Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

Het verhaal van Jeroen

Jeroen: “Ik heb geen normaal huishouden. Ik ben iemand die duurzaam investeert”

We moeten aan de bak!

“Het was even wennen, maar het bevalt goed: gasloos wonen. Mijn vrouw had in het begin wel twijfels. Stel dat bij het douchen het warme water opeens op is?”

“We moeten wel vooruit denken. We kunnen niet even de thermostaat omhoog zetten zodat het meteen warmer wordt in huis. Koken op inductie is ook heel anders. En we hebben een groot vat met warm water om te douchen, dus op is op. Ook weer een voordeel, want we staan nu niet meer zo lang onder de douche. Dat scheelt water. Mijn vrouw had in het begin wel twijfels. Stel dat bij het douchen het warme water opeens op is? Dat zien we dan wel weer, dacht ik. We hebben er een oplossing voor gevonden. Maar waar het om gaat: wij zijn van het gas af.

De sprong wagen
Toen we dit jaren 70-huis een half jaar geleden kochten zat de cv-ketel nog in de schuur: een super-oud ding, met een gigantisch verbruik. We stonden voor de keuze: een nieuwe cv-ketel plaatsen op zolder, leidingen trekken, verwarmingen vervangen… Of gasloos. Ik heb me erin verdiept en toen hebben we de sprong gewaagd. Nu hebben we een elektrische luchtwarmtepomp voor de (vloer)verwarming en zonnecollectoren voor het warme water.

We zijn te afwachtend
Vrienden en familie reageerden verrast. Van het gas af? Waarom doe je dat en hoe werkt dat dan? Daaraan merk ik dat het toch meer leeft dan ik dacht. Een buurman was heel geïnteresseerd. Het is leuk als je zo aanspraak hebt, dat mensen vragen stellen. Ik hoorde ook vaak: we hebben nog voor vele jaren gas in voorraad. Mensen zijn naar mijn mening te afwachtend. We moeten niet klakkeloos gas en energie verbruiken. Ja, er is een voorraad, maar het raakt op. En dus moeten we aan de bak.

Struikelblokken
Zo’n duurzame installatie kost wel wat. We hebben een beetje subsidie gekregen, maar met een nieuwe cv-ketel waren we voor de helft van de kosten klaar geweest. Daarnaast kwamen er steeds nieuwe kosten bij: door het grote aantal elektrische apparaten in huis, vallen we volgens de netwerkbeheerder in de categorie ‘midden- en kleinbedrijf’, in plaats van in ‘huishoudens’. We betalen daardoor meer vastrecht. Ook blijven we vastrecht betalen voor onze gasmeter, die we niet meer gebruiken. Maar het kost € 660 om hem te laten verwijderen. Deze bijkomende kosten vormen struikelblokken op de weg naar duurzame energie. Als ik dat van tevoren allemaal had geweten, had ik het misschien niet gedaan. En dat is zonde!

 

“Mensen zijn naar mijn mening te afwachtend. We moeten niet klakkeloos gas en energie verbruiken”

Meer plannen
Ik ben nog niet klaar. Ik wil graag zonnepanelen op het huis, die compenseren het stroomverbruik van de luchtwarmtepomp. Dat moet alleen nog wel even wachten, want op dit moment is de portemonnee leeg. Op onze caravan op de camping hebben we wel al zonnepanelen. En op de garage staat er ook één, om de elektrische deur aan te sturen. Zo zijn we lekker bezig.

Verdiep je en durf
Mijn advies aan mensen die het ook overwegen: waag de sprong. Maar verdiep je goed: wat heb ik nodig, wat is er mogelijk? En durf dan die stap te nemen. En mijn advies aan de overheid en bedrijven? Sta meer open voor de stappen die mensen zelf nemen. Er is al zo veel mogelijk!”

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom