Ga direct naar:
- Samen in beweging: ledenbijeenkomst 14 juni
- Jaarverslag 2024 gepubliceerd
- Een plek voor samenwerking en onderzoek: het Centrum voor Religieus Humanisme
- CupXchange: de duurzame én sociale oplossing voor wegwerpbekers
- Onderhoud aan graven apostel en opziener
- Twee nieuwe leden beleggingscommissie
- Agenda juli: uitgelicht
Samen in beweging: ledenbijeenkomst 14 juni
Op zaterdag 14 juni kwamen bijna 70 leden in Leiden samen voor de ledenbijeenkomst. We stonden stil bij belangrijke bewegingen in ons genootschap. Bewegingen die ons verder brengen, maar soms ook vragen om even te pauzeren.
“Kan er ook aandacht zijn voor stilte op deze ledenbijeenkomst?”, vroeg eerstverantwoordelijk voorganger Marten van der Wal zich af. “We leven in een tijd waarin veel zaken in de wereld onze aandacht vragen, zoals Gaza. Wat kunnen wij betekenen? We kunnen de wereldproblemen niet oplossen. Wel kunnen we samen bijdragen aan balans.”
Bewegingen sinds Pasen 2022
Eerstverantwoordelijk voorganger Nanda Ziere blikte terug op de veranderingen sinds Pasen 2022. Met de zaal werden er diverse genoemd:
- We hebben nu twee eerstverantwoordelijk voorgangers in plaats van één apostel;
- Iedereen wordt uitgenodigd voor de landelijke samenkomsten, niet alleen geestelijk verzorgers;
- Bij de herdenking op Palmpasen noemen we de namen van alle overledenen;
- De verantwoordelijkheid voor de geestelijke zorg ligt niet meer bij de bestuursvoorzitter;
- Gemeenschappen hebben meer ruimte om zelf te handelen;
- De verbondsvernieuwing met Pasen vieren we nu in alle gemeenschappen;
- We zijn ‘zomaar’ in staat geweest om voor de palmpaassamenkomst tweemaal van locatie te wisselen, terwijl we jaren gewend waren in De Doelen samen te komen.
Marten vatten het mooi samen: “Samen zoeken we naar wat mogelijk en wenselijk is. Samen ontwikkelen we gevoel. Dat is belangrijk.”
Centrum voor Religieus Humanisme groeit
Maarten Jan de Groot, bestuurslid, liet een film zien over het Centrum voor Religieus Humanisme. Hij zei: “Ik had niet gedacht dat deze pilot in een jaar zo’n vlucht zou nemen. Het centrum is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke samenwerking met andere organisaties. Met hen gaan we verder met het verzorgen van lezingen, cursussen en exposities waarmee we het religieus-humanisme verder ontwikkelen.”
Ambities voor de komende jaren
Maarten Jan toonde ook een filmpje met de hoogtepunten uit het jaarverslag 2024. Daarna ging bestuursvoorzitter Annemieke Floor-Schreudering in op de vijf ambities uit de nieuwe meerjarenvisie:
- Met trots en vrijuit praten over het apostolisch-zijn;
- Verdere professionalisering van de geestelijke zorg, o.a. met een loket voor vragen over complexe geestelijke zorgsituaties;
- Meer mensen samenbrengen, ook niet-apostolischen;
- Meer mensen stimuleren mee te denken, mee te doen en mee te beslissen;
- Sterker samenwerken met andere partijen, zoals met Pax.
Nieuwe regiobijeenkomsten
Annemieke keek terug op de regiobijeenkomsten van begin 2025 waar de meerjarenvisie werd gedeeld. “Dat was mooi om te doen. Fijn om velen daar te ontmoetten. In de tweede helft van 2025 komen er nieuwe regiobijeenkomsten. Dan vragen we jou: Wat heb je persoonlijk nodig om invulling te geven aan de meerjarenvisie? En: Wat heeft jouw gemeenschap nodig?”
Campagne
Ook keek Annemieke vooruit naar de campagne die in 2026 van start gaat. Daarmee willen we anderen interesseren voor het genootschap. Met groepsinterviews (met enkele nieuwe leden en niet-leden) is uitgezocht wat mensen aanspreekt, waaraan ze behoefte hebben. Op basis daarvan maakten we drie verschillende groepen:
- Mensen die behoefte hebben aan bezinning. Zij kunnen bijvoorbeeld naar erediensten, zangkoren en de weekbrief lezen.
- Mensen die behoefte hebben aan verbinding. Die kunnen bijvoorbeeld meedoen met zingesprekken, gesprekswandelingen en gespreksdiners.
- Mensen die behoefte hebben aan houvast. Zij kunnen deelnemen aan bijeenkomsten rondom belangrijke momenten in het leven, zoals een workshop Leven met verlies of Waardevol opvoeden.
