'Ik wil eraan werken dat iedere dag jouw en mijn favoriete dag kan zijn' 

Wekelijkse inspiratie door Bertus IJdens - 2 augustus 2020

‘Welke dag is het?’, vroeg Poeh.
‘Het is vandaag’, antwoordde Knorretje.
‘Mijn favoriete dag’, zei Poeh.

Tijdens een dienst via Zoom werd ik geraakt door een afbeelding met dit veelzeggende gesprekje tussen Winnie de Poeh en Knorretje. Het geeft heel basaal en puur weer hoe ik iedere dag graag wil begroeten en beleven, maar poeh … hoe doe je dat bij alles wat er soms zomaar op je pad komt? Er zijn dagen dat het bijna vanzelf gaat, maar ook ken ik dagen dat ik er niet bij kan komen. Daarnaast kan de toekomst spannend zijn en me flink bezighouden. Wat gaan de dagen mij brengen en wat ga ik de dagen brengen?

Nieuwe uitdagingen
Afgelopen week werd onze buurjongen twaalf jaar. Hij heeft net afscheid genomen van de basisschool en over een maand zet hij de stap naar het voortgezet onderwijs. De overgang van de oudste op school naar de jongste op de nieuwe school. Een hele uitdaging om in die gewijzigde situatie je plekje te vinden en ook zo’n nieuwe dag als je favoriete dag te zien.

Mijn leidend principe
Zo kennen we allemaal wel voorbeelden van – gevraagde en ongevraagde – veranderingen in ons leven. Meestal heb ik er wel een beeld bij hoe ik daarmee om wil gaan. Maar wat helpt me dan om dat ook mogelijk te maken? Dit brengt mij onherroepelijk bij de vragen: van waaruit wil ik leven en wat beweegt mij? Tijdens een studiedag werd ik bepaald bij de betekenis van een ‘leidend principe’. Dat is kortweg gezegd een zelfgekozen regel voor hoe je wilt leven en van waaruit. Ik schreef toen op: ‘Vanuit verwondering en dankbaarheid voor het leven en mijn leven, waarin ik me verbonden weet met alles en allen, voel ik me verantwoordelijk om bij te dragen, terug te geven, zin te geven en het goede te doen.’

Wat een wonder dat ik besta
Mijn vertrekpunt is dus: verwondering. In het kinderkoorlied Dat ik besta staat het mooi beschreven:

Als ik 's avonds in het donker
naar de sterren sta te turen,
word ik altijd stil vanbinnen
en dat kan wel uren duren.
Is er leven rond die held're ster?
Tja, dat weet ik niet; 't is heel erg ver.

Wonderlijk hoe al die zonnen
'zomaar' aan de hemel prijken,
en ik sta me te verbazen
dat ik er ook naar kan kijken.
Stil en ook verrast denk ik dan: ja,
wat een wonder toch, dat ik besta!

Vanuit dankbaarheid voor dat wonder wil ik goed zorgen voor mezelf, de ander en voor alles om mij heen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik wil het wel en doe mijn best. En als het een keer niet lukt, begin ik opnieuw. Mooi toch dat je kunt leren en dingen opnieuw kan proberen?

Je eigen verhaal schrijven
In de kern gaat het voor mij over mijn geloof en vanuit die basis ervaar ik de ruimte om mijn eigen levensverhaal te schrijven en het leven te vieren. Door te leven vanuit dat wat mij beweegt kan ik met mijn mogelijkheden en talenten bijdragen aan een betere wereld. De ander en mezelf respectvol, liefdevol en gelijkwaardig behandelen. En ik weet dat ik, als het eens even niet lukt, altijd een beroep kan doen op liefdevolle mensen in mijn omgeving die mij hierbij willen helpen.

Van harte wil ik er in verbondenheid met elkaar aan blijven werken dat iedere dag jouw en mijn favoriete dag kan zijn.


 

Bert Wiegman


Bertus IJdens

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap