Wekelijkse inspiratie

‘Ja’ tegen vrijheid in verbondenheid

Wekelijkse inspiratie door Monique van Strien-van Milaan - 3 mei 2020

“Ik krijg van opa en oma straks een roze fietshelm voor mijn verjaardag”, vertelt Tim aan het ontbijt. Mijn man fluistert zachtjes: “Ik hoop dat moeder het bonnetje bewaart.” En ja, ’s middags krijgt hij zijn cadeau: een roze helm. Wat is hij blij. Weken later zijn we in het park. Een grote jongen komt op ons af en vraagt: “Waarom heb jij een roze helm?” Ik denk: O nee, daar gaan we. Maar Tim kijkt op en zegt trots: “Omdat ik zonder zijwieltjes fiets.” En zo is dat!1

Veelkleurigheid

Er zijn veel manieren om vrij te zijn of om je vrij te voelen. Maar is ware vrijheid niet juist het kunnen kiezen, het mogen zijn zónder toestemming of goedkeuring van anderen? Het met volle overtuiging en overgave kunnen denken, zeggen en doen wat je wilt (trouwens, ook het laten van wat je niet wilt) zonder het gevaar van agressie of sociale uitsluiting? In wezen zijn onze verschillen er om van te leren, niet om er verschillende rechten en plichten aan te verbinden. Vrijheid en gelijkheid hebben niets met identiteit te maken, dat leert het verleden ons. Het is een mensenrecht geworden. Vandaag mogen we vrij denken en moeten we tevens de verdeling van vrijheid in de samenleving durven te bevragen. En dat op basis van een besef van diepe verbondenheid en erkenning van veelkleurigheid.

Wie is mijn medemens?

Om duurzaam in vrijheid te leven, is het nodig de wereld niet alleen te bezien vanuit mijn eigen perspectief. Want als we broederschap beperken tot onze gelijken, wordt vrijheid beperkt. We horen bij elkaar is de ultieme uitkomst van het wezenlijk verbonden zijn over grenzen heen. In deze solidariteit houdt een vijandbeeld geen stand. Het vraagt basale liefde en grondig zelfonderzoek. Voel ik me werkelijk gelijkwaardig aan de ander? Zie ik in elk ander mijn medemens? Wie is wij?

Vrijheid om ‘Nee’, maar ook ‘Ja’ te zeggen

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De dag erna staan we stil bij het feit dat we in Nederland sinds 5 mei 1945 75 jaar in vrijheid leven. We vieren de vrijheid. De vrijheid om ‘Nee’ te zeggen, maar ook de vrijheid die ons in staat stelt ‘Ja’ te zeggen. ‘Ja’ tegen veelkleurigheid, ‘Ja’ tegen wij, ‘Ja’ tegen samen leven, ‘Ja’ tegen vrijheid in verbondenheid. En zo is dat!

 


 

imagep42bn.png


Monique van Strien-van Milaan

Bestuurslid Apostolisch Genootschap

 

 

1 M. Deenen, Roze helm, NRC (2019)