Dankbaar voor de liefdesaanbieding
Grote dank en waardering sprak Annemieke uit voor de gebrachte liefdesaanbieding met Pasen. “Hoe mooi dat het gaat om dankbaarheid voor het leven en dat we zo ook het genootschap ondersteunen. Deze bijzondere liefdesaanbieding, de nalatenschappen en schenkingen laten vertrouwen in ons gedachtegoed zien. Dat ontroert ons echt. Wat we samen doen, voelt als een belangrijke opdracht: samen in liefde de aarde bewonen.”
Workshops
Na het gezamenlijke ochtenddeel en een goed verzorgde lunch waren er vijf workshops:
- Bij de workshop Financiën was o.a. te horen hoe het genootschap geld op een duurzame manier belegt, met zorg voor mensen, de samenleving en de aarde.
- In de workshop Creatief Verbinden onderzochten we creatieve manieren om (nieuwe) mensen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld via een storytellingscafé.
- Bij de workshop Geestelijke zorg was o.a. te horen wanneer ‘je je schoenen uitdoet’. Dat is als je op ‘heilige grond staat’: daar waar je de ander ontmoet en met respect benadert, daar waar de ziel geraakt kan worden.
- Bij de workshop Maatschappelijke Betrokkenheid is o.a. gesproken over dat het handig zou zijn om wat kaders en richtlijnen te hebben. Wanneer doe je iets wel of niet? Is een wijkcafé een goed idee? Niet ieder idee is haalbaar. Soms is het krachtig om te besluiten iets níet te doen.
- Wat roept de meerjarenvisie bij je op? Die vraag stond centraal in de workshop over de meerjarenvisie. Aan de hand van afbeeldingen gingen de deelnemers in gesprek. ‘Zo trots zijn als een pauw’, kwam naar voren. En: ‘We zijn als een vlinder die uit zijn cocon komt’.

Samen verder bewegen
We blijven samen in beweging. Met aandacht, met ruimte voor stilte en voor nieuwe stappen. Door samen te zoeken, te voelen en te doen, bouwen we verder aan een liefdevolle en betekenisvol genootschap.
Video's
Bekijk de drie filmpjes die tijdens de ledenvergadering werden getoond:
- Jaarverslag 2024 > bekijk de video
- Centrum voor Religieus Humanisme > bekijk de video
- Meerjarenvisie ‘Samen het grote verhaal van liefde brengen’ > bekijk de video
De presentatie van het bestuur vind je op apgen.nl/ledenbijeenkomst. De veelgestelde vragen en antwoorden volgen.
Jaarverslag 2024 gepubliceerd
Begin juni publiceerde het Apostolisch Genootschap het jaarverslag van 2024. In dit verslag laten we zien wat we het afgelopen jaar hebben gedaan en hoe we dat hebben aangepakt. Ook geven we een overzicht van de financiën en kijken we vooruit naar de toekomst.
Wil je snel weten wat er in het jaarverslag staat? Bekijk dan de korte video. Wil je alles rustig nalezen? Dan kun je hier het hele verslag bekijken.
Een plek voor samenwerking en onderzoek: het Centrum voor Religieus Humanisme
Het Centrum voor Religieus Humanisme is nu acht maanden open. Maarten Jan de Groot, bestuurder Apostolisch Genootschap, vertelt hoe het centrum ontstond, hoe het zich verhoudt tot het genootschap en hoe hij de toekomst ervan ziet.
"In februari 2023 stond het plan voor het centrum op papier”, vertelt Maarten Jan. "Een jaar later, in februari 2024, gaf het bestuur akkoord op de uitvoering van het plan. Het centrum gaf ons gelijk de kans om het mooie Berg en Dal beter te gebruiken en met meer mensen delen.”
Waarom is het centrum er?
“Met het centrum willen we de religieus-humanistische boodschap verder uitdragen en versterken. Het is als het ware ons ‘uithangbord’ voor mensen die hierin interesse hebben. Niet alleen op een praktische manier, maar ook om het religieus-humanisme wetenschappelijk te onderzoeken. Het centrum is bovendien een plek waar we andere organisaties kunnen ontmoeten die met religieus-humanisme bezig zijn. Dankzij het centrum kunnen we makkelijker contact leggen en onszelf laten zien."
Samenwerking met VU en Nieuw Wij
Het idee voor het centrum ontstond bij ons, maar vond snel aansluiting bij de Vrije Universiteit en Nieuw Wij. “Met de keuze om ons als genootschap meer te laten zien, besloten we ook om het religieus-humanisme wetenschappelijk te onderbouwen. De samenwerking met hoogleraar Hans Alma van de VU is daarbij heel belangrijk. En de samenwerking met Nieuw Wij sluit hierop ook mooi aan. Nu het succes van centrum zichtbaar wordt, willen we deze samenwerking verder uitbouwen en daarvoor een passende organisatievorm kiezen.”
Wat levert het centrum op?
