Mensen gevraagd om het licht te verspreiden

Wekelijkse inspiratie door Bert Wiegman - 25 december 2020

Wat vieren we dit jaar het kerstfeest op een bijzondere wijze. Coronamaatregelen belemmeren ons in onze fysieke contacten. Dat valt velen zwaar, juist bij het beleven van dit lichtfeestWe willen elkaar nabij zijn en ons betrokken voelen bij een wereldwijde kerstviering. 

Wat het kerstverhaal ons te zeggen heeft 
In het donkerste uur en op een wel heel onverwachte plek werd een ‘kindeke geboren op aard’. De schaapsherders werden verrast door de boodschap dat het de verlosser zou zijn. De moeder van het kindje koesterde de woorden van deze boodschap, ze werden in haar hart gegriftIn alle talen vertellen en vertelden miljoenen mensen hun kinderen het verhaal van Jezus’ geboorte in Bethlehem. Het verhaal over een mens die een daad zou stellen: hij ontstak het licht van liefde voor álle mensen.  

Geloof in een betere wereld 
Wereldwijd zien iedere seconde vijf kinderen het levenslicht. Wat een potentie hebben ze. Elk van hen heeft de mogelijkheid tot liefhebben in zich en elk van hen kan liefde de wereld in brengenDat geeft ons hoop voor de toekomsten dat vieren we bij een geboorte. Zo’n nieuw, puur mens doet ons geloven in een betere wereld, omdat we zien en ervaren dat het kán 
 
Het donker is er ook 
Natuurlijk kent het leven ook donkere kanten. Het donker wegwensen is verspilde energie. In het gedicht Kerstnacht schrijft Minke Zwaan: ‘Ongeacht dreiging is echter gebleven de ster die haar fonkelend licht verspreidt.’ Het gaat over het vertrouwen dat er altijd weer momenten zullen zijn dat de hoop, het geloof, de liefde je tegemoet stromen en weer een glimlach op je gelaat toveren.  

De vrede waarmaken 
Om dat licht te verspreiden, worden er mensen gevraagd. Mensen die juist in deze tijd hun droom willen delen en willen helpen de wereld te helen. Mensen zoals jij en ik. Als we liefde blijven geven, wordt vrede vandaag waar.  

Kerstfeest vieren heel veel mensen 
ieder jaar weer, groot en klein. 
Een moment waarop ze wensen 
dat de wereld één zal zijn. 

Ieder mens verlangt te leven 
bij de warmte van dit licht. 
Als we liefde blijven geven, 
komt die vrede eens in zicht. 

Al verschillen ook culturen, 
liefde brengt ons tot elkaar.  
Mocht toch kerst veel langer duren 
dan twee dagen in het jaar. 

’t Is kerstfeest, ’t is lichtfeest, 
we zingen met elkaar, 
’t is kerstfeest, ’t is lichtfeest, 
de vrede wordt eens waar.


 

Bert Wiegman

Bert Wiegman

Bestuursvoorzitter Apostolisch Genootschap