Opnieuw beginnen

Wekelijkse inspiratie door Bertus IJdens – 15 augustus 2021

Enkele weken geleden overkwam het mij dat de dag anders verliep dan ik had gepland en verwacht. Halverwege de ochtend zat ik met mijn kleinzoon van drie in de auto. Hij keek mij aan en zei: “Opa, mooie dag vandaag, zon schijnt!” Ineens keek ik anders en opnieuw naar die dag.

Herstellend vermogen
Denkend aan de dag waarvoor ik deze wekelijkse inspiratie mag schrijven, sta ik erbij stil dat op 15 augustus de nationale herdenking is van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze dag worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.1 Het raakt mij wanneer één van de kinderen van de overlevenden zegt: “De generatie van mijn ouders was erop gericht om aan te passen en te overleven. Een toekomstgerichte generatie.” Het bepaalt mij bij de veerkracht en het herstellend vermogen van mensen.

Sneller, Hoger, Sterker - Samen
De afgelopen weken waren in Japan de Olympische Zomerspelen, met als doel mee te bouwen aan een vreedzame en betere wereld. Sporters vanuit de gehele wereld deden mee om het beste in zichzelf en elkaar naar boven te halen. Ze gaven invulling aan het motto Sneller, Hoger, Sterker - Samen. En ze lieten regelmatig zien dat ze tegenslagen kunnen overwinnen. Dat het mogelijk is om na vallen (soms letterlijk) weer op te staan en door te gaan.

Waar kies ik voor?
Wanneer ik goed om mij heen kijk, zie ik dus veel voorbeelden waarin mensen laten zien dat in ons de mogelijkheid aanwezig is om opnieuw te beginnen. Dat gaat meestal niet vanzelf en ook niet iedere poging lukt. Soms gaan er zelfs jaren overheen. Wat kan helpen om de mogelijkheid voor een nieuw begin te creëren? In eerste instantie het geloof en vertrouwen dat het in mij en met mij mogelijk is. Verder is van wezenlijk belang wat ik wil of wat ik mij voorneem. Waar kies ik voor en wat doe ik dan?

Ruimte maken
Daarnaast is loslaten misschien nog wel de grootste uitdaging. Maar wel wezenlijk. Wil er iets nieuws kunnen ontstaan, dan is het nodig dat belemmeringen worden opgeruimd, of dat ze een zodanige plek krijgen dat er ruimte voor vernieuwing ontstaat.

Nelson Mandela heeft in het gedicht Loslaten onder andere geschreven:2

Loslaten betekent niet dat ’t me niet meer uitmaakt.
Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen.

Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven.
Het is het jezelf zo goed mogelijk maken.

Loslaten is niet oordelen,
maar de ander toestaan mens te zijn.

Loslaten is niet ontkennen,
maar accepteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,
maar elke dag nemen zoals het komt en er mezelf gelukkig mee prijzen.

Loslaten is niet spijt hebben van het verleden,
maar groeien en leven voor de toekomst.

Scheppend vermogen
Iedere week is er in de apostolische eredienst een rondgang. Voor mij is dit een helpend ritueel om een nieuwe start mogelijk te maken, om te kunnen loslaten, om toekomstgericht te leven, om het beste uit mezelf te halen en een liefdevol mens te zijn. Om die nieuwe start te maken, zoek ik een moment van concentratie om verbinding te leggen met mijn ziel en om een godsgevoel aan te raken. In dat wat mij overstijgt, vind ik het scheppende vermogen om mijn leven inhoud te geven. Dat is wat ik graag wil en ik prijs me gelukkig dat er wereldwijd mensen zijn die dat met mij willen en zich daarvoor inzetten.


 


Bertus IJdens

Districtsvoorganger Apostolisch Genootschap

 
 
 
 
 

1 www.15augustus1945.nl

2 Nelson Mandela – Loslaten