Kunst in het gebouw "Basis"

Kunstbeleid voor het gebouw "Basis"

 

Voor het nieuwe gebouw de basis hebben we een aantal keuzes gemaakt op het gebied van kunst met in ons achterhoofd dat het een multifunctioneel gebouw zal worden waar meerdere partijen gebruik van gaan maken.

 

Wij willen u via deze presentatie een impressie geven van het resultaat van dit beleid.

 

Er is gekozen voor kunst in eigen beheer(permanent) en een jaarlijks wisselend kunstaanbod in diverse ruimtes verspreid door het gebouw.

Lobby eerste verdieping

Hier vindt u het gemeenschapsschilderij “zichtbare verbondenheid”.

Op 29 mei 2005 heeft de Apostel dit schilderij onthuld en we schreven toen: “De gedachte was om met alle broeders, zusters en jeugd van Rotterdam-Zuid een abstract schilderij te maken dat onze verbondenheid met elkaar, ons genootschap, de gemeenschap en de wereld symboliseerde. Dit heeft geresulteerd in een ontwerp met vlakken en lijnen. De lijnen symboliseren verbondenheid en de vlakken, verschillend van kleur en grootte, verbeelden de verschillende mensen. Broeders, zusters en jeugd hebben zelf hun kleur gemengd en hun eigen vlak gevuld. De witte vlakken symboliseren de ruimte die we elkaar willen bieden in de gemeenschap”. Ook nu kunnen we ons als gemeenschap nog steeds herkennen in deze kleurrijke warme uitstraling van verbondenheid.

Ontmoetingsruimte begane grond

Wij hebben een keramische sculptuur laten maken ter gelegenheid van de ingebruikname. Het kunstwerk geeft gestileerd weer welke bevolkingsgroepen in de wijk Charlois wonen en symboliseert de samenwerking en ontmoeting van deze groepen.

De sculptuur is geplaatst op een sokkel van “Cortenstaal” dat enigszins een relatie heeft met de gemeenschap. Staal is een materiaal uit de scheepsbouw en vele broeders uit de gemeenschap werkten vroeger bij bedrijven in de haven. De basis van de sculptuur staat letterlijk voor de stevige ondergrond die we als gemeenschap hopen te zijn en waarop nieuwe ontmoetingen mogelijk zijn. De sokkel is verankerd in de vloer, het beeld is nu onlosmakelijk verbonden en geworteld in en met het gebouw de Basis. De sculptuur is geplaatst rondom een pijler in de ontvangsthal. Het kunstwerk is gemaakt door Carla Schoenmaker (geb. 1956), Atelier Beekdal uit Rijsbergen.

 

Naast aandacht voor de groep is er ook aandacht voor de enkeling.

 

Overige ruimtes

 

Verder hebben we een contract afgesloten met een kunstuitleen (Kunst.nl) die de komende jaren in de verschillende zalen een kunstwerk zal plaatsen.  Op de verdieping met blauwe accenten, wat staat voor onze relatie met het water, dichtbij de Maas, zullen er kunstwerken te zien zijn met als onderwerp de haven, het water en de stad. Op de verdieping met de groene accenten, wat staat voor onze relatie met de natuur en de plek waar het gebouw staat, grenzend aan het zuiderpark, zullen er kunstwerken te zien zijn met als onderwerp de mensen in de wijk, in de gemeenschap, de wereld en de natuur en ook het gemeenschapsthema “samen onderweg naar” zal daarin doorschemeren. Jaarlijks zullen de schilderijen gewisseld worden.

 

Hierbij een greep uit deze kunstwerken.

