Nieuwe ontmoetingsvormen

Vele mensen willen hun leven zin en betekenis geven. Omdat dat ze gelukkiger maakt. De manier waarop ze daartoe geïnspireerd worden kan echter heel verschillend zijn. De een raakt geïnspireerd door een interessante spreker, de ander van een goed gesprek en weer een ander van een wandeling in de natuur of een sfeervolle eredienst. Om aan die verschillende behoeften meer tegemoet te komen, zoeken we als genootschap naar nieuwe ontmoetingsvormen, naast bestaande vormen zoals de eredienst. Laten we samen op zoek gaan en gaandeweg ontdekken wat wel en niet werkt.

Ik wil een nieuwe ontmoeting organiseren

Heb jij een idee voor een nieuwe ontmoetingsvorm? En ben je bereid er tijd en energie in te steken? Maar heb je wel wat (financiële) ondersteuning nodig?

Ik wil inspiratie

Wil je liever eerst eens wat nieuwe ontmoetingsvormen zien van anderen die al een leuke vorm bedacht en geprobeerd hebben? Dat kan natuurlijk ook.


Inspirerende voorbeelden

In het land hebben al verschillende initiatieven plaatsgevonden. Misschien vind je iets dat je aanspreekt, al dan niet in aangepaste vorm, zodat je het wiel niet helemaal opnieuw hoeft uit te vinden.

Zingesprek Utrecht

Hoe kun je zinvol leven? Hoe geniet je van het moment? Over deze en andere vragen gaat Onno Leever (gemeenschap Utrecht) de diepte in met gespreksdeelnemers. 

Contact

Leren van Onno's ervaring? Neem contact op met Onno via 06-54686052 of onno@leever.nl.

Tips & tricks
  • Het lijkt makkelijk, maar een gesprek goed begeleiden vraagt ervaring en kunde. Vraag de landelijke organisatie om een training of begeleiding via dit webformulier.
  • Nodig zoveel mogelijk mensen uit je niet-apostolische netwerk uit om deel te nemen.
  • Denk na over het vervolg. Hoe interesseer ik deelnemers om nog een keer te komen, en om anderen mee te nemen.
Draaiboek

Download het draaiboek van Zingesprek Utrecht »

Themamaand opvoeden in Harderwijk

Themamaand opvoeden in Harderwijk

Tischa Neve (bekend van het tv-programma Schatjes) nam deelnemers van dit drieluik in Harderwijk mee in haar visie op opvoeden. Ze vertelde hoe je dat doet vanuit verbinding, contact en samenwerking en niet vanuit macht en onmacht. Tischa's lezing was gericht op ouders / verzorgers van kinderen van 1 tot 11 jaar.

Contact

Initiatiefnemers in gemeenschap Harderwijk waren Magrietha Thomassen-van de Wal en Paula Groen. Neem contact op met Margrietha via 06 - 451 723 49 of mtomassen@apgen.nl, en met Paula via 06 - 428 931 42 of pgroen@apgen.nl.

Tips & tricks

Onderstaande tips helpen je al een eind op weg. Mocht je nog meer hulp willen, dan is er een draaiboek beschikbaar.

Voorbereiding

  • Kies je moment! Je voelt zelf waarschijnlijk al aan dat de maand december vol en druk genoeg is om niet óók nog eens een themamaand te organiseren. Maar voor een themamaand voor jeugd en jonge gezinnen zijn de zomermaanden ook niet altijd even praktisch. Hou dus rekening met wat er nog meer speelt in het land en in de levens van je doelgroep.
  • Maak een planning! Dit spreekt misschien voor zich, en toch moet benadrukt worden hoe fijn het is als je een handvat hebt waar je telkens op terug kunt vallen, en weer even naar kan spieken wanneer je het overzicht dreigt te verliezen.
  • Reserveer en delegeer op tijd! Zaalverhuurders, sprekers, workshopleiders en andere betrokkenen moeten als eersten weten wat er van hen verwacht wordt. Zorg dat je gemaakte afspraken vastlegt, zodat er naar verwezen kan worden.

