Wat ritme geeft

Wekelijkse inspiratie door Bert Wiegman - 3 januari 2021

Het is even voor twaalf uur en wat is het donker. Met één lucifer steekt Floris een sterretje aan. Het sterretje verspreidt een fel wit licht en de vonkjes spatten overal naartoe. Floris steekt telkens een nieuw sterretje aan met een oude en dan is het zover: twaalf uur! Gelukkig nieuwjaar! Na een poosje zijn alle sterretjes op en gaat Floris weer naar binnen. Wat apart eigenlijk, een nieuw jaar. Wat is er nou écht anders dan een kwartiertje geleden? En toch, en toch … het is 2021!

De hele dag en elke dag
Een nieuw jaar. Niet zomaar, in de trant van ‘vooruit, weer een jaartje erbij’, maar een nieuw en een goed jaar. Zo begint de eerste dag in het jaarboek Leven in liefde. Het boek biedt dagelijks gedachten die ‘als een lamp voor je voeten’ kunnen dienen. Als een ritme in het leven, waarin je ‘de hele dag en elke dag’1 nadenkt over het waarmaken van duurzame waarden. Met elke dag een nieuwe kans om het leven dat je is gegeven, voluit te leven.

Veel is ook genade
Wat bepaalt het ritme in ons leven? Waar zullen we in het komende jaar accenten leggen in ons doen en laten? Bij de start van dit nieuwe jaar is alle hoop gevestigd op het herstel van de samenleving met behulp van vaccins die ons gaan beschermen. Wat is het fijn als we elkaar straks gewoon kunnen begroeten, met een handdruk of een omhelzing. Jongeren kijken uit naar het weer bezoeken van festivals, gewone lessen en colleges. Hoe fijn zal het zijn als ouderen zich weer veilig weten in de omgang met hun kinderen en kleinkinderen. Als ondernemers en vaklui weer hun werk kunnen doen. Hoe dankbaar zullen we niet zijn als straks weer alles mogelijk is? En zullen we dat gevoel van dankbaarheid lang houden? Veel is maakbaar, veel is ook genade. Nemen we het gevoel van dankbaarheid mee in het levensritme?

Inspanning van velen
De nieuwe start van een jaar geeft ons de kans om te zien wat we samen beter kunnen doen. Want wat hebben we veel meegemaakt en geleerd in 2020, ook als Apostolisch Genootschap. We hebben teruggekeken naar onze geschiedenis en stappen gezet richting erkenning en verzoening. Er hebben zich bij alle beperkingen ook kansen voorgedaan die we een jaar terug niet voor mogelijk hadden gehouden. Dankzij de bijzondere inspanning van velen konden we onderlinge verbondenheid uiten en religieuze momenten beleven.

Ongemakkelijk gevoel
En ondanks dat voelden we ons soms heel eenzaam. Waren er prachtige idealen waarvan we het gevoel kregen er niet altijd aan te kunnen voldoen. En ondanks onze inspanningen werd de wereld niet alleen maar beter. Dan kun je het ongemakkelijke gevoel krijgen dat jouw bijdrage niet genoeg is. Dat gaat in het nieuwe jaar vast ook gebeuren. Het helpt dan om opnieuw te beginnen, met oplossingen die er in het eigen leven en in dat van anderen toe doen. Juist in donkere uren zie je de lichtpuntjes aan het firmament het helderst. En waarom zouden we denken dat onze bijdrage bescheiden is? Vele bescheiden bijdragen samen is ook groots.

Geloven in het leven
We wensen elkaar een gelukkig en gezond 2021 toe. Ook nu zijn de wensen van geluk en gezondheid een krachtig tweetal. We voelen aan dat het leven waardevol en kwetsbaar tegelijk is. Soms overvalt ons een geluksgevoel, een gevoel van dankbaarheid, dat je er bent! In deze tijd waarin nog veel onzeker is en voornemens voorzichtiger worden uitgesproken dan andere jaren, kunnen we ons wel voornemen om sterker te leven vanuit de essentie van ons bestaan. Leven met respect voor de schepping, vanuit het gevoel dat het mysterie in ons tot uiting komt, geeft ruimte voor verwondering en voor verbondenheid. Misschien is geloven in het leven en daarmee in onszelf wel het beste voornemen voor het nieuwe jaar. Geloven in de kansen dat het kan, met jou, met mij, met ons: leven in liefde.

 


 

Bert Wiegman

Bert Wiegman

Bestuursvoorzitter Apostolisch Genootschap

 

 

 

1 Uitspraak van Confucius, aangehaald door Karen Armstrong in het voorwoord van Leven in liefde.