Het verhaal van Monique

Monique: “Het maakt me boos dat mensen niet goed opletten”

“Ik hoop dat mensen wakker zijn geschud”

“Vorig jaar zomer verdronk er een jongetje van vier in de Toolenburgerplas in Hoofddorp, mijn woonplaats. Op Facebook kwam het nieuws volop voorbij: een stroom aan verdrietige, boze en verwijtende reacties. Ik las vooral vragen: waarom doet de gemeente niet iets? Waarom regelen ze geen toezicht?”

“Mijn man Theo nam een kijkje op de website van de gemeente. Daar vond hij dat de gemeenteraad vóór de start van het nieuwe zwemseizoen al AED’s, een EHBO-koffer, boeien en nieuwe waarschuwingsborden zou plaatsen. Maar dat was niet gebeurd, en het was inmiddels half juli. Oké, dacht ik, dan ga ik me hier nu mee bezighouden. Ik heb een actiegroep opgezet: Toezicht bij Toolenburgerplas.

Reddingsbrigade
Niet dat ik zelf belang heb bij het toezicht. Ik heb geen kleine kinderen, en ik ken ook geen kinderen die zwemmen in de Toolenburgerplas. Wel heb ik een zwemachtergrond: op mijn zesde had ik al diploma’s, ik zat bij een zwemvereniging en zwom wedstrijden. Na mijn diploma F ging ik bij de Amsterdamse reddingsbrigade; in de zomervakanties hielp ik op het strand van Zandvoort. Ik gaf ook les aan de kleinste kinderen. Ik maakte ze watervrij.

Maar ook al heb ik geen direct belang, ik vind dat iedereen iets moet bijdragen in een gemeente. Of je nou zwerfafval opruimt, geregistreerd staat als Burgerhulpverlener of vrijwillig toezicht houdt bij een recreatieplas, het gaat erom dat je iets doet. Ik heb vijftig vrijwilligers nodig; samen kunnen we een oogje in het zeil houden bij het water. Zodat de Toolenburgerplas een stukje veiliger wordt.

 

“Ik vind dat iedereen iets moet bijdragen in een gemeente”

Ik zeg niet dat het schuld van de gemeente is dat het jongetje is verdronken. Als die AED’s er wel hadden gehangen was hij ook overleden, want hij was al te lang onder water geweest. De gemeente is ook niet verantwoordelijk voor toezicht: bezoekers en ouders moeten zelf kinderen in de gaten houden. Daar ben ik het mee eens, en het maakt me boos dat mensen niet goed opletten. Maar de gemeente is wél de gemaakte afspraken niet nagekomen. En dat klopt niet, en dat heeft de gemeente toegegeven.

Zomer van 2019
De ideale zomer van 2019? Elke dag regen! Haha, nee hoor. Ik hoop dat mensen wakker zijn geschud en een stuk alerter zijn rondom het water. En ik hoop dat ik in mei genoeg vrijwilligers heb om een steentje bij te dragen aan de veiligheid. Ik heb nu twintig aanmeldingen, nog niet genoeg dus. Iedereen die wil helpen is welkom, als je maar goed kunt zwemmen en niet bang bent in open water. En je moet bereid zijn een reanimatie- en AED-cursus te volgen.”

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom