Terug naar activiteitenoverzicht
Vanaf 12 september

Connecting Scents: hoe geuren ons verbinden met elkaar en de aarde

Baarn

Van 12 september tot 20 december is de tentoonstelling Connecting Scents te bezoeken op villa Berg en Dal in Baarn. Bezoekers worden uitgenodigd om op een nieuwe manier naar het leven op deze planeet te kijken. Kunstenaar Claudia de Vos hoopt de bezoekers te raken en te inspireren tot het maken van meer duurzame keuzes.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen:

Deel 1: Boekweit en zijd

Dit deel is geïnspireerd op de plant boekweit en op de herinneringen die boekweitgerechten oproepen. Boekweit was en is wereldwijd een belangrijke voedingsbron. 

Met een kunstinstallatie die bestaat uit een video, objecten en een wandtapijt brengt Claudia de Vos boekweit op artistieke wijze onder de aandacht. Geur en smaak staan daarbij centraal. In de video zien en hoor je persoonlijke herinneringen aan boekweit van Nederlanders en Japanners. Hiermee toont de kunstenaar de universele, menselijke behoefte aan voedsel en het waarderen daarvan. En zo verbindt ze de uiterlijk zo verschillende werelden met elkaar.  

De Vos neemt met dit project onze relatie met voeding onder de loep. Hoe zetten we onze culinaire verbeelding in om de aarde zorgvuldig te bewonen? Hoe kunnen we onze voedingsgewoontes zo veranderen dat we de aarde niet langer schaden? 

Deel 2: New tribal scents

New Tribal Scents gaat over verbindende geuren. Zijn er geuren die zo universeel zijn dat ze een gevoel van menselijke verbondenheid kunnen oproepen? Bestaan er universele, misschien wel ‘goddelijke’ geurervaringen?

Vanaf het moment dat mensen manieren vonden om geuren te ‘vangen’, zijn zij geuren ook spiritueel en religieus gaan inzetten. Voor New Tribal Scents liet Claudia de Vos zich inspireren door geuren die vaak in spirituele contexten worden gebruikt. Veel geuren kregen in de loop der eeuwen meerdere betekenissen. Hoe werd een geur als Eau de Cologne uit Europa een heilige geur bij Hodoo rituelen in Zuid-Amerika?

Toegang is gratis, aanmelden niet nodig. De openingstijden vind je binnenkort op deze pagina.

Bekijk een impressie

Waar en wanneer?

Datum
Vanaf 12 september
Locatie
Villa Berg en Dal, Centrum voor Religieus Humanisme - Jacob van Lenneplaan 12, Baarn