Kijk maar af!

Als vader vraag ik me vaak af welke waarden ik mijn kinderen wil meegeven. Hoe zorg ik ervoor dat ze zelfbewust in het leven staan en hoe worden ze de mooiste versie van zichzelf? Kan ik daarvoor zorgen? En hoe dan?

Omdat dat soort vragen me bezighouden, dacht ik dat het geen kwaad zou kunnen een lezing van een expert bij te wonen: hoogeleraar pedagogiek Micha de Winter. Nu, weken na de lezing, houdt iets wat hij zei me nog steeds bezig. De Winter citeerde de pedagoge Lea Dasberg: "'Kinderen hebben hoop en perspectief nodig, optimisme en levenslust."

Onze kinderen krijgen het nieuws echt wel mee over klimaatverandering, boze boeren en leraren, liquidaties op straat, oorlogen en al het nepnieuws. En thuis horen ze mij heus wel mopperen over van alles en nog wat. 

Maar wie vertelt ze dat het steeds een beetje beter gaat met de wereld? Dat de armoede daalt, er steeds meer kinderen naar school kunnen, het aantal oorlogen afneemt? Wie geeft ze hoop en perspectief?

Levenslust hebben kinderen vaak van nature, maar niet oneindig. Die moet wel gevoed worden. Door wie, vroeg ik me af. Door jou Marten, fluisterde er meteen een stemmetje in mij. Ik schork ervan. Maar gelukkig hoorde ik in gedachten Micha de Winter vervolgens zeggen: "Kinderen gedijen het best in een rijke, sociale omgeving, met verschillende betekenisvolle volwassenen om zich heen: It taks a village to raise a child." Samen dus.

Zullen we onze kinderen laten zien dat er óók heel veel goed gaat in de wereld? Er heel veel mooie mensen zijn? Zullen we ze een veilig klimaat bieden dat hun optimisme en levenslust voedt? Gewoon door het voor te doen. Onze kinderen kijken wel af.

 Marten van der Wal


Marten van der Wal

Voorganger Apostolisch Genootschap

 

 

Tekst geschreven voor de Harderwijker Courant, 20 november 2019.