Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

Dialooggesprekken

De Inspiratiegroep organiseert in Den Haag enkele keren per jaar verdiepende en inspirerende ontmoetingen als aanvulling op de erediensten. Meestal vinden deze ontmoetingen plaats op enkele vierde zondagen van de maand, in plaats van een eredienst. Vaak wordt gekozen voor een dialooggesprek, waarbij met verschillende varianten hele mooi gesprekken ontstaan. Bij een dialoog gaat het immers niet om het overtuigen, maar om samen tot nieuwe inzichten te komen.

De Inspiratiegroep bereidt een thema, vorm en gespreksvragen voor. In onderstaand overzicht staat een korte omschrijving van de dialooggesprekken die eerder dit jaar in Den Haag hebben plaatsgevonden.

Agenda

25 februari 2024: Nieuwe rituelen en transcendente ervaringen

Deze zondag was er een gespreksochtend over nieuwe rituelen en transcendente ervaringen. Bij die laatste gaat het om ervaringen die jezelf en de dagelijkse realiteit overstijgen. Een gezamenlijk beleefd ritueel kan het gevoel van verbondenheid en dat je gedragen wordt versterken. Welke rituelen geven nog steeds kracht? Welke rituelen behoeven vernieuwing? Hoe ontstaan nieuwe rituelen?

28 januari 2024: Winterwandeling Rijswijk

Op de zonovergoten zondagochtend 28 januari was er een winterwandeling in Rijswijk, met voor onderweg enkele gespreksvragen. Een groep wandelaars in de leeftijd van 6 tot 88 jaar liep een route langs enkele landhuizen die Rijswijk rijk is. Kleine wetenswaardigheid: de Naald in het Rijswijkse bos is gebouwd van het puin van het afgebroken paleis op die plek (huis Ter Nieuburg genaamd), waar eerder de Vrede van Rijswijk werd ondertekend. Met een stop bij Museum Rijswijk voor koffie en appeltaart was dit een mooie ochtend in de buitenlucht.

26 november 2023: Hoe maak ík vrede?

De Inspiratiegroep organiseert op zondag 26 november weer een gespreksochtend. Als we de actualiteit volgen, kunnen we niet om de oorlogen in Oekraïne en Israël en de Palestijnse Gebieden heen. Natuurlijk hopen we op vrede daar, en overal in de wereld. We willen deze ochtend de vrede vooral naar onszelf toetrekken. Daarom is de titel voor deze ochtend: “Hoe maak ík vrede?”

Welke talenten of kwaliteiten heb ík nodig om vrede te maken of te behouden? In de voorbereiding op de gespreksochtend ontspon zich al een mooi en inspirerend gesprek. Over de primaire reactie, over veroordelen en vooroordelen en over mildheid. Maar ook zo praktisch als benodigde tolerantie in appgroepen, waar korte opmerkingen of het uitblijven van reacties voor je het weet verkeerd geïnterpreteerd worden. Hoe reageer ík? Kortom: een praktisch onderwerp om met elkaar over in gesprek te gaan. Je bent van harte welkom!

24 september 2023: Vrede

In het kader van de Vredesweek hadden we deze ochtend een gesprek over vrede. Wat is vrede eigenlijk? Vrede in de wereld, vrede met de mensen om me heen, vrede met mezelf? We luisterden naar muziek, waarbij de opdracht was: “schrijf op wat je aanspreekt en raakt”. Dat leidde tot mooie gesprekken en persoonlijke inzichten. Misschien is dat ook wel vrede: luisteren naar elkaar en oprechte aandacht voor elkaar hebben.

27 augustus 2023: Een échte mantel der liefde

Op deze zondag zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de weekbrief Een échte mantel der liefde. “Mensen maken zich zorgen over de politiek, hoge prijzen, inkomensverschillen, immigratie, het tekort aan betaalbare woningen en het klimaat. Een oogje dichtknijpen, of de andere kant op kijken of negeren draagt dan niet bij. […]Helaas zijn er voor complexe vraagstukken geen eenvoudige oplossingen. Toch heb ik de afgelopen periode uit de weekbrieven ervaren dat een religieus-humanistische grondslag houvast en richting kan geven. Als richtsnoer bij levensvragen over persoonlijke zingeving, sociale rechtvaardigheid en de manier waarop wij deze aarde bewonen.” We kunnen in ieder geval samen een mantel der liefde vormen: “Een échte mantel der liefde die niets onbesproken laat en niet opzichtig is, maar gehavend, beschadigd en toont waar het pijn doet of waar het mis gaat, ook bij jezelf. Waardoor vergeving en omarming erbij kunnen komen en het stille licht van de vrede de duisternis kan verdrijven.” Hoe kan ik bijdragen aan die mantel der liefde? Lukt dat altijd?

28 mei 2023: Verhalen vanuit passie

“Passie voor wat worden kan”. Dat was de titel van de Pinksterbrief voor zondag 28 mei. In Den Haag was er geen eredienst. Voor deze vierde zondag van de maand had de inspiratiegroep al weken geleden bedacht om in Den Haag met elkaar verhalen te delen over wat je inspireert, wat je raakt. De weekbrief voor deze zondag volgde later, maar leek geschreven op basis van de Haagse plannen. Die riep namelijk op tot een nieuwsgierige houding en tot “geloven in wat worden kan” op basis van de essentie van waaruit we willen leven. Op de lege achterkant staat: “Kijk eens wat er worden kan…”

Ruim twintig geïnteresseerde mensen, van jong tot oud, kwamen op deze stralende zondagochtend samen in de Parkzaal en luisterden aandachtig naar een vijftal persoonlijke verhalen over wat raakt en inspireert.

Het was bijzonder dat, zonder enige censuur of zelfs afstemming, de bijdragen zo complementair waren en zo’n mooie vertaling van onze grondslag waren. Soms zijn verschillen verdraaid lastig, maar deze ochtend ervoeren we de rijkdom van diversiteit. En wat een invulling van Pinksteren! Wie wil ik zijn? Ook als het leven flink tegenzit? Liefde maakt het leven mooier, maar is bepaald geen softe bedoeling. Verwonder je je nog over het uitlegbare, maar alsnog mysterieuze leven? Een leven dat fundamenteel ‘open’ is: er ontstaan altijd nieuwe mogelijkheden, in de natuur, maar ook in je eigen leven. En hoe krachtig is verbinding daarbij? We hebben onbewust deze ochtend de essentie geraakt. Onze grondslag is mooi, maar gaat pas echt leven en inspireren met concrete verhalen. Praktische levenswijsheid hebben we om ons heen!

23 april 2023: Verantwoordelijkheid

Deze zondagochtend gingen we in gesprek aan de hand van de inspiratiekaart over verantwoordelijkheid. Er stond ter inleiding een citaat van Anne Frank: “Wat geweldig dat niemand ook maar een moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld”. Daarna hadden we een gesprek aan de hand van de vragen: Ben je verantwoordelijk voor het behoud van de aarde? Wat doe je daarvoor? Wat versterkt je gevoel van verantwoordelijkheid? Bijvoorbeeld voor vrijheid, voor vrede, voor liefde, voor …? Moet je verantwoordelijkheid voor iets nemen ook al doet een ander dat niet?

26 februari 2023: Verwondering

Vertrekpunt vormde de inspiratiekaart met drie gespreksingangen: vragen, een stelling van Socrates en de afbeeldingop de inspiratiekaart. De startvraag luidde: “heb je je afgelopen week ergens over verwonderd, en wil je daar over vertellen?”. Ieder kreeg maximaal vijf minuten de gelegenheid om zijn ervaringen te delen, wat een boeiend en heel gevarieerd boeket opleverde.
Het mooie van deze vorm was dat er alle aandacht was voor elkaars beleving en dat die ook niet ter discussie stond.