Samen liefdevol leven en uitdagingen aangaan

Wekelijkse inspiratie door Bert Wiegman - 30 december 2021

Er is veel wat ons momenteel bezighoudt en veel is onzeker. Wist je dat er dit jaar 180.000 kinderen in Nederland zijn geboren, zo’n tienduizend meer dan andere jaren? En verrassend genoeg herstelt tropisch bos zich veel sneller dan gedacht, zo schrijven onderzoekers in een toptijdschrift.1 Voorzichtig gezegd spreekt er een zeker vertrouwen uit in de toekomst.

Geloof in het herstellend vermogen
Ook het komende jaar zal er veel te doen zijn in de wereld. Dan is het van betekenis te zorgen voor een stabiele basis. Voed ik bij de afsluiting en het begin van een jaar nog mijn vertrouwen? Er is verstoring in de natuur, in het lichaam, in relaties. Heb ik nog geloof in het herstellend vermogen, spontaan en door mijn inbreng? We kunnen onszelf en elkaar voortdurend voorhouden dat er veel niet mogelijk is. Maar één weldenkend mens kan soms al iets teweegbrengen wat toekomst in zich heeft. Door tijd te nemen om even stil te staan kunnen we zelf weldenkend in beweging komen. Stel ik mij nog aantrekkelijk op voor ieder oud en jong om samen uitdagingen aan te gaan?


De stille dagen komen eraan

tijd om even stil te staan
overdenken en bezinnen
afsluiten of opnieuw beginnen
(…)
heb lief, bewonder en geniet
meer dan dit leven heb je niet2

De eindigheid dwingt tot nadenken
Als een leven geen einde zou hebben, is er altijd een ‘morgen’. Dan wordt misschien minder de noodzaak gevoeld ‘nu’ aan de slag te gaan. Juist die eindigheid dwingt me na te denken over zin en inhoud van m’n leven. Zo ontdek ik de waarde ervan en breng ik levenskunst in praktijk. Dan komt mijn ziel tot rust en kan ik het leven omarmen, zelfs liefhebben.

Verantwoording nemen
Mens-zijn vraagt om verantwoording nemen voor het leven dat ons is gegeven. Het vraagt om een liefdevolle invulling ervan, zoals velen ook vóór ons liefdevol leefden. Het is me een eer dat betekenisvolle werk voort te zetten!


 

Bert Wiegman


Bert Wiegman

Bestuursvoorzitter Apostolisch Genootschap

 

 
1 Science, Laurens Poorter, uit NRC, 9 december 2021
2 Dichter onbekend