Samen de plastic soep kleiner maken


apgen-duurzaamheid-plastic-soep-breed

Tandpasta, sigarettenfilters en flesjes, het zijn enkele ingrediënten van de plastic soep. Als oprichter van Grondstofjutters wil Noortje Schrauwen hier iets tegen doen.

Tachtig procent van het afval in de soep komt van het vasteland. Ze wil mensen inspireren er zelf wat aan te doen, ook voor onze eigen gezondheid. Via vissen komen de kleine plastic deeltjes namelijk weer op ons bord terecht.

Jutten is leuk en maakt bewust

Door mensen te laten strandjutten werkt ze aan bewustwording van het probleem. Na afloop iets lekkers bij een strandtent en het gevoel bij te dragen aan een schoner strand, werken motiverend. Bovendien vinden mensen het leuk en gezellig om met collega's of het gezin te jutten.

Aanpasbaar en ‘sloopbaar’

Aan de hand van een bak zand met strandafval, denken de bezoekers van VANDAAG live na over oplossingen. Statiegeld heffen op kleine plastic flesjes bijvoorbeeld en ijs en drinken in hoorntjes en gewoon servies serveren in plaats van plastic. Zelf kopjes meenemen naar het strand, rietjes en wattenstaafjes van bamboe kopen, buiten geen ballonnen oplaten, water drinken uit flesjes die je steeds hergebruikt.

Bezoeker van VANDAAG live Ans Henning vindt het een inspirerende avond. "Hoe ik het ga aanpakken met minder plastic verbruik weet ik nog niet precies. Maar haar verhaal heeft me aan het denken gezet. Ik ga in ieder geval mijn afval ook scheiden als ik op vakantie ben in mijn kleine campertje. "


Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken dient uw browser cookies te accepteren