Waar ben ik vóór?

In een tijd van toenemende polarisatie komen er vaak beelden voorbij waarin mensen duidelijk maken waar ze tégen zijn. Burgers die tégen het beleid van de overheid in opstand komen, werknemers die tégen de keuzes van de werkgever zijn en ik merk het zelfs thuis; kinderen die tégen de gemaakte keuzes van ouders over het eten zijn.

Benoemen waar ik tégen ben gaat me doorgaans makkelijk af, maar waar ben ik eigenlijk vóór?

Afgelopen week was de PAX Vredesweek. Hoewel ik iemand ben van het stille midden, liep ik afgelopen zaterdag mee met de Walk of Peace, een wandeling vanen voor vrede. Ik voelde me een tikkeltje rebels, maar liet aan mezelf, mijn kinderen en anderen zien waar ik vóór was.

Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Het is een activiteit. In mij. Daaromben ik vóór een wereld waar plek is voor iedereen, vóór mensen die zich echt in elkaar willen verdiepen, vóór het besef dat jij en ik niet zoveel verschillen. Daarom heb ik veel vertrouwen in mensen die bruggen willen slaan en, zoals enkele jongeren aan het begin van de Walk of Peace zongen, geloof ik in mensen die zelf aan de slag willen met een beetje betere wereld.

De jongeren zongen:

“Als wij met z’n allen, elke dag een beetje meer, elkaar proberen te helpen, dan verbetert vast de sfeer. Als wij ons wat meer bedenken wat er goed is voor ’t geheel, in plaats van in het leven alleen maar om onszelf te geven, wordt de wereld beter, elke dag een beetje meer.”

Dan is de vraag of er ooit wereldvrede zal zijn niet zo relevant, maar is er steeds meer vrede. Daar ben ik vóór! En, waar ben jij vóór?

 


 

Marten van der Wal


Marten van der Wal

Voorganger Apostolisch Genootschap

 

 

Tekst geschreven voor de Harderwijker Courant, 2 oktober 2019.