Onderzoek naar opgroeien in het Apostolisch Genootschap

Laatste update: 12 mei 2025

Wetenschappers van de Open Universiteit doen onderzoek naar het opgroeien in het Apostolisch Genootschap in de jaren ’70, ’80 en ‘90.

Religie is tijdens het opgroeien belangrijk voor identiteitsontwikkeling, omdat het overtuigingen, waarden en normen biedt die betekenis geven en gedrag sturen. Religie kan tijdens het opgroeien echter ook de autonomie en persoonlijke ontwikkeling belemmeren. Na het verschijnen van het boek Apostelkind van Renske Doorenspleet is het bestuur van het Apostolisch Genootschap geconfronteerd met verhalen uit en emoties over het verleden. Om een zo volledig mogelijk beeld te vormen van onze geschiedenis zijn gesprekken gevoerd met leden en voormalig leden. Ook heeft de ‘Adviescommissie meldpuntregeling ApGen’ het bestuur geadviseerd. Dit op basis van de verhalen, inzichten en wensen van de individuele personen die zich hebben gewend tot het onafhankelijke meldpunt. Het advies was om onderzoek te doen naar de jeugdverzorging binnen het Apostolisch Genootschap.  Dit onderzoek geeft ons de kans om nog beter inzicht te krijgen in dit deel van de geschiedenis en hierbij vooral recht te doen aan mensen die pijn uit hun apostolische verleden met zich meedragen.

Het bestuur volgt daarom dit advies op. In het afgelopen jaar is geprobeerd een universiteitsinstelling te vinden die een goede onderzoeksvraag kon opstellen en deze onafhankelijk kon uitvoeren. Het bestuur heeft zo lang mogelijk vastgehouden aan het idee dat het Apostolisch Genootschap het onderzoek niet kon subsidiëren. Echter, geen enkele onderzoeksinstelling bleek geïnteresseerd. Daarom is besloten om financiële middelen voor dit onderzoek beschikbaar te stellen. Tussen het Apostolisch Genootschap en de wetenschappelijk onderzoekers zijn afspraken gemaakt die aan de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit voldoen. Zo blijft de onafhankelijkheid van het onderzoek gewaarborgd.

Het onderzoeksteam pakt twee thema’s op. Kwantitatief onderzoek (documentanalyse) naar de jeugdverzorging in de jaren ’70, ’80 en ’90. Dit deel is beschrijvend en historisch van aard. Daarnaast doen de onderzoekers kwalitatief onderzoek (interviews) naar de ervaringen met betrekking tot jeugdverzorging binnen het genootschap. Het onderzoek start in september 2025 en duurt twee jaar. Verdere informatie over bijvoorbeeld het doel, de aanpak, de werving van respondenten en de onderzoekers volgt zodra dit met de onderzoekers is afgestemd.


Meer informatie

Dit onderzoek is puur wetenschappelijk, het is geen meldpunt. Mensen die hun verhaal kwijt willen, kunnen contact opnemen met de vertrouwenspersoon Ted Bokhorst: tedbokhorst@vtpn.nl.

Heb je vragen over het onderzoek? Neem dan contact met ons op via beno@apgen.nl.