‘We zijn in staat om met lef het leven aan te kijken’

Wekelijkse inspiratie door Bert Wiegman - 12 oktober 2020

Bij de put komen ze samen
Voorgangers en waterdragers
Drinken van dezelfde bron
Rituelen, sacramenten
Kruisen elkaar bij dit water
Zo was het ooit, zo is het later

Een plek met ruimte voor ieders persoonlijkheid

Het is niet het gebouw, niet de mooie glas-in-loodramen, het zijn de mensen die een gemeenschap vormen. Jong en oud, met verschillende verlangens, dromen en idealen. En als ze samenkomen, vormen ze een plek die veel te bieden heeft. Nabijheid op kruispunten in het leven. Rituelen om gevoelens een bedding te geven en nieuwe voornemens een start. Woorden of liederen van troost en bemoediging.

En de ene keer ben ik waterdrager, een andere keer voorganger. Ondanks én dankzij de verschillen in achtergrond kan een gemeenschap een lerende werkgemeenschap worden, met ruimte voor ieders unieke persoonlijkheid. Een oord voor hen die op zoek zijn naar de zin van het leven.

Bij de put je hart ophalen
Of verzinken in gedachten
Rondzingend in de eeuwigheid
Oude gevels, nieuwe winkels
Echo’s in de etalages
Ruwe schaafplekken van tijd 

Een plek waar je je kunt laven

Nu we voortdurend op onze hoede moeten zijn het coronavirus niet over te dragen en we ons zorgen maken over ‘hoe nu verder’, dient de put als metafoor voor een plek waar je je even kunt laven en op adem kunt komen. Bij die put hebben we elkaar veel te geven als het gaat om levenservaring, een luisterend oor, het goede gesprek over wat je zoal bezighoudt. Onze levensverhalen aan elkaar vertellen en de tijd nemen om te luisteren is helend. Ook in coronatijd een mooie kans.

Bij de put zijn wensen dromen
Stroomt het water van de geest
Als je dorst hebt mag je drinken
Put je troost hier, leef met zin
Kijk maar door de waterspiegel
De bodemloze hemel in1

Een bron voor nieuwe hoop

Fysiek zijn ontmoetingen momenteel minder goed mogelijk. Toch kan de put nog steeds een bron zijn voor nieuwe hoop. We kunnen hoop putten uit het feit dat we in staat zijn om met lef het leven aan te kijken, ook als het lastig is.

Hoop is vergelijkbaar met geluk: het is geen toestand waarin je je simpelweg bevindt, maar bestaat uit momenten als parels, die je zelf aan een ketting moet rijgen. Je moet er moeite voor doen en ze vergen onderhoud. Het vraagt telkens krachten in jezelf en elkaar aanspreken om te blijven zien hoe het zou kunnen zijn. Het helpt om te blijven handelen naar je idealen, vanuit betrokkenheid en realiteitsbesef. Hoop houden is hard werken.2

Ons geloof en vertrouwen dat het scheppend vermogen in elk mens aanwezig is, liggen aan hoop ten grondslag. Wat is het toch belangrijk dat we iedereen daarin blijven bemoedigen, vanuit gelijkwaardigheid en diepgevoelde verbondenheid. We zijn elkaars ‘broeder’, het hoogste dat we voor elkaar kunnen betekenen.


 

Bert Wiegman


Bert Wiegman

Bestuursvoorzitter Apostolisch Genootschap

 
 
 
 
 
1 Bij de put, Erik Betten
2 Naar: Hoop houden in tijden van angst en onverschilligheid, hoe doe je dat? Désanne van Brederode, Filosofisch elftal, Trouw, 21/8/2020