Terug naar activiteitenoverzicht
9 juni 2021

Onbewust onderscheidend

Webinar door Lody van de Kamp

Op 9 juni geeft rabbijn Lody van de Kamp de webinar ‘Onbewust onderscheidend’.

Mensen denken en handelen veelal uit vaste patronen. Daarbij maken ze onbewust onderscheid tussen mensen. Lody van de Kamp gaat in op de vragen: Ben ik mij ervan bewust dat ik door die vaste patronen onderscheid maak en dat ik in die patronen blijf zitten als ik ze niet herken? Hoe kom ik los van wij-zij-denken?

Lody van de Kamp
Lody van de Kamp is een orthodox-joodse rabbijn, die op vele manieren verbindingen maakt tussen mensen van verschillende afkomst. Een recent portret van hem lees je op De Groene Amsterdammer. Hij kent de verschrikkelijke gevolgen van onderscheid maken van heel dichtbij. ‘Voor de oorlog was mijn vader al getrouwd en had hij twee kinderen. Die kinderen zijn omgekomen in Auschwitz en zelf heeft hij er ook meer dan twee jaar gezeten. Na de oorlog is hij getrouwd met mijn moeder, die tijdens de oorlog op twaalf verschillende plaatsen was ondergedoken. Haar ouders waren ook omgekomen, net zoals haar broer. Ze had nog maar één zusje. […] Ik kreeg bij mijn geboorte in 1948 twee namen mee, Lody en Benno. Dat zijn de namen van de twee overleden kinderen van mijn vader. Nu vraag ik mij weleens af hoe mijn vader in staat is geweest om mij de namen van die kleine kindertjes te geven.’ (volzin.nu)

Boek Over muren heen
Van de Kamp heeft veel gedaan aan de dialoog met de Islam. Hij schreef onder meer het boek Over muren heen. Een briefwisseling tussen hem en Oumaima Al Abdellaoui.

Twee brieven uit het boek:

Verbinden
Van de Kamp werkt al jaren samen met jongerenwerker Said Bensalam aan projecten om Joden en Moslims te verbinden. En recentelijk is Van de Kamp co-initiatiefnemer van de stichting Yallah! Deze stichting wil de relatie tussen Joden en Moslims verbeteren. 

Programma
1. Inleiding door Lody van de Kamp
    Gelegenheid om via mentimeter vragen in te dienen
2. Reflectie op inleiding door Monique van Strien
3. Gesprek aan de hand van ingediende vragen

Deelname
Deelname is via Zoom. Vooraf aanmelden is niet nodig.
https://zoom.us/j/95360213605

Registratie is verlopen.

Waar en wanneer?

Dag
woensdag 9 juni 2021 - woensdag 9 juni 2021
Tijd
20:00 - 22:00 uur
Locatie
Webinar door Lody van de Kamp