apgen-oekraine-header-2.jpg

Elke dag zien we de onvoorstelbare beelden uit Oekraïne. Je voelt je vaak machteloos en zou wat willen doen. Maar wat?

In de grondslag van ons geloof staat onder andere dat we de verantwoordelijkheid voelen ‘om in liefde te werken aan een menswaardige wereld.’ Mooie woorden, maar hoe breng je ze in praktijk in een situatie als deze? Hoe help je de Oekraïners?

Gelukkig zijn er genoeg mensen en organisaties met goede ideeën. Op deze pagina zie je een aantal voorbeelden.

Heb jij ook een mooi initiatief? Groot of klein? Laat het ons weten via de knop hieronder. Misschien kan het genootschap je ondersteunen. Of kunnen we jouw initiatief meer bekendheid geven waardoor jij weer anderen inspireert.

Deel jouw initiatief of idee

Dit doen wij

Het genootschap ondersteunt initiatieven van gemeenschappen, leden en WWvK. En heeft via het Rode Kruis € 50.000 gedoneerd aan giro 555 t.b.v. Oekraine.

Vooruitlopend op een landelijke regeling vanuit de overheid, ondersteunt het Apostolisch Genootschap leden die onderdak bieden aan Oekraïnse vluchtelingen. Zij ontvangen een financiële bijdrage met als maximum het weekgeld dat het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) hanteert. De bijdragen worden per week uitbetaald. Zodra de landelijke regeling er is, stopt de bijdrage van het genootschap.

Leden die ondersteuning willen kunnen contact opnemen via hulpoekraine@apgen.nl.

 

Berichten vanuit Oekraïne

Edwin Zuijdendorp, lid van het genootschap, woont en werkt al 13 jaar in Oekraïne. Toen Rusland Oekraïne binnenviel bracht hij zijn vrouw Lena en dochter Amelie (7) naar Nederland. Edwin is teruggegaan en vertelt over de situatie vanuit zijn woonplaats Chernivtsi.

Initiatieven uit gemeenschappen

Eten & ontmoeten in Almelo

Stichting Present en gemeenschap Almelo nodigen op 17 juni Oekraïense families uit om bij mensen thuis te komen eten. Stichting Present organiseert deze ‘Meet & Eat’ om met elkaar te verbinden. Vluchtelingen en statushouders krijgen de mogelijkheid om mensen uit Almelo te ontmoeten en kennis te maken met onze cultuur. Op onze beurt leren we de situatie van nieuwkomers kennen en maken we kennis met hun cultuur en gebruiken.

Rotterdam-Zuid zamelt hulpgoederen in

Gemeenschap Rotterdam-Zuid zamelt hulpgoederen in, in samenwerking met de Oekraïense gemeenschap in Nederland. Luiers, billendoekjes, babycrème en andere verzorgingsproducten zijn afgeleverd bij het inzamelpunt. Dat leverde blije gezichten op. Alles gaat zo snel mogelijk richting Oekraïne.

Inzamelingsactie Alkmaar

Omdat gemeenschap Alkmaar ook een Ambassade van Vrede is, hebben ze afgelopen week een inzamelingsactie op touw gezet, samen met de Alkmaarse Raad van Kerken en Rataplan. Mensen gaven kleding, slaapzakken, babyvoeding en nog veel meer af bij het gebouw. Na drie dagen is alles in een afgeladen bestelbus naar Rataplan gebracht, die verder transport naar Oekraïne verzorgt.

Creatieve markt in Utrecht

Op zondag 10 april organiseert het Apostolisch Genootschap een creatieve markt in Utrecht: iedereen mag zijn of haar creatieve kunsten inleveren voor verkoop. De opbrengst van de dag gaat naar WereldWijd voor Kinderen, die ook in Oekraïne actief zijn.

Diverse activiteiten in Enschede-Zuid

Gemeenschap Enschede-Zuid heeft in samenwerking met NUTwente een lijst gemaakt van essentiële benodigdheden voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Iedereen kan deze week helpen door dingen van de lijst in te leveren bij het gebouw, die later naar een verzameldepot worden gebracht voordat ze naar Oekraïne worden verscheept. Daarnaast organiseert de gemeenschap een lunch (€10,- p.p.) waarvan de opbrengst naar WereldWijd voor Kinderen gaat. Voorafgaand aan deze lunch organiseert de 15+-kring ook nog eens een sponsorloop rondom het gebouw!

Ontmoetingsplek voor vluchtelingen in Enschede-Zuid

Gemeenschap Enschede-Zuid stelt hun gebouw overdag beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen in de stad. Zo kunnen zij er, met een kop koffie of thee, landgenoten ontmoeten om met elkaar over hun nare situatie te praten en uiteindelijk weer aan perspectief te kunnen werken.

Willem van Steenis haalt vluchtelingen op

Dinsdag 15 maart rijdt Willem van Steenis samen met 3 andere chauffeurs vanuit Haarlem 1318 km naar Przemyśl in Polen (aan de Oekraïnese grens). Hier halen ze 14 vluchtelingen op om naar Haarlem te brengen. Het Apostolisch Genootschap ondersteunt dit initiatief met € 2000 voor voedsel, benzine en overnachtingen. Mocht er geld overblijven, dan wordt dit naar Giro555 overgemaakt.

Landelijk voorganger Jan Zwart bij demonstratie

Zondag 6 maart toonde Jan Zwart, landelijk voorganger van het genootschap, zijn solidariteit met de Oekraïense gemeenschap. Met velen deed hij mee aan deze demonstratie ‘tégen onrechtmatige agressie en vóór rechtvaardige vrede’.

