Hoop oefenen 

Wekelijkse inspiratie – 4 februari 2024

Geliefd mens,

De nieuwe campagne van SIRE heeft als titel ‘Vind je lichtpuntje en durf te hopen’. Die titel zette me aan het denken. Durf te hopen … Proberen wij elkaar dat niet al van jongs af aan mee te geven?

Het kinderkoor heeft er verschillende liedjes over, bijvoorbeeld: Het verschil: ‘Wat is nou een druppeltje, één oliedrup alleen? Maar bij een stroeve piepdeur, dan merk je dat meteen. Het zit 'm soms in van die kleine dingen, dat maakt vaak al veel verschil.’ De regenboog: ‘Als ik een grapje en verdriet samen uitdaag tot een dansje, nou dan heb je best een kansje, dat er iemand van geniet.’ Een beetje is genoeg: ‘Een beetje hoop dat is genoeg, al is het maar een sprankje.’ En Houden van: ‘Blijf het maar proberen: je bent niet dom of raar. Van fouten kun je leren en leer ook van elkaar.’1

Uitnodiging

Hoop is niet maakbaar, je kunt het niet regelen. Het is genade als je het voelt. Durf te hopen is daarom een bijzondere oproep. Aan de ene kant geeft het je een zetje en nodigt het je uit: toe maar, durf maar. En aan de andere kant is hopen iets waaraan je je moet durven over te geven en waarin je moet durven te geloven.

Houvast

Een inspirerend voorbeeld van wat één mens kan doen als je ergens echt in gelooft, is voor mij Jane Goodall. Bekend van haar jarenlange onderzoek naar chimpansees. Onderaan deze wekelijkse inspiratie staat een afbeelding van Roots & Shoots, het wereldwijde netwerk van én voor jongeren dat door Dr. Goodall is opgezet. Het doel van het Roots & Shoots-programma is om jongeren, van kleuterschool tot universiteit, te inspireren om in hun eigen omgeving in actie te komen voor een betere wereld voor mens, dier en natuur. Op de afbeelding staan nieuwe en al heel lang bestaande wijsheden. Soms vind ik het zelf fijn om concreet iets in handen te krijgen om mee aan de slag te gaan. En ik denk dat dit houvast geeft om te weten welke vaardigheden je nodig hebt in deze tijd. Om je daarin, ongeacht leeftijd, te kunnen ontwikkelen. Sommige vaardigheden gaan je waarschijnlijk al heel goed af, voor andere zul je je best moeten doen.

Oefenen

Door iets te doen kun je je hoop vergroten. Het maakt je actief deel van een groter geheel. Daarbij kan deze afbeelding je helpen. Wil jij mede zorgen voor een oefenplaats voor hoop? In jezelf, thuis, op school en werk, in onze gemeenschappen? Voor jezelf en voor anderen. Ik doe het ook. Zo oefenen we samen hoop. Omdat we geloven dat dat bijdraagt aan een betere wereld. 

Vaardigheden voor de 21ste eeuw2

Compassionate leadership skills & traits.JPG

Spreekt dit onderwerp je aan? In de meeste erediensten van zondag 4 februari staat dit thema centraal. Kijk hier voor een locatie bij jou in de buurt, je bent van harte welkom: https://www.apgen.nl/locaties.


Nanda Ziere

Nanda Ziere

Eerstverantwoordelijk voorganger Apostolisch Genootschap

 

 

1Het verschil, tekstschrijver René Hamstra, componist Raymond Stoop; Regenboog, tekstschrijver René Hamstra, componist René Blom; Een beetje is genoeg,  tekstschrijver René Hamstra, componist Sander Spronk; Houden van, tekstschrijver René Hamstra, componist René Blom. @Apostolisch Genootschap
2Deze afbeelding is van: https://rootsandshoots.nl/toolkits/