 

imagej037.png

 

Casper Faassen

 

Geboren: Leidschendam, 1975 Opleiding: AutodidactTechnieken: schilderijen

Exposities: Artinc.nl, Eindhoven, De Galerie, Den Haag, Kunsthuis De Mare, Leiden


Casper Faassen is een jong aanstormend talent in de Nederlandse kunstwereld. Al vroeg ontwikkelt hij zijn fascinatie en bewondering voor de grote meesters en zijn passie voor het "creëren". Op zijn kinderkamer schildert hij tot verbazing van zijn ouders de Nachtwacht van Rembrandt op de muur. Werk uit zijn jonge jaren laat nog zijn onbegrip zien voor het abstracte, maar zijn nieuwsgierigheid naar kunst en zijn ambitie om te creëren zijn tot op de dag van vandaag nog steeds de drijvers van zijn werk.

Na zijn middelbare school trekt Casper Faassen, op zoek naar avontuur en inspiratie, door de Verenigde Staten. Waar mogelijk bezoekt hij de Musea en exposities om de werken van zijn grote voorbeelden in het echt te kunnen bewonderen.

In zijn werk is het vooral emotie wat hem drijft en dat is iets wat praktisch niet te onderwijzen, aldus Casper over zijn beslissing om geen kunstopleiding te volgen. In plaats daarvan betrekt hij een atelier in een kunstenaarscomplex te Amsterdam. Zwevend tussen impressionisme, realisme en meer abstracte stromingen, experimenteert Faassen erop los.

Naar verloop van tijd ontwikkeld Casper Faassen, met name beïnvloed door zijn grote voorbeeld Pablo Picasso, een duidelijk herkenbare eigen stijl en neemt de belangstelling voor zijn werk sterk toe.

Vanuit zijn huidige woon- en werkplaats Den Haag vindt de bijzondere kunst van de bevlogen kunstenaar Casper Faassen zijn weg naar exposities, galeries en een snel groeiende groep bewonderaars.

*****

image3zoe.png

 

Shahid Parvez

 

Geboren: 1970, Udaipur (Rajasthan, India)

Opleiding:Tekenen en schilderen aan de Udapur Universiteit, India

Technieken: zeefdrukken, etsen, aquatint, schilderen

Exposities:solo-exposities in o.a. Sydney, New Dehli, Jaipur, Wales en Groot-Britannië

Shahid Parvez geniet zowel in zijn eigen land als daarbuiten veel bekendheid. Zijn werk wordt geëxposeerd in binnen- en buitenland en is opgenomen in diverse particuliere en publieke collecties.

Daarnaast ontving Parvez voor zijn werk al diverse prijzen en werkbeurzen.

 

 

*****

 

imagesluzm.png

 

 

 Gino Sauerbier 

Geboren: Rotterdam, 1969 

Opleiding: Kunstacademie te Rotterdam 

Technieken: zeefdrukken en acrylschilderijen 

Exposities: diverse exposities in Nederland 

Naïviteit, spontaniteit en dieren zijn slechts enkele kernwoorden waarmee de schilderijen van Sauerbier omschreven kunnen worden. Zijn werken zijn geïnspireerd door de natuur in het algemeen en de onderwaterwereld waar tropische vissen leven, maar ook tropische regenwouden spreken de kunstnaar erg aan, evenals het onverklaarbare en magie. 

Sauerbier probeert in zijn schilderijen zijn zorg voor, en de liefde om de natuur te verbeelden en om bij de kijker betrokkenheid teweeg te brengen. Desmond Morris zei ooit eens: "Als wij niet tot inkeer komen en maar blijven denken dat we alles kunnen doen met onze planeet, zullen we zelf uitsterven. Dan zullen wij de dinosaurus van de toekomst zijn". 

 

*****

 

imageidlev.png

 

Rudi Pillen

 

Geboren: Moen (België), 1931

Opleiding: Plastische kunsten aan het Sint-Lucas Instituut te Gent (België)

Technieken: mixed media op doek

Dat de kunstenaar Rudi Pillen het grootste deel van zijn leven in Zaïre heeft doorgebracht zal ons niet verbazen bij het zien van zijn schilderijen. Verwijzingen naar de Afrikaanse kunst, cultuur en natuur vinden we terug in zijn gestileerde figuren, kleurgebruik en onderwerpen (vogels, dansende vrouwen, geëlaboreerde haartooi). De spontaniteit en eenvoud van de voorstelling doet soms ook denken aan de kindertekening.