"Het Centrum voor Religieus Humanisme past bij ons. Het zorgt voor verbinding, beweging en openheid. Binnen het genootschap en daarbuiten. Het centrum is, net als Iederal, één van onze deuren naar buiten. Het centrum helpt ons woorden te vinden voor dat waarin we geloven. Daardoor kunnen we er makkelijker en opener over praten."
Meer weten over het centrum? Ga naar www.cvrh.nl.
CupXchange: de duurzame én sociale oplossing voor wegwerpbekers
Het Apostolisch Genootschap vindt het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Daarom leent het genootschap € 185.000 aan CupXchange, een sociale onderneming die zich inzet voor het hergebruik van koffiebekers. Het bedrijf haalt vuile bekers op en wast ze in speciale ‘wasstraten’ in verschillende steden.
Rudolf Bosveld, voorzitter van de Beleggingscommissie, vertelt: ‘De visie en missie van CupXchange sluiten naadloos aan bij onze ambities en hoe wij als genootschap in de wereld staan. Duurzaamheid staat bij hen centraal. Bovendien werken zij zoveel mogelijk met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mooi dus om hierin te kunnen investeren.’
Circulair koffiebekersysteem
CupXchange wil dat het heel normaal wordt om koffiebekers te hergebruiken. Het bedrijf haalt gebruikte koffiebekers op, wast ze grondig en brengt ze weer schoon terug naar organisaties die een abonnement hebben. De bekers zijn gemaakt van gerecycled of natuurlijk materiaal.
Wasstraten
Het vervoer gebeurt op een duurzame manier, zonder extra vervuiling. De bekers worden gewassen op speciale wasplekken, die ‘washubs’ heten. CupXchange werkt daarbij samen met sociale ontwikkelbedrijven. Zo geven ze mensen die wat moeilijker aan werk komen een mooie kans. Momenteel zijn er vier washubs: in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem. Daar reinigen ze met hulp van twintig medewerkers al meer dan 250.000 bekers per maand.
Meer weten? Neem dan eens een kijkje op www.cupxchange.nl.

Onderhoud aan graven apostel en opziener
Een klein groepje vrijwilligers verzorgt al jarenlang de graven van apostel Van Oosbree en opziener Schurink op de begraafplaats van Bussum.
De vrijwilligers verzorgen de graven tweemaal per jaar. Meestal rond 1 april, de geboortedatum van apostel Van Oosbree, en in het najaar. Daarnaast maakte een steenhouwerij kortgeleden de grafstenen grondig schoon en nam een hoveniersbedrijf de beplanting onder handen. Met de hovenier is afgesproken dat ze een paar keer per jaar het groen gaan onderhouden. Zo zorgen ze er samen met de vrijwilligers voor dat de graven er verzorgd uit blijven zien.
Testament
Apostel Van Oosbree overleed in 1946. Opziener Schurink maakte op tweede paasdag 1946 het testament van apostel Van Oosbree bekend. Daarin benoemde apostel Van Oosbree L. Slok tot zijn opvolger. Opziener Schurink overleed in 1954.
![]() |
![]() |
Twee nieuwe leden beleggingscommissie
De Beleggingscommissie van het Apostolisch Genootschap kreeg in mei versterking met Femke Bos en Frederik de Nerée tot Babberich. Beiden zetten hun kennis en ervaring vrijwillig in voor het genootschap.
Femke Bos werkt bij Triodos Investment Management, waar zij zich inzet voor investeringen met positieve impact op het gebied van financiële inclusie, de energie- en voedseltransitie in Europa en opkomende markten. Met meer dan twintig jaar ervaring weet zij hoe investeringen kunnen bijdragen aan een betere wereld. Femke focust zich voor het genootschap op directe investeringen met sociale impact.
Frederik de Nerée tot Babberich werkt sinds 2002 bij Goldman Sachs, waar hij mensen begeleidt in het beheren van hun vermogen. Hij begon zijn loopbaan in Londen en werkt sinds 2021 vanuit het Amsterdamse kantoor van de bank. Frederik richt zich voor het genootschap op vermogensbeheer. Zijn ervaring daarin is een waardevolle aanvulling voor de Beleggingscommissie.
Agenda juli: uitgelicht
7 juli: Eten bij (H)Ans in Nijmegen
Schuif samen met je medestudenten in/uit Nijmegen aan voor een lekker diner bij Ans Hofer en Hans Lekkerkerk.
7 juli: Zingesprek in Utrecht
Ga met anderen in gesprek en krijg helder welke waarden jou inspireren en hoe je ze dagelijks kunt inzetten.
13 juli: Zomerontmoeting van Amsterdam Ontmoet
Ontmoet nieuwe mensen van alle leeftijden. Voor iedereen die graag verdiepende gesprekken voert.
25 juli: Rondje Zachtheid in Deventer
Elke laatste vrijdag van de maand lopen mensen op diverse plaatsen een Rondje Zachtheid. Loop je een keer mee?