Mogen dienen

Wekelijkse inspiratie – 7 april 2024

Geliefde kinderen (jong en wat ouder),

Wist je dat ik vroeger ook op het kinderkoor zat? Ik weet het niet helemáál zeker, maar volgens mij zong ik de sterren van de hemel 😊. Het is al best een poosje geleden, dus het meeste van wat ik toen zong, ben ik alweer vergeten. Maar er is één zin die ik me nog heel goed kan herinneren: ‘wij mogen leren dienen’. Ik vond het woord dienen toen al een beetje moeilijk te begrijpen en jullie horen het misschien ook niet meer zo vaak. Soms verdwijnen woorden uit onze taal omdat ze niet meer precies zeggen wat we ermee bedoelen of omdat ze andere betekenissen hebben gekregen. Vaak komen er dan nieuwe woorden voor in de plaats. Maar voor dienen is er volgens mij nog geen nieuw mooi woord bedacht dat precies zegt wat we er wél mee bedoelen. Misschien hebben jullie een idee? Dan is het wel goed om te begrijpen wát we ermee bedoelen. Ik ga proberen het uit te leggen. 

Liefdevol zijn: niet altijd makkelijk

In het geloofsverhaal voor kinderen staat: ‘We denken dat je altijd liefdevol kunt zijn of opnieuw kunt worden. Wat er in je leven ook gebeurt. Liefdevol zijn betekent dat je goed zorgt voor anderen en voor alles om je heen. En natuurlijk ook voor jezelf. Dat is niet altijd makkelijk, maar we willen het wel steeds proberen. En als het een keer niet lukt, dan beginnen we gewoon opnieuw.’

Doen wat je belangrijk vindt

Met dienen bedoelen we dat je anderen helpt – of iets voor ze doet – zonder wat terug te verwachten. Je helpt bijvoorbeeld een vriend met zijn huiswerk, je deelt speelgoed met iemand die dat niet heeft, je doet je best iemand te begrijpen ook als je hem of haar niet helemaal begrijpt, of je helpt oudere mensen met boodschappen dragen. Als ik eerlijk ben, krijg ik er vaak wel iets voor terug: namelijk een blij en gelukkig gevoel. Omdat je iets doet wat jij belangrijk vindt, of omdat je ergens in gelooft.

Alles is verbonden

Wij zien dat het leven een groot wonder is, waarbij alles wat leeft, heeft geleefd of nog tot leven komt met elkaar verbonden is. Daarom vertellen we elkaar vaak dat het niet alleen belangrijk is om goed te zorgen voor andere mensen, maar ook voor alles om je heen. Zoals bomen, planten, dieren, bergen, meren en zeeën. En gelukkig weten we inmiddels dat het ook heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld door tijd te nemen voor jezelf, niet álles weg te geven, door ‘stop, hou op’ te zeggen of een bepaalde gedachte los te laten.

Alles valt op z’n plek

Oké, we bedoelen met het woord dienen dus: goed zorgen voor jezelf, voor anderen en voor alles om je heen. Zonder er iets voor terug te verwachten, omdat je voelt dat het goed is om te doen.

En wanneer dat waar je in gelooft, klopt met dat wat je wilt doen, dan kan het voelen alsof alles op z’n plek valt. Je wilt dan niets liever dan dat en je laat je er door niets of niemand van weerhouden. Wellicht bedoelden ze dat vroeger wel met mogen dienen. Je doet iets niet omdat het moet, maar omdat je het zelf graag wilt en het misschien zelfs wel een eer vindt.

Leren en trainen

Wat precies goed zorgen is, kan trouwens best ingewikkeld zijn. Niet iedereen denkt hier hetzelfde over of heeft dezelfde talenten en niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Het vraagt dus leren en trainen om vervolgens aan de slag te gaan met dat wat goed zorgen voor jou betekent. De gemeenschap kan daarvoor een belangrijke oefenplek zijn.  

Nieuw woord vinden

Ik ben benieuwd of jullie een mooi nieuw woord kunnen vinden. De volwassenen helpen vast mee. En trouwens, wanneer het niet lukt om een nieuw woord te vinden dan is het ook helemaal niet erg om op een nieuwe manier naar een oud woord te kijken. 


Marten van der Wal

 

Marten van der Wal

Eerstverantwoordelijk voorganger Apostolisch Genootschap

 

 

1 Zie: https://www.apgen.nl/landingspaginas/geloofsverhaal-voor-kinderen/