Zelf het licht zijn

Wekelijkse inspiratie door Districtsvoorgangers Apostolisch Genootschap - 25 december 2021

Het is kerst! Huizen en tuinen zijn uitbundig versierd en verlicht. Winkels laten zich met schitterende etalages zien. En naast reclameborden en straatverlichting zijn het hele jaar door kassen waarin onze groentes verbouwd worden 24 uur per dag verlicht en dragen we het licht mobiel met ons mee. In ons land is het vrijwel nergens donker genoeg om alle zichtbare sterren waar te nemen. Het teveel aan licht maakt onze ogen ongevoelig voor het donker. En het is juist in het duister dat je zintuigen ‘aan’ gaan: je vertraagt, spitst je oren, ruikt, tast voorzichtig en ziet wat je eerst niet zag.

In beweging komen
Het verhaal gaat, dat lang geleden in een stille en donkere nacht een kind werd geboren. Er was één heldere ster die de weg wees voor hen die het wonder wilden zien. Deze vertelling spreekt tot de verbeelding, tot de dag van vandaag. Wat was er zo bijzonder aan dat kind? Nu kennen we de impact die hij met zijn leven heeft gehad op miljoenen mensen, maar toen was hij ‘gewoon’ een baby, toch? Voor welk wonder kwamen de herders in beweging, geleid door het licht van één enkele ster? Zou het misschien zo kunnen zijn dat juist in het donker, met volle aandacht, nieuw leven ervaren kan worden als niets meer of minder dan ‘gewoon’ een wonder: fragiel maar een belofte voor toekomst? Als je dit met hart en ziel voelt, groeit het verlangen dit nieuwe te beschermen en te versterken. En kom je in beweging!

Licht in de duisternis
Het is de hoop op toekomst, op mooier, op draaglijker, op vrede, die gevoed wordt in het verkennen van mogelijkheden daar waar het onmogelijk lijkt. Als we onze verbeeldingskracht gebruiken … Als we kunnen denken in zinnen die beginnen met ‘Misschien toch …’ of ‘Wat als …’. Weinig in ons leven is maakbaar en niet alle vraagstukken zijn op te lossen, maar als je ervoor openstaat, zie je glimpen van schoonheid waardoor het leven draaglijk wordt, gloort licht waar je in duisternis vertoeft en groeit moed om in beweging te komen naar het licht toe.

Er zijn voor de ander
We vertellen en schrijven elkaar deze dagen onze welgemeende wensen in mooie, liefdevolle woorden. Door deze met aandacht te kiezen zegenen we elkaar. Je ziet de ander in zijn eigenheid en plaatst jezelf ook in die relatie. En dus zeg je met de mooie wensen ook: ‘Als het erop aankomt, als het donker is, zal ik er voor je zijn’. Daarmee (ver)vul je de belofte: ik ben een geschenk aan de wereld. Want je bent zelf het licht. We wensen u in dit licht gezegende kerstdagen waarin u de belofte van het nieuwe ervaart en herkent. Wij willen er voor u zijn.


 

Districtvoorgangers Apostolisch Genootschap