“Verschillende meningen harmonieus naast elkaar in de zaal”

Wat herinnert Chantal Aviva Runne zich van haar lezing?

De komende periode blikken we met een aantal sprekers terug op hun lezing in het Centrum voor Religieus Humanisme. Op donderdag 12 juni jl. gaf Chantal Aviva Runne de lezing 'Als het niet nu is, wanneer dan wel?' We stellen haar de vraag wat haar is bijgebleven van die avond.

profiel Chantal 2022 Fiesole.jpg"Ondank de mooie, warme zomeravond, was de opkomst groter dan ik had verwacht," vertelt Chantal. "De locatie is prachtig en het publiek was erg betrokken. Er werden warme, kritische en bemoedigende vragen gesteld. Daardoor konden we in de gesprekken een laag dieper gaan. De aanwezigen reflecteerden op zichzelf en op de wereld. Mijn boodschap landde, dat zag ik. Ik ben blij dit ik deze lezing heb gegeven."

Een religieus-humanistische visie is voor Chantal niet nieuw. "Hierbij voel ik mij vertrouwd en thuis. Wat ik bijzonder vond aan deze avond, is dat mijn verhaal direct effect bij de mensen creëerde. Zelfs bij de online bezoekers. Ik heb na afloop veel reacties gehad. Eén persoon gaf op LinkedIn aan dat hij niet stil kon blijven zitten en in datzelfde weekend ergens aan deelnam. Ook enkele aanwezigen in de zaal gaven terug dat zij dingen anders wilden gaan doen of wilden gaan bekijken in hun directe omgeving. Er werd geen label 'links' of 'rechts' aan gehangen. Ik voelde een veiligheid met ruimte voor meerstemmigheid. De verschillende meningen konden harmonieus naast elkaar in de zaal zijn."

"Hier verlang ik regelmatig naar terug,” vertelt Chantal. "Dat we van 'of-of denken' gaan naar 'en-en denken'. Ofwel: dat we kunnen omgaan met verschillen. Je mag ergens voor staan, maar zonder dat dit ten koste gaat van de mening van de ander. Wist je dat voorbij jouw eigen gelijk een horizon gloort van harmonie? Dat heb ik zelf ook weer ervaren na afloop van mijn lezing. Doordat de zaal kleiner was, waren de nagesprekken met de aanwezigen intiemer. Dankzij deze gesprekken heb ik mijn eigen waarden ook weer aangescherpt. Bijvoorbeeld over zingeving in werk, pijn wegens zorgen om familie in Israël en verdriet en onmacht over de oorlog in Gaza. De gesprekken waren een katalysator voor zelfreflectie."

Op de vraag hoe Chantal die avond naar huis ging, antwoordt zij: "Opgetogen. En kletsend met Ida Overdijk en Manuela Kalsky in de auto. Wij hebben zo veel met elkaar opgetrokken de afgelopen tien jaar, het was leuk om zo naar huis te rijden."

CRH logo.png

In het Centrum voor Religieus Humanisme kunnen mensen met elkaar in gesprek over wat goed (samen)leven betekent. Hier kunnen academici en studenten onderzoek doen. En zijn er geestelijk verzorgers om mensen te inspireren. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals: tentoonstellingen, lezingen, symposia en workshops. Iedereen is welkom. Kijk voor actuele informatie en aanmelden op www.cvrh.nl.