Wekelijkse inspiratie

Kijk eens om je heen: je bent niet alleen

Wekelijkse inspiratie door Inge de Bos - 16 juni 2019

Kijk eens om je heen, kijk eens om je heen.
Jij bent niet alleen, je bent echt niet alleen.
Zoveel mensen om je heen,
maar zoals jij is er maar één.
Dat is toch heel bijzonder,
ja ... dat noem ik nou een wonder!


In dit kinderkoorlied bezingen we een gevoel van grote verbondenheid. Maar ook de oorzaak van een gevoel van eenzaamheid: zoals jij is er maar één. Er zijn ervaringen in je leven die niemand helemaal met je mee kan voelen. Geboren worden en sterven doen we alleen en daartussenin zijn talloze momenten waarop we ons eenzaam kunnen voelen. Bijvoorbeeld als je worstelt met je seksuele geaardheid en bang bent voor de reacties van de mensen in je omgeving. Of als je voor een grote medische ingreep staat: daar lig je dan op die koude operatiekamer, met weliswaar veel mensen om je heen maar jij bent degene die zo onder narcose gaat. Of je moet je vertrouwde huis verlaten: iedereen zegt tegen je dat het verstandig is om naar een aanleunwoning te gaan maar jij voelt je niet begrepen in je verdriet daarover. Of je hebt de mooiste en liefste baby van de wereld en toch is die ‘roze wolk’ nergens te bekennen. Integendeel, je vraagt je wanhopig af hoe je de vader of moeder moet zijn die je zo graag wilt zijn.

Kijk goed om je heen

Het is eenzaamheid die met ons mens-zijn verbonden is en die niets te maken heeft met alleen zijn, een gebrek aan vrienden of familie. En toch: kijk eens om je heen, je bent echt niet alleen. Dat vraagt goed kijken en soms verbeeldingskracht. Want ook al zie je ze niet, er zijn mensen die hetzelfde of in elk geval iets vergelijkbaars meemaken. Op dit moment zijn er op deze wereld talloze mensen die je situatie zouden herkennen. Je bent niet alleen met je worsteling, je angst of je verdriet. Al zijn we uniek, we delen toch heel veel.

Er zijn mensen nabij

Vaak hoor ik mensen vertellen hoezeer ze onder de indruk zijn van alle hulp die er klaarstaat als ze (onverwacht) in het ziekenhuis terechtkomen. Realiseer ik me voldoende dat al die hulp er ook voor mij is, mocht ik die nodig hebben? Onvermoeibaar zoeken mensen naar oplossingen voor problemen, medicijnen tegen ziekte, betere veiligheidsmaatregelen. Mensen geven hun energie en hun tijd om de wereld beter te maken, voor jou en voor mij.


Daarnaast heb ik het geluk deel uit te maken een apostolische gemeenschap van mensen die weliswaar mijn moeilijkheden niet van mij kunnen overnemen, maar die wel nabij zijn. Die alle feesten vieren die we kunnen vieren en die samen zingen als het even kan. Daar wil me graag aan verbinden omdat het mijn vermogen sterkt het leven te leven met alles wat er is.

Oefenen in levenskunst

Kijk eens om je heen, je bent niet alleen. Het is levenskunst me deel te voelen van een groot geheel, ook als dat grote geheel niet direct zichtbaar is. Die levenskunst oefen ik in de ontmoeting met anderen en in de stilte, wanneer ik alleen ben. Zo voel én voed ik Gods kracht diep in mij. In de hoop en het vertrouwen dat ik me erdoor gedragen voel als het nodig is. Dat noem ik nou een wonder.

 


 

Inge de Bos


Inge de Bos

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap