Gedenken


Vrijheid vieren begint met het herdenken van onvrijheid. Zodat we leren van gemaakte fouten. Zodat we beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zodat we zorgvuldig omgaan met onze vrijheid.

Er zijn plekken waar de oorlog zich in alle ellende heeft afgespeeld. ‘Schuldig landschap’ noemt beeldend kunstenaar Armando ze. Veel van die plekken zijn te bezoeken:

Anne Frankhuis
De plek waar Anne Frank verborgen zat en haar dagboek schreef. Je moet er vaak lang voor in de rij staan. Daarover is een ontroerende documentaire gemaakt: In de rij voor Anne Frank .         

Hollandse Schouwburg
Plaats waar Joden uit Amsterdam werden verzameld vóór ze werden doorgestuurd naar kamp Westerbork.

Kamp Westerbork
Uit dit doorgangskamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog  ruim 100.000 Joden  en 245 Sinti en Roma  gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen .

Fort de Bilt
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier 140 mannen gefusilleerd. Nu is het fort een herinneringscentrum, waar kinderen, jongeren en volwassenen vrede leren maken.

Joodse Huizen en Huizen van Verzet  
In Amsterdam te bezoeken: Joodse Huizen waaruit Joden zijn weggevoerd. Familieleden of de huidige bewoners vertellen hun verhaal. In Huizen van Verzet hoor je verhalen over dappere studenten, dwarse kroegbazen en strijdbare communisten.

Nationaal Monument Kamp Vught
Het SS-concentratiekamp in Nederland van januari 1943 tot september 1944.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort Van 1941-1945 doorgangs- en strafkamp voor politieke gevangen.

Gedenken jamie-street-105289


Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken dient uw browser cookies te accepteren