Promotie

  • Begin op tijd! Begin 3 maanden van tevoren met de eerste aankondiging. Dit mag summier zijn, en hoef nog niet volledig alle info te geven, maar in ieder geval wel het ‘wat en wanneer’, en het liefste ook al het ‘waar’.
  • Gebruik meerder kanalen! Een mix van fysiek (posters), digitaal algemeen (website, mededeling, social media) en digitaal gericht (e-mail, nieuwsbrief) werkt vaak het best.
  • Herhaal veelvuldig! Zorg voor minstens 5 communicatiemomenten, waarvan de laatste twee in de laatste week vóór het eerste event plaatsvinden.
  • Wees volledig! Zorg dat de volgende dingen altijd duidelijk zijn, in deze volgorde: wat, wanneer, waar, voor wie, en waar je meer info kunt vinden.
  • Geef in je communicatie niet alleen aandacht aan de gehele themamaand, maar ook af en toe gerichte aandacht aan één specifiek event.

rolling_lunch_nijmegen.jpg

Rolling lunch

Gemeenschap Nijmegen organiseerde al drie keer een ‘rolling lunch’ op de vierde zondag van de maand. De deelnemers rijden in tweetallen van het ene naar het andere adres om daar samen met anderen iets te eten en drinken. Er is volop tijd voor een goed gesprek.

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met Hennie Haarmaan, hennie.haarman@gmail.com, 0625433814 of Hans Keijzer, h.keijzer77@upcmail.nl, 0628831088.

Tips & tricks
  • Een rolling lunch (of diner) kan per auto of per fiets worden gedaan. Of maak er een walking lunch van. Let in ieder geval op de afstanden, dat die te doen zijn. 
  • De lunch bestaat uit 2 gangen: eerst koffie met gebak en daarna de lunch. 
  • Verdeel de deelnemers in tweetallen (koppels). 
  • Maak een schema (het lastigste deel van deze activiteit), waarbij de koppels van locatie naar locatie gaan. Maak de indeling zo dat elk koppel steeds andere koppels ontmoet. Wij hadden als groepsgrootte bij elke gang: 3 koppels (=12 mensen). 
  • Rond 10. 45 uur arriveren de koppels op hun eerste adres voor koffie met wat lekkers. Daarna fietsen de koppels naar hun tweede adres waar om 12.30 uur de lunch klaarstaat.
    Je kunt ook voor 3 gangen kiezen: voor-, hoofd- en nagerecht. 
  • Als je het schema maakt, ontdek je dat een aantal koppels alleen maar hoeven aan te schuiven en niets hoeven klaar te maken. Dat kun je een volgende keer misschien wisselen. 
  • Ga na of er ergens parkeerproblemen zijn, of er kinderen of lichamelijk gehandicapten meedoen en wat er dan geregeld moet worden.
  • Een leuk idee is om gezamenlijk af te sluiten met het dessert. Dat kan alleen als een van de deelnemers genoeg ruimte heeft om het hele gezelschap te ontvangen.  
  • Breng als het kan geen kosten in rekening. Het onderling verrekenen is buitengewoon lastig. 

interactieve-samenkomst-nieuwegein.jpg

Interactieve samenkomst Nieuwegein

Een gesprek op zondagochtend om tot verdieping en verstilling te komen. En om elkaar beter te leren kennen. Ook belangstellenden die niet lid zijn, zijn welkom.

Contact

Meer weten? Je kunt contact opnemen met:

Tips & Tricks
  • Vrij: geen liturgie, de vorm is los
  • Interactief: eigen inbreng mag, maar is niet verplicht.
  • Veilig en geborgen: respect voor elkaars inbreng en zienswijze.
  • Verdiepend en religieus: komen tot een gevoel en inzicht dat het allerdaagse overstijgt en je helpt sterker en zelfbewuster in het leven te staan. Je perspectief verbreden.
  • Op zondagochtend, gelijktijdig met de eredienst. Gebruik hetzelfde thema als in de eredienst, dan kan men kiezen in welke vorm men zich in het thema wil verdiepen.
  • Bereid het inhoudelijk voor om te kunnen sturen als het gesprek stilvalt of doodloopt. Kies in de voorbereiding 3 of 4 verschillende perspectieven op het onderwerp. Bied deze perspectieven d.m.v. stellingen aan en ga daarover met elkaar in gesprek. Muziek en film zijn een waardevolle vormen als aanleiding voor een gesprek.
  • Doe het op de zondag met de plaatselijke voorbereiding.
  • De interactieve samenkomst start en sluit separaat van de eredienst. Omdat je de onderlinge interactie wilt stimuleren, is beginnen in de eredienst niet geschikt. Dus start met koffie vooraf, even gezellig praten met elkaar en dan rustig overgaan tot het onderwerp.
  • We laten de vormen/rituelen los. Wel is de rondgang weer ingevoerd, daar was echt behoefte aan. Ook geïnteresseerde niet-leden nemen meestal aan de rondgang deel, ze vinden het een speciaal element over het algemeen. De rondgang vindt in de bijzaal plaats.
  • Altijd koffie na afloop zodat ervaringen van het gesprek en de dienst gedeeld kunnen worden en dat het gevoel van één gemeenschap zijn, wordt versterkt. 

Organisatie en voorbereidingsgroep liefst zo min mogelijk mensen vanuit de kring van geestelijk verzorgers, zoveel mogelijk uit de gemeenschap. Er is altijd een geestelijk verzorger verantwoordelijk en aanwezig, ook i.v.m. uitreiken verbondsteken (indien daar voor gekozen wordt).

Draaiboek en leerpunten

Download het draaiboek van interactieve samenkomst Nieuwegein »

Kauwen op levensvragen

Kauwen op levensvragen

Steven Geldof (gemeenschap Purmerend) stelt z’n huis open voor nieuwe mensen. Per keer komen maar liefst 10 gasten bij hem thuis ‘kauwen op levensvragen’ onder het genot van een diner.

Contact

Steven Geldof (gemeenschap Purmerend) is initiatiefnemer. Neem contact met hem op via sgeldof@apgen.nl.

Tips & tricks
  • Liever de groep iets te klein dan te groot … zo blijft het gesprek intiem. 8 tot 10 mensen is een mooi aantal (inclusief jezelf en de kok).
  • Stel mensen op hun gemak, ze vinden het echt spannend om voor de eerste keer mee te doen.
  • Zorg voor een goede mix aan mensen die elkaar niet kennen. En maximaal voor de helft leden van het Apostolisch Genootschap. Minder kan ook, maar meer niet. Zo zorg je voor een goede dynamiek waardoor iedereen zich makkelijk thuis kan voelen.
  • Maak eten dat je van tevoren kan klaarmaken en alleen nog maar kort en eenvoudig hoeft af te maken zodat de kok kan meedoen in het gesprek.
  • Houd als host goed de spanningsboog van de groep in de gaten. Sluit na de koffie en thee de avond echt af, zodat het stopt als iedereen het nog naar zijn/haar zin heeft.
  • Nodig, als het kan, mensen meteen uit voor de volgende keer.
Draaiboek

Download het draaiboek van Kauwen op levensvragen »

Studentendiner

Studentendiner

Bij Els en Wim van der Graaf (gemeenschap Leiden) thuis zijn studenten regelmatig welkom voor een gezellig etentje.

Contact

Els van der Graaf (gemeenschap Leiden) is initiatiefnemer. Neem contact op met haar via 06-24481111 of evandergraaf50@gmail.com.

Tips & tricks

Nog invullen


Vragen? Opmerkingen?

Neem contact op

Geïnspireerd, maar mis je nog wat? Of vind je het lastig te beginnen? Zoek contact met ons via nieuweontmoetingsvormen@apgen.nl. We helpen je graag op weg.

Team nieuwe ontmoetingsvormen

Lonneke Boltjes
Lonneke
Boltjes
Viola Lindeboom
Viola
Lindeboom
Steven Geldof
Steven
Geldof
Arjan Oerlemans
Arjan
Oerlemans
Marieke van Driel
Marieke
van Driel
Annemieke Floor
Annemieke
Floor
Marten van der Wal
Marten
van der Wal