Rudi Pillen houdt van kunst. Wanneer hij na een dag schilderen zijn penseel neerlegt gaat hij onmiddellijk aan het schetsen met houtskool. De technische vaardigheid en soepelheid die hij doorheen de jaren heeft verworven maakt zijn hand trefzeker, iets wat we zien in zijn vrij krachtige en constructieve toets. Zijn werken komen ongeveer  tot  stand via de principes  van de "action painting". Hiermee bedoelen we dat de kunstenaar helemaal niet vertrekt van een nauwgezet plan doch eerder intuïtief en expressief te werk gaat. De schilder brengt met het palletmes de achtergrond aan. Hierop brengt hij met het penseel in een aantal snelle bewegingen de voorstelling aan. Vervolgens wordt de verf op een aantal plaatsen met een latje in bepaalde richtingen uitgewreven. De zwarte contourlijnen zijn losjesaangebracht.

Het kleurpalet van de kunstenaar is de laatste tijd helderder en feller geworden. Hard groen, vuurrood en geel geven het geheel een krachtige en expressieve "look".


 

 

*****

 

imagemihl.png

 

 

Paul Versteeg

Geboren:          Wijk en Aalburg,1977

Opleidingen:     1996 - 2000 Avondopleiding GrafischVormgever

2000-2005AcademievoorBeeldendeKunstenSt.Joost(Fotografie), diploma2005

September/oktober 2005 stage bij Marcel van der Vlugt

Technieken:     Fotografie

Exposities:        Mei 2003 Groepsexpositie Beyerd Breda Juni 2005 St. JoostEindexamenexpositie

Juli 2005 Groepsexpositie V!PS Galery Rotterdam

Januari 2006 NFI Rotterdam (ivm Steenbergen Stipendium) Maart t/m Mei 2006 Groepstentoonstelling Sluis

Paul Versteeg is een vrij traditionele fotograaf in de traditie van de documentaire fotografen zoals W. Eugene Smith en Cas Oorthuys. In zwart-wit, sociaal betrokken en met langere bindingen met het onderwerp.

Zo fotografeert hij onder andere het geloof en het voetbal in het Zuid-Italiaanse Napels, veeartsen en de boeren uit zijn streek (Andel). Hij wil ook de ambitie van het vliegen gaan onderzoeken.

Paul werd in 2005 genomineerd voor het Steenbergen Stipendium.

*****

 

image1o7za.png

 

 

Tanja Swart

Geboortedatum: 8 december 1960

Geboorteplaats: Den Haag

Ik ben beeldendkunstenaar. Mijn disciplines zijn etsen, schilderen(ollieverf) en tekenen. Belangrijkste inspiratiebronnen zijn Salvador Dali, voor mij straalt uit zijn werk een enorme levenslust en plezier uit, en Alberto Giacometti, zijn grillige zoekende lijnen hebben een krachtigetrefzekerheid.

Ik heb mijn hele schoolcarrière getekend. Dus de KABK was een logische vervolgkeus na de middelbare school. In de jaren na mijn afstuderen heb ik me verder ontwikkeld als schilder. Nu combineer ik beide en ben op zoek naar het gemeenschappelijk verhaal.

2016 Kunst.nl Bas-grafiekprijs

"De kleuren van dit werk zijn prachtig. Door de weglopende figuren komt er diepte in het werk.Het lijnenspel is spannend. De prent valt op door de sfeer die het oproept. "Bron: Juryrapport BAS grafiekprijs2016

2005 Opdracht Henk en Coby van Rooijen kunstwerk muur/hal
2005 Cartoontekeningen personeel ICLON Universiteit van Leiden 
2000 Jubileum-ets Café-restaurant v.d. Geest, Noordwijkerhout
1994 Kaartontwerp relatiegeschenk drukkerij van Elburg
1982-1989 Illustraties voor LEF (kaderblad JOVD)

 

 

*****