Het verhaal van Michael

Michael: “Waarom stort ik niet in?”

TButterfly

“Er is een nieuwe wet aangenomen: we zijn het eerste land in de wereld waarbij het gebruik van een smartphone in een voertuig (ook op de fiets) verboden is. En ja, daar moest mijn zoon voor overlijden.”

“Na wat Tommy-Boy overkomen is wilde ik anderen waarschuwen voor het gevaar van een smartphone in het verkeer. Ik richtte de stichting TButterfly op. Mijn werk met de stichting heeft eraan bijgedragen dat er die wet er nu is.

Tommy-Boy is gestorven op z’n hoogtepunt. Hij was de gelukkigste jongen van 13. Zo voelt het voor ons. Wij zijn dankbaar dat we hem 13 jaar en 11 maanden bij ons mochten hebben.

Spotify-playlist
Het was op 22 augustus, de verjaardag van onze dochter Summer. ’s Avonds zouden we een groot feest vieren: de verjaardagen van Summer, Tommy-Boy en mijzelf. Tom kwam ’s ochtends van sport naar huis fietsen, door het bos. Hij was op z’n smartphone bezig met de Spotify-playlist voor het feestje. Hij stak zo de weg over en werd aangereden.

Mijn vrouw en dochter waren net thuis toen er drie politieagenten voor de deur stonden. Tommy-Boy werd op dat moment gereanimeerd in de ziekenauto op weg naar het AMC. Mijn vrouw belde me vanuit de politieauto en kon alleen maar zeggen: ‘Tommy-Boy is aangereden, ik verlies nu mijn tweede zoon.’ Onze eerste zoon was 15 jaar eerder bij zijn geboorte overleden.

Op weg naar het AMC schreeuwde ik in de auto een paar keer heel hard: ‘kom op, Tommy-Boy!’, maar ik voelde dat het geen nut had. Z’n bloed stolde niet en na 10 uur opereren moesten de artsen het opgeven.

Slechte generale repetitie
Dan stopt het leven, de wereld, alles. Maar tegelijkertijd gaat alles door. Mijn vrouw pakte thuis meteen de verzekeringspapieren erbij. De acceptatie dat Tom overleden was, was er meteen. We hadden dit al een keer meegemaakt, als een heel slechte generale repetitie. Het is niet te vergelijken, maar het is wel het gevoel van een kind verliezen en thuiskomen zonder hem

 

“Hij was de gelukkigste jongen van 13”

Ik heb nachten wakker gelegen en me afgevraagd: waarom stort ik niet in, waarom stromen de tranen niet constant over mijn wangen, zoals in films? Ik heb vaak genoeg ‘wat knap van je’ gehoord. Maar als ik ergens een hekel aan gekregen heb is het die opmerking. Ik doe er helemaal niks voor. Ik doe alles vanuit mijn gevoel, ik toon mijn emoties en als ik verdrietig ben en een keer moet janken dan doe ik dat. En daarna kan ik weer door met het leven.

Speciale dag
Summer zei vlak na het overlijden van Tommy-Boy: ‘mooi hè mama, dat hij overlijdt op mijn verjaardag. Dan zal het altijd een speciale dag blijven.’ En dat is het ook.”

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom
Foto Tommy-Boy: Michael Kulkens