Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn er tot en met 1 juni geen erediensten en andere bijeenkomsten. Voor meer informatie zie apgen.nl/coronavirus.

Terug naar activiteitenoverzicht
14 september 2019

Open Monumentendag

Zaandam

Een monumentaal gebouw in de Zaanstreek

Het Apostolisch Genootschap Zaandam doet mee aan de Open Monumentendag. Loop op 14 september mee in een rondleiding door het gemeenschapsgebouw en luister naar mooie muziek (orgel, piano en cello). Het bijzondere achthoekige gebouw, ontworpen door de Zaanse stadsarchitect L.J. Immink, heeft een prachtige akoestiek. Het gebouw is daarom erg geliefd bij musici en muziekliefhebbers.

Een stukje geschiedenis

Aan de oostkant van de Zaan waren de Waterlandse doopsgezinden al vroeg vertegenwoordigd. Rond 1600 hadden zij ter hoogte van Het Grote Glob een ‘predikhuis’ en een in 1656 gebouwde houten vermaning (oude naam voor een doopsgezinde kerk) ernaast. Deze hield het ruim twee eeuwen uit. In 1860 besloot het college van diaken dat het hoog tijd werd voor een nieuwe vermaning. De bouw begon in 1860 en was gereed in 1861, voor een bedrag van f 47,400 (21.500 euro). Naast andere kosten waren vooral de 225 met leer beklede kerkstoelen een aderlating: in totaal f 1406,25. Maar het kon er van af, want de nieuwe vermaning aan de Oostzijde had diverse gefortuneerde fabrikanten onder haar leden, zoals Zwaardemaker en Schoen.

In augustus 1953 koopt het Apostolisch Genootschap het gebouw. Na diverse aanpassingen wordt het in april 1954 in gebruik genomen. Apostolischen geloven dat alles en iedereen dezelfde oorsprong heeft. Alle mensen zijn dan ook, zonder uitzonderingen, gelijkwaardig aan elkaar. Daarbij geloven zij dat zij deel uit maken van een ondeelbaar geheel en daar dus ook medeverantwoordelijk voor zijn.

Meer informatie over de Open Monumentendag

Kijk op https://openmonumentendag.nl

Registratie is verlopen.

Waar en wanneer?

Dag
zaterdag 14 september 2019
Tijd
10:00 - 16:00 uur
Locatie
Apostolisch Genootschap - Oostzijde 82, Zaandam
Contactpersoon
Wim Glashouwer, tel: 06-53429766