Het verhaal van Baydir

Baydir: “Ik vluchtte naar werelden waar ik wel wilde leven”

Kiezen voor geluk

“Toen ik 7 jaar oud was raakten mijn twee broers verslaafd aan drugs en een van hen mishandelde mij regelmatig. Dit durfde ik niet aan mijn ouders te vertellen en heeft jaren geduurd.”

“Toen op mijn 11e mijn ouders gingen scheiden, mijn moeder in een depressie en alcoholverslaving terecht kwam, mijn broers nog steeds aan de drugs zaten en de band met mijn vader ook verre van optimaal was, snapte ik helemaal niets meer van de wereld.

Eigen wereld
Ik keerde steeds meer in mezelf en vluchtte naar werelden waar ik wel wilde leven: ik ging veel gamen. Ik isoleerde mezelf van mensen omdat ik erg onzeker was. Hierdoor ontstonden sociale angsten en een laag zelfbeeld. Ook verdoofde ik mijn gevoel met passief zijn, het kijken van veel series, met eten en nog veel meer. Zo bracht ik mijn schooltijd en het eerste deel van mijn werkende leven door.

Op mijn 20e belande ik in een burn-out. Door hulp van een psycholoog kreeg ik voor het eerst in mijn leven een geluksgevoel. Dat voelde heel vreemd, en ik ontdekte dat ik mijn hele jeugd depressief was geweest. Na de therapie voelde ik me wel wat beter, maar toch verviel ik snel in oude, hardnekkige, patronen.

Weg van alles
Een collega en ik besloten onze banen op te zeggen en een jaar naar Australië te gaan. Vluchtgedrag natuurlijk, maar ik wilde ook graag de wereld zien. Hier kwam ik voor het eerst in mijn leven écht tot rust en voelde ik ruimte om gewoonweg te zijn in plaats van altijd maar te doen. Ik las meerdere boeken over zelfontwikkeling en spiritualiteit. Zo begon ik te zien dat er mogelijkheden waren voor een gelukkig leven. Er ging een knop om in mijn hoofd. En dat wilde ik vasthouden toen ik weer thuiskwam.

 

“Ik maak een eind aan mijn leven of ga er alles aan doen om gelukkig te worden”

Eenmaal thuis wilde ik meer weten, dus ik ging op zoek naar waarheden en ben overal de waarom-vraag gaan stellen. Waarom voelde ik me zo? Waarom is het leven zoals het is? Mijn kijk op het leven en de wereld veranderde compleet. Overtuigingen die ik al mijn hele leven bij me droeg bleken niet te kloppen en doordat mijn wereldbeeld radicaal verschoof wist ik even niet meer wat mijn leven voor nut had. Ik kwam nogmaals in een burn-out terecht.

Twee keuzes
En toen was het klaar. Ik dacht: of ik maak een eind aan mijn leven of ik ga er alles aan doen om gelukkig te worden. Ik koos voor geluk! Zo zocht ik overal hulp: bij de huisarts, psychologen, coaches, online programma's en heb mijn geluk voor het eerst in 29 jaar op de eerste plaats gezet. Ik zocht altijd naar geluk buiten mezelf, maar het bleek dat ik het zelf van binnen kon creëren. Ik kon zelf de controle nemen over mijn leven en mijn geluk. Dit heeft mijn leven compleet veranderd. En nu, nu ben ik gelukkig. Ik heb vele verslavingen en patronen losgelaten.

Inmiddels ben ik mijn eigen bedrijf gestart en ondersteun ik met mijn ervaringsdeskundigheid mensen op hun pad naar geluk, bewustwording en alles wat daarmee te maken heeft.  Ik zie zo veel mensen om mij heen die niet gelukkig zijn. Dit is de reden waarom ik nu doe wat ik doe, iedereen verdient het om gelukkig te zijn en vanuit hun eigen innerlijke kracht te leven.”

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom