Ik geloof erin dat even stilstaan, even luisteren naar wat er diep vanbinnen leeft, helpt om weer te voelen wat je diep vanbinnen wil. Ook als het niet voor het grijpen ligt.

Een stil en diep geluk in mij, een rijk en zeker weten,
is dat ik mij verbonden weet met grootsheid niet te meten.
Een stil en diep geluk in mij, een antwoord dat blijft komen,
is als 'k de ander zie als mij, de liefde weer kan stromen.


Een stil en diep geluk in mij, een groot gestild verlangen,
ontstaat door dankbaarheid in mij voor wat ik mag ontvangen.
Een stil en diep geluk in mij, het mooiste in m'n leven,
is van dit groot en rijk geluk aan anderen te gaan geven.

- Ronald de Waal


 

Kier.png


Kier van der Wal

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap