Wekelijkse inspiratie

© Hollandse Hoogte / Clemens Rikken (deze afbeelding is auteursrechtelijk beschermd en mag niet verspreid worden)

Wat is jouw innerlijke tijd?

Wekelijkse inspiratie door Ineke Gerritse-Zwart - 14 juli 2019


Wie kent niet de bekende uitspraak carpe diem, oftewel: pluk de dag! Een mooie aansporing. Maar het vraagt wel een zekere levenskunst om onze dag goed te besteden, af en toe te vertragen of een adempauze te nemen. Als het ons gegeven is, kunnen we de vakantietijd hiervoor benutten. In de hectiek van alledag komen we er vaak niet aan toe om ons te bezinnen op dat wat echt zinvol is. En hoe doe je dat eigenlijk, de dag plukken?


Vergeet je niet te leven
dacht ik laatst
de tijd hield stil
een adempauze even

en als je nu eens zonder haast
buiten de tijd om wil
slagbomen neergelaten
dolgedraaide wijzerplaten

onder je door of langs je heen
ze laat voor wat ze zijn en dan
meer lucht en ogen van

het goede aardse zien
een beetje ruimte worden en misschien
iets meer gericht alleen1


In de huidige samenleving leven we doelgericht. Dat doen we door in een hoge versnelling de dagen door te komen, onze uren te vullen met veel activiteiten, geweldige prestaties te willen leveren en aan de buitenwereld te laten zien hoe geslaagd we zijn. Toch heeft deze manier van leven een keerzijde, want we kennen allemaal wel het gevoel geleefd te worden. En onderzoeken vertellen ons dat stress en burn-outklachten blijven toenemen. Wanneer is tijd welbestede tijd?

Innerlijke tijd

Tijd bewust besteden hoeft niet te betekenen dat we de beschikbare tijd volledig vullen. Het kan ook inhouden dat we ruimtes van leegte scheppen, of die aanvaarden en accepteren als ze zich vanzelf aan ons voordoen. Tijd, waarbinnen we rusten en lanterfanten, flaneren en converseren, dromen en verlangen, hopen en twijfelen. Dan krijg je de mogelijkheid om afstand te nemen van de volle agenda en oog te krijgen voor de innerlijke tijd. In deze schijnbaar loze momenten van de dag ontstaat ruimte om het gewone leven met andere, nieuwe ogen te bezien. Even te zwijgen en te luisteren naar wat er diep van binnen leeft. Weer te weten waar ik me op wil, of misschien wel moet richten. Waar ik in de stilte hoor wat om antwoord vraagt. Vanuit dat moment kan ik proberen het leven weer te omarmen.

Je dag kleuren

Het zijn realistische tegenstrijdigheden die in het leven van elk mens aan de orde zijn of kunnen komen. Het ‘plukken van de dag’ ligt vooral in het besef dat de ons gegeven tijd zo kostbaar is en dat we met het ons gegeven talent van de liefde die dag kunnen kleuren. Voor onszelf en voor de ander. Velen die om welke reden dan ook geconfronteerd werden met de eindigheid van het leven, gaven mij dit mee. In de omarming van dat besef ligt voor mij de zin van mijn levenstijd.


 

Ineke Gerritse-Zwart


Ineke Gerritse-Zwart

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap

 


1  
Gedicht Vergeet je niet van Kees Hermis