Aangeboden: twee slaapkamers en een bedbank

Jan Smit uit de gemeenschap Groningen bood het COA zijn twee slaapkamers en de woonkamer met bedbank aan. Zelf leeft hij in de serre achter zijn keuken. Binnenkort ontvangt hij een moeder (42), haar dochter (7) en zoon (8) uit Kiev en hun 2 hondjes die nu nog in Polen zijn. De vader moest in Oekraïne achterblijven, met hem hebben ze al dagen geen contact meer kunnen krijgen. Via een brief vroeg Jan zijn buurtgenoten om hulp: met kleding, spelletjes, een fiets of andere dingen die hun tijdelijke leven bij hem zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Jan laat verheugd weten dat hij al speelgoed, dekbedden en een fiets heeft gekregen. ‘Mijn motto is dat ik de wereld mooier wil achterlaten dan zoals die was toen ik geboren werd’, schrijft Jan naar zijn buren. Zo te merken helpen ze daar graag aan mee.

Kerkgebouw in Delden wordt woonhuis

In Delden is het gebouw van Apostolisch Genootschap omgebouwd tot een volledig ingericht woonhuis voor drie Oekraïense gezinnen.  Roel Oechies van het genootschap zette de transformatie in gang. Hij is overweldigd door de steun die hij daarbij kreeg van de gemeente, ondernemers en particulieren. “Alles wat we nodig hadden, hebben we gekregen. Bedden, speelgoed, banken, koelkasten, douchecabines, computers en tal van andere spullen. Het zijn momenten waarop je ziet hoe goed de mens kan zijn.” (bron: Tubantia)

Rugtassen met noodhulp

Leden van de gemeenschap Harderwijk hebben 50 gevulde rugtassen met noodhulp overhandigd aan Stichting WereldWijd voor Kinderen. De rugtassen zullen deze dagen richting Oekraïne vertrekken om de kinderen daar te ondersteunen.

Samen praten over Oekraïne

De Ambassade van Vrede in het gebouw van het Apostolisch Genootschap in Vlissingen organiseert koffie-ochtenden. Iedereen kan binnenlopen om samen te praten, steun te betuigen of om ideeën uit te wisselen over wat ze willen en kunnen doen om Oekraïners te helpen. Het boek met steunbetuigingen wordt aan de Ambassade van Oekraïne aangeboden.

150 verwentasjes vanuit Ambassade van Vrede Almelo 

De Ambassade van Vrede Almelo, waarvan de gemeenschap Almelo deel uitmaakt, maakte voor kinderen in de noodopvang 150 verwentasjes met knutselspullen en een knuffel. Ook de eerste Oekraïense kinderen zijn aangekomen en ontvingen een tasje. ‘Ze waren er zo blij mee’, zegt een van de deelnemers. ‘Het was voor onszelf ook een geluksmoment.’

Vluchtelingen opgevangen door gemeenschap Assen

In het gebouw van het Apostolisch Genootschap Assen worden binnenkort zo’n achttien Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De leden wilden iets doen om vluchtelingen te helpen: "Vanuit ons geloof willen we werken aan een menswaardige wereld. Dan kunnen wij nu niet anders dan een liefdevol tijdelijk thuis bieden en tegen hen zeggen: 'voel je welkom'."

Droomdekentjes voor de Regenboogboom

Leden uit verschillende gemeenschappen maken al jaren ‘droomdekentjes’. Deze zelfgenaaide dekens gaan naar Stichting de Regenboogboom, die ze aan kinderen geeft op kankerafdelingen. Nu gaat de stichting enkele honderden droomdekens naar gebieden in en rondom Oekraïne sturen, met een bijzondere brief erbij in het Oekraïens, Pools of Engels (zie foto). In de dekens zit ‘jaren handwerk en veel liefde’, zeggen de Dreamsisters van Amstelveen en Bussum. Hopelijk kan dit de pijn een klein beetje verzachten die de kinderen in Oekraïne ervaren.

Kinderen gemeenschap Den Haag in actie

Julien (11) en Tobias (8) maakten Loom-armbandjes in de kleuren van Oekraïne. Die ze vervolgens in gemeenschap Den Haag verkochten. De tussenstand van de opbrengst is nu 30 euro.

Wil je nu helpen?

Kijk dan eens of een van deze initiatieven bij jou past:

Geld geven

apgen-wijsvinger.svgGeef voor gezondheidszorg, voedselpakketten, drinkwater, onderdak, veiligheid aan bijvoorbeeld:

Onderdak bieden

apgen-wijsvinger.svgMeld je aan bij RoomForUkraineOnderdakOekraine of TakeCarebnb.

Je stem laten horen

apgen-wijsvinger.svgOnderteken bijvoorbeeld de wereldwijde open brief tegen deze oorlog via Avaaz.

Kinderen helpen

apgen-wijsvinger.svgGa naar WereldWijd voor Kinderen en doneer. WWvK zoekt momenteel een effectief en betrouwbaar project in Oekraïne dat zij met de donaties kan ondersteunen.

Jouw idee of ondersteuningsvraag

Geef hier je ideeën of initiatieven door. Wij laten je weten welke ondersteuning mogelijk is.

Hulp aan Oekraïne

Team

Edwin StuivenbergMichel PostErik van de Weerd-van den BergLonneke Boltjes-van den BoschSietske Termeulen-DorleijnRimme van de CoolwijkTheo KiffersLilian Heida-Kille

Het team 'Hulp aan Oekraïne' staat voor je klaar!

Edwin Stuivenberg
Michel Post
Erik van de Weerd-van den Berg
Lonneke Boltjes-van den Bosch
Sietske Termeulen-Dorleijn
Rimme van de Coolwijk
Theo Kiffers
Lilian Heida-Kille

Vul het formulier hierboven in of mail ons: hulpoekraine@apgen.nl. We antwoorden je binnen één werkdag.