Het verhaal van Iris

Iris: “Ik heb altijd mezelf, dat is genoeg”

Huizenoppasser

“Ik pas nu ruim twee jaar op huizen van mensen die op vakantie zijn, inclusief poezen, parkieten, goudvissen en planten. Ik heb dus geen eigen huis. Veel mensen vinden dat angstaanjagend, onzeker. Maar het past bij mij.”

“Ik heb weinig spullen, ik heb mezelf en dat is genoeg. Mijn vriend is net zo’n vrije ziel als ik: waar ik ook zit, hij komt naar me toe. Dan wandelen we in een park of bos in de buurt en is het net of we samen op vakantie zijn. Mijn vrienden wonen verspreid over het land dus er is altijd wel een vriend in de buurt om mee af te spreken.

Vertrouwen
Ik vertrouw erop dat ik precies op de plek kom waar ik moet zijn. Het is een soort oervertrouwen, vertrouwen in het leven. Wel ga ik altijd eerst kijken en kennismaken. Als het niet goed voelt bij iemand dan doe ik het niet. In het begin plaatste ik oproepen op Facebook om een huis te vinden, maar sinds ik een boek heb geschreven over thuiskomen bij jezelf en ik veel interviews geef is dat niet meer nodig. En als er toch een gaatje valt dan kan ik altijd wel bij een vriendin logeren.

Roer om
Toen ik samenwoonde met mijn eerste liefde had ik een heel druk leven. Ik deed wat moest en wat hoorde maar voelde me vanbinnen onrustig. In 2011 kreeg ik een hernia waardoor ik tijdelijk niet meer kon lopen. Toen werd steeds duidelijker dat ik niet gelukkig was met mijn leven. In de jaren daarna werkte ik aan mezelf. Ik deed therapie met familieopstellingen, coaching van Byron Katie, energiewerk en meditatie.

Ik zegde mijn baan op en startte als ondernemer. Bijna al m’n spullen deed ik weg, omdat ze me energie kostten. Ook bleek dat mijn relatie niet meer paste, dat was heel verdrietig maar stoppen was wel het juiste om te doen. En zo kwam ik zonder huis te zitten en werd ik huizenoppasser. 

Mijn stem laten horen
Ik wil mijn eigen ervaringen naar buiten brengen, dat heb ik gedaan door een boek te schrijven en via lezingen en podcasts. Ik heb zo’n gigantische ontwikkeling doorgemaakt in een paar jaar tijd dat ik wel iets uit te leggen heb. Ik doe nu wat voor mijn gevoel klopt, wat past bij mijn ziel. Mijn volgende stap is dat ik mensen persoonlijk ga coachen en dat ik nog meer mijn stem laat horen. Daarmee wil ik meer mensen uitnodigen om ook hun innerlijke stem te volgen. 

 

“Ik vertrouw erop dat ik precies op de plek kom waar ik moet zijn”

Ik weet niet precies wat er gaat komen. Samen met mijn vriend op huizen in het buitenland passen, of een volgend boek schrijven? Het maakt niet uit, ik heb vertrouwen en ga gewoon doen wat er op mijn pad komt.”

Tekst: Ronald de Waal
Fotografie: Pieter Eikeboom