Vanwege een technische storing is het historisch archief momenteel niet te benaderen. Voor specifieke vragen kunt u zicht richten tot Remi Lucassen, archief@apgen.nl

Wekelijkse inspiratie

Jij en ik kunnen iets toevoegen aan het geheel

Wekelijkse inspiratie door Inge de Bos - 11 augustus 2019

Even los van alles… Los van de dagelijkse agenda, van verantwoordelijkheden, van druk. In deze vakantietijd is dat een aantrekkelijk vooruitzicht. Binnen de mogelijkheden die je hebt, genieten van wat er is. Een zomerzotheid van vrijheid en geluk. Een middag aan zee, een dag in de tuin of enkele weken op reis, het helpt om vervolgens het leven weer op te pakken met alles wat het van ons vraagt.

Wat is vrijheid mij waard?

Op 15 augustus is het 74 jaar geleden dat er met de capitulatie van Japan definitief een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Voor een deel van de wereld brak er een tijd van vrede en wederopbouw aan. Een duur gekochte vrede. Velen van ons kennen niet anders en dan bestaat het risico dat we vrede vanzelfsprekend gaan vinden. Dat we de prijs die betaald is, vergeten. En voor wie de prijs niet kent, is het lastig de waarde te bepalen. Waarom gaven zoveel, vaak jonge mensen hun leven voor onze vrijheid? Wat is het mij waard? En wat doe ik ermee?

Leven brengt verantwoordelijkheid met zich mee

De vrijheid om mens te zijn, voluit te leven, uniek te zijn en talentvol, brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Ligt in het leven zelf niet de opdracht besloten om de talenten die we meekregen ook te gebruiken? Daar hangt geen meetlat naast: het ene talent is niet beter dan het andere of unieker of belangrijker. We hoeven niet allemaal een ster te zijn om te stralen. Maar door wie jij bent, kun je een bijdrage aan deze wereld leveren. Dat helpt bij het ervaren van levensgeluk. En het is voor mij het mooiste ‘dankjewel’ voor het cadeau dat het leven is, voor het geschenk om in vrede te mogen leven.

Ik ben uniek en waardevol

Leven onder constante druk kan ons het vermogen om voluit te leven ontnemen. Zoals in oorlogstijd de druk van vrijheidsbeperking en angst en in deze tijd die van prestatiedwang en haast. Dan maken we onszelf kleiner dan we zijn en daarmee doen we de schepping, onszelf en onze omgeving tekort. Het is niet altijd makkelijk om jezelf te zien als uniek en waardevol, om écht te geloven dat jij bijzonder bent. We kunnen elkaar daarbij helpen door af en toe te benoemen wat de ander voor ons betekent. Maar geloven in jezelf kun je uiteindelijk alleen zelf. In mijn apostolisch-zijn vind ik daartoe vaak bemoediging. In het diepe geloof dat ik het leven gekregen heb en dat ik leef in een samenhang die ik niet overzie. Het mysterie dat jij en ik er zijn, in deze wijde wereld …

Laten we geloven, met de moed
Om lief te hebben, steeds opnieuw,
Elkaar te omhelzen met onze gedachten
Want we zijn één.
Laten we geloven in die kracht,
In die wereld en in ons,
In ieder van ons,
Want die wereld, dat zijn wij.

- Marcel Heerink

Even los van alles zie ik het grotere verband

De waarde van onze uniciteit ligt in de verbinding met het grote geheel waar plaats is voor ieder mens. In die verbinding, die over de grenzen van onze levenstijd heengaat, kunnen jij en ik iets toevoegen. Omdat we zijn wie we zijn, met alle schoonheid en alle klunzigheid van ons mens-zijn. Dat vraagt een vast geloof én het oppakken van onze verantwoordelijkheid. Dankbaarheid voor vrede en vrijheid én daar wijs mee omgaan. Vertrouwen én moed.

Even los van alles zie ik het leven en mijn eigen leven soms weer in dat grotere verband. Dan ervaar ik zomaar de weidsheid in mijn eigen ziel en borrelt de levensenergie. Je kunt het een zotheid noemen, maar voor mij is het God beleven.

 


 

Inge de Bos


Inge de Bos

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap