Actueel


Bijen, bomen - en nu ook boeken!

Geplaatst: 16 juli 2018

Minibieb.jpg

In de duurzame tuin van villa Berg en Dal kun je vanaf vandaag je wandeling langs bomen en bijenkasten onderbreken voor een goed verhaal. 

In de tuin staat een minibieb waar je boeken kunt lenen, omruilen of achterlaten. Zonder kosten of bibliotheekkaart, gewoon op basis van vertrouwen. Minibiebs zijn een groeiend fenomeen. Op veel plaatsen in Nederland vind je kleine kasten of omgebouwde telefooncellen gevuld met boeken. In de tuin van villa Berg en Dal zijn fijne zitplekken om lekker te lezen. Een boek meenemen naar huis mag natuurlijk ook. Als de hekken openstaan is iedereen van harte welkom voor een wandeling in de tuin of een kijkje in de monumentale villa. En nu dus ook voor een spannend boek!


Kijk wat er groeit en bloeit in de duurzame tuin van Berg en Dal

Geplaatst: 15 juni 2018

apgen-actueel-groei-en-bloei-tuin-berg-en-dal-baarn

Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassing. Het kan allemaal tijdens het Groei & Bloei Open Tuinen Weekend!

Ook onze vernieuwde, duurzame tuin bij villa Berg en Dal is dit weekend geopend. Berg en Dal had een klassieke tuin met bomen en gras. Met eigenlijk maar 1 kleur: groen. We wilden het anders, met meer kleur, meer duurzaamheid en vooral wat moderner. Het resultaat mag er zijn, met meer soorten planten en dieren. Bijenkasten hebben een vaste plaats en in de nieuwe houtwal leven egels en insecten. De wandelpaden zijn van olivijn: dat materiaal neemt Co2 op uit de lucht.

Bezoekers en belangstellenden zijn van harte welkom, dus kom vooral langs! Zaterdag 16 juni en zondag 17 juni is de tuin tussen 10.00 en 16.00 uur open.


Canal Pride in Utrecht: wij varen ook mee!

Geplaatst: 6 juni 2018

apgen-actueel-canal-parade

Dat gelijkwaardigheid ook voor homoseksuelen geldt, spreekt voor ons vanzelf. Daarom varen Utrechtse vertegenwoordigers van het Apostolisch Genootschap trots mee tijdens de Canal Pride Utrecht op 16 juni.

Met aan boord 16 personen dragen we het vieren van de liefde uit. Twee grote banieren maken het duidelijk: ‘wij geloven in gelijkwaardigheid’. De boot is een initiatief van een aantal Utrechtse Apostolischen, ondersteund door de landelijke organisatie. De boot is herkenbaar aan drie grote ballonnen in oranje, groen en blauw.

Lees meer op Utrechtcanalpride.nl


Duurzaamheidschallenge: ga de uitdaging aan!

Geplaatst: 1 juni 2018

We hebben juni tot de maand van duurzaam leven gebombardeerd. Waarom? Omdat duurzaam leven van groot belang is. Een open deur, want dat weten we wel. Maar weten en doen zijn niet altijd hetzelfde.

Daarom deze uitdaging om iets duurzamer te leven dan je al doet. Want alle kleine stapjes helpen!

Op 1 juni gaan we van start. Op onze website en via de Facebookpagina van het Apostolisch Genootschap vind je elke dag een nieuwe uitdaging. Een maand lang waarin jij ontdekt dat duurzamer leven helemaal niet zo moeilijk is en heel leuk kan zijn.

Doe mee!


Sportieve inzet tegen kanker

Geplaatst: 28 mei 2018

apgen-actueel-mark-winters

Op 7 juni a.s. probeert Mark Winters uit de gemeenschap Groningen de Alpe d'Huez zes keer te beklimmen. De opbrengst van zijn actie gaat naar het KWF. Wil je ook een bijdrage doen? Klik dan op de link en steun Mark!

https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/markwinters


Besturen topsport? Misschien wel een beetje …

Geplaatst: 14 mei 2018

apgen-actueel-jill-eekhartFoto: Sportplezier

Sinds eerste paasdag is Jill Eekhart een van onze bestuursleden. Jill is 32 en als voorzitter van DVVA bekend met de sportwereld. In een interview in EO-Visie beantwoordt ze zeven vragen.

Lees het interview met Jill op Visie.eo.nl


Hans Leeflang: “De kinderen van Douma; kan ik er wat aan doen?”

Geplaatst: 23 april 2018

apgen-actueel-begripkwekers-de-kinderen-van-douma

“Weer een gifaanval in Syrië. Dit keer op Douma. Wereldmachten vechten hun strijd over de ruggen van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Hier op 3286 kilometer afstand van Douma heb ik de neiging om weg te kijken. Want wat kan ik er aan doen?”

Lees op Begripkwekers.nl wat Hans Leeflang gaat doen


Succesvolle boomplantactie in Sublime Bos

Geplaatst: 29 maart 2018

apgen-actueel-sublime-bos3

Ondanks de stromende regen op 28 maart is het gelukt: de laatste 150 bomen zijn geplant in het Sublime Bos. In boswachterij De Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug staan nu 1000 extra eiken en lindebomen. 

Deze jonge bomen gaan voor meer biodiversiteit in het bos zorgen. Tot voor kort stonden er alleen naaldbomen. Naaldbomen maken de grond vrij zuur, waardoor nieuwe, natuurlijke aanwas geen kans kreeg om te groeien. De nieuwe loofbomen maken het bos aantrekkelijker voor dieren en vogels om er te schuilen en te nestelen. 

Meer dan 200 bomen gedoneerd
Met de succesvolle boomplantactie daagden Sublime FM en Staatsbosbeheer luisteraars, adverteerders en anderen uit om een of meerdere bomen te doneren. Ook het Apostolisch Genootschap deed mee en doneerde al meer dan 200 bomen.  

Boom te koop
Alle 1000 bomen zijn nu geplant, maar sommige bomen zoeken nog een eigenaar. Wil jij bijdragen aan een groenere, vitalere natuur met veel variatie? Met een donatie van € 25 adopteer je al één boom.  

Plant een boom in het Sublime Bos via Buitenfonds.nl

Wil je weten hoe je een boom plant?
De boswachter geeft uitleg op onze Facebookpagina.


Onze Radiospots vorig jaar gemist? We zenden ze weer uit!

Geplaatst: 16 januari 2018

Onze radiospots worden herkend en gewaardeerd. Da’s heel mooi, vinden we. We zenden ze weer uit tot en met 4 februari. De vier verschillende radiospots kun je beluisteren op Radio 1, Radio 2, Radio3FM en Qmusic.


Dankjeweldiner weer een succes

Geplaatst: 10 januari 2018

apgen-kerstdiner2017.jpg

Ruim een jaar geleden was de primeur: vrijwilligers kregen van ons een etentje om ze ‘dankjewel’ te zeggen voor hun bijdrage aan de samenleving. Na afloop zei Jan Zwart, bestuurslid van het genootschap, nog in zijn koksbuis, “moeten we vaker doen, jongens”.

Donderdag 17 december was ‘vaker’: de tweede editie van het dankjeweldiner. Met medewerkers en vrijwilligers van het genootschap in de keuken en bediening en 28 gasten van de stichting DelftseBuur.

De vrijwilligers van DelftseBuur maken statushouders en vluchtelingen (zelf zeggen ze ‘nieuwe Delftenaren’) wegwijs in Delft, in de taal, in formulieren, ze geven fiets- en zwemles, bieden een luisterend oor of drinken samen een kop koffie. Voor ons genoeg reden om ze voor een dankjeweldiner uit te nodigen op Berg en Dal in Baarn.

De 28 gasten, zowel vrijwilligers als nieuwe Delftenaren, hebben een feestelijke avond beleefd met een door Bernard Molenaar en Jan Zwart samengesteld diner. Als afsluiting ontving Ria Pool Meeuwsen, initiatiefnemer van DelftseBuur, namens het Apostolisch Genootschap een cheque van €2.500,-.


We zetten een herberg neer. Of is het toch een stal?

Geplaatst: 15 december 2017

apgen-kerststal2017-3.jpg

Dit jaar doen we weer mee met de kerststallenroute in Baarn. Je vindt onze stal in de voortuin van villa Berg en Dal aan de Jacob van Lenneplaan 12, van 18 december tot 6 januari.

Weer staat onze kerststal er niet zomaar. Onze stal-als-herberg staat symbool voor onderdak en gastvrijheid. ‘Wees een herberg’ is het thema dat aansluit op ons kerstavondthema ‘kiezen voor vrede’. Met ‘wees een herberg’ - voor je medemens, ver weg of dichtbij - geven we onze actuele kijk op het klassieke kerstverhaal. 

Want niet iedereen heeft een veilige plek. Zoals de Rohingya-kinderen in Bangladesh die soms zonder hun ouders in tenten wonen en weinig te eten hebben. Via Save the Children steunen we hen.

Ook organiseren we weer een dank-je-wel-diner voor mensen die dichtbij vanuit compassie werken aan meer solidariteit. Op donderdag 21 december zijn vrijwilligers van DelftseBuur onze gasten op Berg en Dal. De medewerkers van het genootschap zullen voor hen de sterren van de hemel koken.


Kerstwijding op de radio. Kom je ook op kerstavond?

Geplaatst: 14 december 2017

Het nieuwe spotje van het genootschap begint met de vraag wat kerst voor jou betekent. Het nodigt luisteraars uit hun antwoord daarop te vinden tijdens de kerstavondviering van het genootschap. Ze worden uitgezonden op Radio 1, 2 en 4 en QMusic. 

Beluister het spotje hier.


Waarom kinderen een kans verdienen: een Edukans!

Geplaatst: 1 december 2017

Stichting Edukans schoenendoosactie - Apostolisch Genootschap

In de gemeenschappen Almelo, Hengelo en Delden zijn kinderen een Edukans-actie begonnen om hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden te helpen. 

Edukans spant zich in om wereldwijd voor kinderen goed onderwijs mogelijk te maken. Op 24 november worden de pakketten samengesteld en verstuurd.


VANDAAG live
Samen de plastic soep kleiner maken

Geplaatst: 17 november 2017

Tandpasta, sigarettenfilters en flesjes, het zijn enkele ingrediënten van de plastic soep. Als oprichter van Grondstofjutters wil Noortje Schrauwen hier iets tegen doen. 

14 november vertelde zij erover in VANDAAG live. Tachtig procent van het afval in de soep komt van het vasteland. Ze wil mensen inspireren er zelf wat aan te doen, ook voor onze eigen gezondheid. Via vissen komen de kleine plastic deeltjes namelijk weer op ons bord terecht. 

Jutten is leuk en maakt bewust

Door mensen te laten strandjutten werkt ze aan bewustwording van het probleem. Na afloop iets lekkers bij een strandtent en het gevoel bij te dragen aan een schoner strand, werken motiverend. Bovendien vinden mensen het leuk en gezellig om met collega's of het gezin te jutten. 

Presemtatie Noortje Schrauwen.jpg
Zelf aan de slag
Aan de hand van een bak zand met strandafval, denken de bezoekers van VANDAAG live na over oplossingen. Statiegeld heffen op kleine plastic flesjes bijvoorbeeld en ijs en drinken in hoorntjes en gewoon servies serveren in plaats van plastic. Zelf kopjes meenemen naar het strand, rietjes en wattenstaafjes van bamboe kopen, buiten geen ballonnen oplaten, water drinken uit flesjes die je steeds hergebruikt. 

Bezoeker Ans Henning vindt het een inspirerende avond. "Hoe ik het ga aanpakken met minder plastic verbruik weet ik nog niet precies. Maar haar verhaal heeft me aan het denken gezet. Ik ga in ieder geval mijn afval ook scheiden als ik op vakantie ben in mijn kleine campertje."Kofi Annan: "The planet first"

Geplaatst: 10 november 2017

Op het WeDO2030 festival riep Kofi Annan op om ‘the planet first’ te zetten. De dag stond in het teken van de duurzaamheidsdoelen.

Kofi-Anan.jpg

Medewerkers Sietske Dorleijn en Lily Delwel waren aanwezig bij dit festival over duurzaamheid. Duurzaamheid is één van de speerpunten van het Apostolisch Genootschap. En waar kun je dan beter inspiratie opdoen dan bij een festival over de Sustainable Development Goals?

Sietske en Lily: “Wat duidelijk naar voren kwam is dat sterke samenwerkingsverbanden en partnerschappen ontzettend belangrijk zijn. Samen weet je en kun je immers meer, met als doel om de wereld duurzamer te maken.”

Het festival bestond uit allerlei speeches, die inzicht geven in hoe je als organisatie aan de Sustainable Development Goals kunt werken. Het hoogtepunt van het volle programma? “De speech van Kofi Annan – voormalig secretaris-generaal van de VN. Hij sprak over leiderschap, verantwoordelijkheid en vrede.”

Wil je net als Kofi Annan ‘the planet first’ zetten en aan de slag met de duurzaamheidsdoelen? Kijk dan voor meer informatie op sdgnederland.nl


Hoe kunst beperkingen laat verdwijnen – en voor een glimlach zorgt …

Geplaatst: 19 oktober 2017

Jaap Aaalten - Beestenfantasie

De kunstenaars van De Amerpoort bewijzen met hun bijzondere kunst dat ‘beperking’ niet voor hun werk geldt. Eén van deze kunstenaars is Jaap Aalten. Tot april 2018 hangen in twee zalen in villa Berg en Dal 19 van zijn werken over luchtvaart en vrije fantasie. In een vrolijke en gedetailleerde stijl tekent Jaap op een stripverhaal-achtige manier onder andere vliegtuigen, luchtreizen en dierfantasieën.

De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van villa Berg en Dal, dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 16.30 uur. Groepsrondleidingen zijn mogelijk op afspraak. Zie apgen.nl/contact/BergenDal


Lopen: goed voor lichaam en ... vrede?

Geplaatst: 19 oktober 2017

In Almelo wel – daar vond in de Vredesweek een ‘Walk of Peace’ plaats, waar mensen uit alle lagen van de samenleving hun betrokkenheid bij vrede zichtbaar wisten te maken. Apostolisch Genootschap Almelo was een van de organisatoren. Kijk maar even mee …

eerstewalkofpeacealmelo.jpg


Campagne Vind het antwoord in jezelf stelt je vragen...

Geplaatst: 18 september 2017

De campagne Vind het antwoord in jezelf gaat dit najaar verder. Tussen 18 september en 1 oktober hoor je radiospots op NPO Radio 1, 2, 4 en op Q-music. Naast levensvragen, horen we nu ook persoonlijke antwoorden van mensen. 

Beluister de commercials en bekijk ander campagnemateriaal


De TV was op Berg en Dal. Eindelijk beroemd?    

Geplaatst: 1 augustus 2017

Emiel Pijl vertelt aan RTV Baarn over de vernieuwde tuin van Berg en Dal. 

interview duurzame tuin.jpg


We nemen duurzaamheid serieus. Daarom planten we meer dan 200 bomen.                 

Geplaatst: 12 juli 2017

De afgelopen maanden doneerden we al 120 bomen voor het Sublime Bos bij Lage Vuursche. Door nieuwe donaties groeide het aantal tot zo'n 200. De bomenactie van Sublime FM loopt door tot er duizend bomen in het bos staan. Doe mee en doneer een boom! 


Marijke Verduijn wint publieksprijs FEM Talk

Geplaatst: 25 juni 2017

Zondag 25 juni vond in Paradiso in Amsterdam de finale plaats van ‘FEM Talks’, een initiatief van Vrijzinnigen Nederland dat bedoeld is om vrouwen van alle leeftijden de mogelijkheid te bieden een inspirerend betoog te vertellen over wat hen bezielt. De publieksprijs was voor journalist, tekstschrijver en medewerker van het Apostolisch Genootschap Marijke Verduijn. Via deze link kunt u haar verhaal lezen over 'vergeten woorden'.


Hoe wandelpaden Co2 opnemen. En egels en bijen een tuin bevolken.

Geplaatst: 1 juni 2017

Berg en Dal had een klassieke tuin met bomen en gras. Met eigenlijk maar 1 kleur: groen. We wilden het anders, met meer kleur, meer duurzaamheid en vooral wat moderner. Het resultaat mag er zijn, met meer soorten planten en dieren. Bijenkasten hebben een vaste plaats en in de nieuwe houtwal leven egels en insecten. De wandelpaden zijn van olivijn: dat materiaal neemt Co2 op uit de lucht. Bezoekers en belangstellenden zijn van harte welkom, dus kom vooral eens langs!

tuin berg en dal.jpg


Cadeautje: 120 bomen. Sublime, isn't it?    

Geplaatst: 1 juni 2017

Door een gift van €3000,- kunnen in het Sublime Bos bij Lage Vuursche 120 bomen geplant worden. Dat doen we niet zomaar: bomen houden de aarde leefbaar. Dat is hard nodig, vinden we, daarom doen we deze donatie. Radiospotjes van SublimeFm bracht sommige van onze leden op hetzelfde idee: weer een paar bomen erbij (en de teller loopt nog). Duurzaamheid, compassie en solidariteit zijn voor ons heel belangrijk. Daarom ondertekenden we in 2007 het Akkoord van Schokland en hebben de meeste van onze gebouwen zonnepanelen. En we hebben een windmolen, bij Eneco.


Waarom Vind het antwoord in jezelf toch vragen stelt. En blijft stellen...

Geplaatst: 21 april 2017

De campagne Vind het antwoord in jezelf krijgt eind april een vervolg. De nieuwe radiocommercials zijn te horen op Radio 1, 2, 4 en Q-music. Naast levensvragen, horen we nu ook persoonlijke antwoorden van mensen. 

Beluister de commercials:

zz radio plaatje.jpg  wo radio plaatje.jpg  iijr radio plaatje.jpg  lmv radio plaatje.jpg

Vanaf 20 april t/m 3 mei is er een pilot met bioscoopreclame in Utrecht en Amsterdam. Bekijk de bioscoopreclame:

bios reclame plaatje.jpg

Ook de website www.vindhetantwoordinjezelf.nl heeft een update gekregen. Neem snel een kijkje!


Lentenummer VANDAAG magazine

Geplaatst: 7 maart 2017

Het nieuwe nummer van VANDAAG magazine is uit. Met VANDAAG willen we je inspireren na te denken over levensvragen en je eigen antwoorden daarop. Bekijk de preview van het lentenummer >


Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken dient uw browser cookies te accepteren