Je geloof sprankelend en springlevend houden

Wekelijkse inspiratie – 1 oktober 2023

Geliefd mens,

Afgelopen zondag vroeg ik de aanwezigen uit de gemeenschappen Breda, Eindhoven en Tilburg wat er nodig is om ons gedachtegoed in Brabant nu, morgen en over tien jaar sprankelend en springlevend te houden. Het is belangrijk en urgent om daar samen over na te denken, niet alleen in Brabant.

Optelsom
Tegelijkertijd begint het denken natuurlijk altijd eerst bij jezelf. Hoe doe ik dat eigenlijk? En wát wil ik levend houden? Hoewel woorden het steeds nét niet kunnen zeggen, is voor mij hét gedachtegoed de optelsom van inzichten en levenswijsheden die we door de jaren heen hebben ontwikkeld en die voor mij nog altijd springlevend zijn. Ik noem er enkele:

- De wereld draait niet om mij, maar met mij.
- Barmhartig, vastberaden, onomkoopbaar.
- In liefde werken aan een menswaardige wereld.
- Compassie, solidariteit en duurzaamheid.
- Functioneren op de plaats waar het leven je brengt.
- Leven in liefde.
- Jij bent mij in een andere gestalte.

Schatbewaarder en lichtdrager
Het versterkt in mij het verlangen om er schatbewaarder én lichtdrager van te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze diep doorleefde levenswijsheden springlevend zijn en dat ze mij en anderen richting kunnen geven in deze steeds complexer wordende wereld.

Mensen die zeggen …
Wanneer het verschil tussen arm en rijk steeds groter blijft worden, zullen er mensen moeten zijn die zeggen ‘Eén wereld of geen wereld’, wanneer tijdens een verjaardag het gesprek gaat over de toekomst van onze aarde, zal er toch iemand moeten zijn die zegt ‘we are all a godsgeschenk’, wanneer er een moment komt dat twijfel in jezelf op de loer ligt, hoop ik zo dat er iemand is die zegt ‘stap uit de schaduw, want jij bent het licht’. Of wanneer ik er eens moedeloos van word, zullen er mensen moeten blijven zingen over ‘het vuur van de liefde mag niet doven’ en wanneer het gemis steeds meer pijn doet, hoop ik dat het geloof dat ‘wat in liefde is gedaan blijft bestaan’ troost blijft geven.

Aan de slag
En hoe sprankelend ik dit gedachtegoed ook vind, het krijgt pas écht betekenis wanneer het in en door mij tot bloei komt: in wat ik denk, spreek of doe …Om dat geloof en besef springlevend te houden zullen er nu, morgen en óók over tien jaar plekken en ontmoetingen moeten zijn waar mensen elkaar opzoeken, het écht kunnen voelen om er vervolgens in het eigen leven mee aan de slag te kunnen. Ik doe een beroep op mezelf, op jou, op u, om elkaar - met passie en elan - in deze droom te blijven helpen.


 

Marten van der Wal

Eerstverantwoordelijk voorganger Apostolisch Genootschap