Kleiner groeien doet bloeien

Wekelijkse inspiratie – 11 juni 2023

Ieder jaar weer kan ik ervan genieten dat ik in een land woon waar de seizoenen zo voelbaar zijn. We naderen de zomer en de natuur is nu volop in bloei. Dit kon niet zonder een lange periode van groei en een, soms onzichtbare, periode van rijping.

Aandacht voor rijping
Bioloog Willem Beekman ziet processen in de natuur die ons iets prachtigs laten zien over groei en bloei. In de plantenwereld is een belangrijk fenomeen dat een plant kleiner gaat groeien voordat deze kan bloeien. Eerst is er de groei en krijgt een plant steeds grotere en complexere bladeren. Maar er komt een moment dat dit verandert. Dat de plant kleiner gaat groeien. De bladeren worden eenvoudiger en weer kleiner. Dit is het proces van rijping. Pas daarna gaat de plant over tot de bloei.1
De bloei vinden we allemaal prachtig. In de lente is de natuur op z’n mooist, zeggen we wel eens. Verwachtingsvol kijken we na de winter uit naar het nieuwe frisse groen. We kijken als het ware de lente uit de knoppen. En laten we eerlijk zijn, het is ook een beetje teleurstellend als het zaadje dat je zorgvuldig plant, niet uitgroeit tot een prachtige bloem. Dat het dan mislukt. Maar was er wel voldoende aanwezig om te groeien? Was er voldoende aandacht voor rijping?

Kleiner groeien
In mijn eigen leven herken ik ook periodes waarin ik kleiner ga groeien omdat ik meer terug wil of moet naar mijn kern. Naar dat waar het voor mij echt om gaat. Is dat misschien het proces van rijping? Als je verlangens of persoonlijke drijfveren niet meer passen bij de rollen die je vervult op werkgebied of privé, dan raak je van je eigen kern verwijderd. Het kan je zomaar overvallen. Het is een worsteling om dat te herkennen en daar actie op te ondernemen. Juist ook omdat je daarmee anderen wellicht teleurstelt.
Ik vind het een uitdaging om me niet te veel te laten leiden door de verwachtingen van buitenaf. Om mijn keuzes niet te laten vertroebelen door alles wat er aan groei mogelijk is in onze wereld. Er kan zoveel. Maar hoe doe ik dat? Zijn mijn keuzes wel goed genoeg in een wereld waarin alles met alles vergeleken kan worden? Gunnen we onszelf nog wat ruimte en tijd, omdat ‘kleiner groeien’ een proces is? Een zoektocht, een vallen, weer opstaan en doorgaan.

Komen tot je kern
Al maak ik zo’n groei- en bloeiproces wellicht alleen door, ik heb de ander daar wel bij nodig: als voorbeeld, sparringpartner of metgezel. Anderen die me voorleven dat zijn belangrijker is dan hebben en die me vertellen dat het uiteindelijk goed komt, ook als dat anders is dan ik had verwacht. Die doorvragen in een goed gesprek over wat van waarde is. Dat helpt me om echt te durven en kunnen zijn. Want juist als ik echt mezelf durf te zijn dan kan ik me mooier verbinden met de ander en die ander nabij zijn in diens zoektocht.
Ik geloof dat in ieder mens het mooiste tot bloei kan komen als er voldoende tijd, liefde, voeding en aandacht wordt gegeven. Dat vraagt van mij om het proces van kleiner groeien aan te durven gaan. Om te komen tot je kern, tot je diepste zijn van waaruit je wilt leven en kunt bloeien. Want die bloei is de moeite waard: ik, jij, wij zijn die moeite waard.


 

Marlies van Orsel.png
Marlies Orsel

Lid van gemeenschap Lemmer

 

 

1) Nieuweleiders.nl